Ο «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» στη Θεσσαλονίκη

02.04.2008
Το Θέατρο «Άλμα» ολοκληρώνει τις παραστάσεις του αριστουργήματος του Χένρικ Ίψεν, «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου την Κυριακή των Βαΐων, 20 Απριλίου. Από την Παρασκευή 2 Μαΐου και για 30 παραστάσεις ο «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», θα παρουσιαστεί σε πλήρη σύνθεση στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.
Το Θέατρο «Άλμα» ολοκληρώνει τις παραστάσεις του αριστουργήματος του Χένρικ Ίψεν, «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου την Κυριακή των Βαΐων, 20 Απριλίου.
Από την Παρασκευή 2 Μαΐου και για 30 παραστάσεις ο «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», θα παρουσιαστεί σε πλήρη σύνθεση στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ιδεολόγος όσο και φιλόδοξος γιος μεταλλωρύχου Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν, διαλύει τον ερωτικό δεσμό που είχε με την Έλλα Ρέντχαϊμ, παντρεύεται την αδερφή της Γκούντχιλντ και μαζί της αποκτά ένα γιο, τον Έρχαρτ. Γίνεται διευθυντής τράπεζας, στιγματίζεται από οικονομικές ατασθαλίες και οδηγείται για μερικά χρόνια στη φυλακή.

Όταν επανέρχεται στο σπίτι του, έχει να αντιμετωπίσει την ψυχρότητα της γυναίκας του, την κριτική της νύφης του και την αδιαφορία του γιου του.
Το έργο βασίζεται στο γνωστό ιψενικό ερωτικό τρίγωνο. Οι δραματικές κορυφώσεις του, το υπόγειο χιούμορ του και οι πανανθρώπινες αλήθειες που λέγονται από τους ήρωες, ανέδειξαν τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» σε αγαπημένο έργο των ευρωπαίων στις αρχές του εικοστού αιώνα, που φτάνει στις μέρες μας σύγχρονο, ανατρεπτικό όσο και ευαίσθητο.
Ο Μπόρκμαν είναι ο τελευταίος αστός που θέλει να διορθώσει τον κόσμο. Είναι ο άνθρωπος των καλών προθέσεων και των αγαθών κινήτρων που πνίγεται από την τεχνοκρατική αντίληψη για τον κόσμο. Είναι μια πραγματικότητα του εικοστού αιώνα που εκφράζει το βασίλεμα μιας ποιότητας ζωής και ενός ήθους και την ανατολή μας άλλης ποιότητας και ενός άλλου ήθους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Ερρίκος Μπελιές
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Γιώργος Μιχαλακόπουλος
ΣΚΗΝΙΚΑ ? ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Απόστολος Βέτας
ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Νίκος Καβουκίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κατερίνα Μαραγκού, Φιλαρέτη Κομνηνού, Θεοδώρα Σιάρκου, Δημήρης Πασάς, Σταυριάνα Μάκρα. Μαζί τους συνεργάζεται ο Γιώργος Μοσχίδης.