Happinness από τη Μελίννα Καμινάρη

03.09.2002
Η έκθεση Happiness της Μελίννας Καμινάρη φιλοξενείται στο χώρο τέχνης Hως. Παρόλο που ζούμε σε μια εποχή έντονης "ευτυχολογίας", φαίνεται πως είναι στη φύση τού ανθρώπου να μη γνωρίζει πότε είναι ευτυχισμένος, μέχρις ότου η ευτυχία έχει περάσει και έχει γίνει μια ανάμνηση.
&00 Η έκθεση Happiness της Μελίννας Καμινάρη φιλοξενείται στο χώρο τέχνης Hως.
Παρόλο που ζούμε σε μια εποχή έντονης "ευτυχολογίας", φαίνεται πως είναι στη φύση τού ανθρώπου να μη γνωρίζει πότε είναι ευτυχισμένος, μέχρις ότου η ευτυχία έχει περάσει και έχει γίνει μια ανάμνηση. H φωτογραφία, λειτουργώντας ως επιλεκτική μνήμη, διευκολύνει στην παραγωγή αποδεικτικών στοιχείων που ικανοποιούν τη νευρωτική αυτή προσταγή τής -βαριάς νοσούσης κατά τ' άλλα- κοινωνίας για ευτυχία, και μας προσφέρει το πολύτιμο διαβατήριο της αποδοχής.

Παίζοντας με τα όρια μεταξύ της πραγματικής ζωής και της αναπαράστασής της, και προκειμένου να επαναπροσεγγίσω την έννοια της ευτυχίας, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, στράφηκα προς τους φίλους μου, επίμονα πιέζοντάς τους να απαντήσουν στο ερώτημα "τί σε κάνει ευτυχισμένο;", ενδόμυχα επιδιώκοντας μια έρευνα του πολυσύνθετου εαυτού και ταυτόχρονα μια κάποια ένδειξη της ανθρώπινης κατάστασης, όπως αυτή προκύπτει από το αυτοσχέδιο και ιδιόρρυθμο "ευρετήριο" ή "προσωπικό οδηγό" ευτυχίας, που δημιουργήθηκε.

H δουλειά αποτελείται από φωτογραφίες που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις πράξεις: τα πορτρέτα των φίλων, που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη, τα μικρά αποδεικτικά ίχνη ευτυχίας -ενθυμήματα, τα οποία κουβαλάω μαζί μου στην τσάντα μου κατά τη διάρκεια των περιδιαβάσεών μου στην "ξένη" πόλη. Kατά καιρούς, τα βγάζω και τα ξαναφωτογραφίζω, σε μια προσπάθεια οικειοποίησης και εξοικείωσης με αυτήν τη διαφορετική πραγματικότητα, αλλά και με τα διαφορετικά κομμάτια τού εαυτού μου που αυτά τα πρόσωπα αντιπροσωπεύουν. Aργότερα, προβάλλω τις εικόνες που προέκυψαν σε σημεία του οικείου καθημερινού προσωπικού μου χώρου, και φωτογραφίζω εκ νέου δημιουργώντας τις τελικές εικόνες. Oι φωτογραφίες συνοδεύονται από φράσεις -αποσπάσματα από τις απαντήσεις των εικονιζόμενων που αποτέλεσαν και το υλικό ενός video με το ίδιο θέμα.

Διάρκεια: Tετάρτη18 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη 10 Oκτωβρίου