"O πλησίον σου" στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

03.09.2002
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, που λειτουργεί με τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνου και του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της Επικράτειας Πολιτισμού και του Δικτύου Εικαστικών, παρουσιάζει τη έκθεση με τίτλο "Ο πλησίον σου" με έργα της Δέσποινας Μεϊμάρογλου. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Πορταλάκη και η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Ζ. Γ. Πορταλάκη - Χρηματιστηριακή Α. Ε.
&00 Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, που λειτουργεί με τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνου και του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της Επικράτειας Πολιτισμού και του Δικτύου Εικαστικών, παρουσιάζει τη έκθεση με τίτλο "Ο πλησίον σου" με έργα της Δέσποινας Μεϊμάρογλου. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Πορταλάκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της Μεϊμάρογλου από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα και εκφράζει τον μακρόχρονο προβληματισμό της καλλιτέχνιδας γύρω από τις διάφορες μορφές βίας, όπως εκείνες που παράγουν η κοινωνική ανισότητα, τα στερεότυπα γύρω από το ρόλο των φύλων, οι επιταγές της καταναλωτικής κοινωνίας και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Η Μεϊμάρογλου επιχειρεί να προσεγγίσει την πραγματικότητα και κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής, ξεδιπλώνει διάφορα στάδια που την επικαλύπτουν. Δείχνει πως η αναπαράσταση (κυρίως από τον Τύπο και την τηλεόραση) αλλοιώνει την πραγματικότητα και πως τα ίδια τα φαινόμενα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με τον τρόπο παρουσίασης τους.

Ιδιαίτερη σημασία στην κατανόηση του έργου του Μεϊμάρογλου έχει επίσης η επιλογή της τεχνικής και του μέσου. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί πρωτογενές υλικό από τη τηλεόραση ή από τον Τύπο, το οποίο αναπαράγει και παραποιεί χρησιμοποιώντας μέσα όπως τη φωτογραφία, τη λιθογραφία, την εκτύπωση. Ταυτόχρονα μεγεθύνει, επιχρωματίζει ή κατακερματίζει τις εικόνες αυτές για να επιτύχει το επιθυμητό οπτικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση αυτή διοργανώνεται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων που η συλλογή Πορταλάκη παρουσιάζει στην Κρήτη. Την επιμέλεια έχει η Αλεξάνδρα Κοροξενίδου.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002, στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης "Λ. Κανακάκις". Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά - αγγλικά). Κατά τη διάρκεια της θα γίνουν οργανωμένες ξεναγήσεις για σχολεία.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Ζ. Γ. Πορταλάκη - Χρηματιστηριακή Α. Ε.