Τάσος Ρούσσος, Ο λόφος

11.09.2002
Ο αρχιτέκτονας Πέτρος Ιωάννου νοικιάζει ένα ωραίο σπίτι στην προσπάθειά του ν' απαλύνει όσο μπορεί τη θλίψη της οκτάχρονης κόρης του, που πρόσφατα έχασε την αγαπημένη της μητέρα σε τροχαίο δυστύχημα. Απέναντι από το μπαλκόνι του παιδικού δωματίου υπάρχει ένας χαμηλός λόφος, ασήμαντος, με δύο αμφίβολα δεντράκια στις άκρες του. Η ευαισθησία του μικρού κοριτσιού αρχίζει μία μυστική επικοινωνία με την ψυχή του λόφου, που αναπτύσσεται γρήγορα και καταλήγει σε σχέση φιλίας.
Ο αρχιτέκτονας Πέτρος Ιωάννου νοικιάζει ένα ωραίο σπίτι στην προσπάθειά του ν' απαλύνει όσο μπορεί τη θλίψη της οκτάχρονης κόρης του, που πρόσφατα έχασε την αγαπημένη της μητέρα σε τροχαίο δυστύχημα.
Απέναντι από το μπαλκόνι του παιδικού δωματίου υπάρχει ένας χαμηλός λόφος, ασήμαντος, με δύο αμφίβολα δεντράκια στις άκρες του. Η ευαισθησία του μικρού κοριτσιού αρχίζει μία μυστική επικοινωνία με την ψυχή του λόφου, που αναπτύσσεται γρήγορα και καταλήγει σε σχέση φιλίας.
Ο πατέρας της μικρής παρακολουθεί με προσοχή και διακριτικότητα το περίεργο αυτό γεγονός. Στην αρχή το αποδίδει στις συνηθισμένες φαντασιώσεις της παιδικής ηλικίας. Όταν όμως αυτές συνεχίζονται προσπαθεί να λύσει το μυστήριο και ανακαλύπτει μία περίπλοκη κατάσταση, που θα τους εμπλέξει όλους σε μία περιπέτεια.

Ο Τάσος Ρούσσος χρησιμοποιεί μία υπέρ του δέοντος απλοϊκή γλώσσα, γεγονός που ξενίζει αρκετά καθώς είναι φιλόλογος και γνωστός μεταφραστής Ελλήνων τραγικών ποιητών και ξένων κλασικών συγγραφέων. Θα περιμέναμε τουλάχιστον μία ελκυστικότερη προσέγγισή του στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κειμένου. Οι ατάκες και οι διάλογοι του βιβλίου είναι αρκετά προβλέψιμοι, ενώ τα ονόματα των ηρώων της ιστορίας (Πέτρος Ιωάννου, η μικρή Ινώ) είναι κλισέ. Μία ιστορία που προσπαθεί να αγγίξει το υπερρεαλιστικό- μεταφυσικό με όλα τα "ευεργετικά" επακόλουθα του χωρίς όμως να το κατορθώνει. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον χαοτικό για όποιον επιχειρήσει να το διαβάσει.


Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Ο λόφος
Συγγραφέας: Τάσος Ρούσσος
Σελίδες: 197
ISBN: 960-03-3986-7