Διονύσης Καψάλης: Στον καιρό

30.08.2002
"Η επιφυλλίδα είναι ο άτυπος πληρεξούσιος του αργού χρόνου στο πολυμελές εφετείο της κοινωνικής μας συνείδησης, Μια μικρή ευρυχωρία στο συνωστισμό της έντυπης πληροφορίας, όταν η επιθυμία για διάρκεια ζητά να ασκήσει τα απαράγραπτα δικαιώματά της στον καιρό." (Δ. Καψάλης, "Ο αργός χρόνος", Αυγή, 17.11.1996)
"Η επιφυλλίδα είναι ο άτυπος πληρεξούσιος του αργού χρόνου στο πολυμελές εφετείο της κοινωνικής μας συνείδησης, Μια μικρή ευρυχωρία στο συνωστισμό της έντυπης πληροφορίας, όταν η επιθυμία για διάρκεια ζητά να ασκήσει τα απαράγραπτα δικαιώματά της στον καιρό."
(Δ. Καψάλης, "Ο αργός χρόνος", Αυγή, 17.11.1996)


Το βιβλίο του Δ. Καψάλη "Στον καιρό" είναι μια συλλογή από κείμενα που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Καθημερινή και Αυγή το διάστημα ανάμεσα στο Μάρτιο του 1996 και το Νοέμβριο του 1999. Αν και αντιπροσωπευτικά του είδους της επιφυλλίδας, επιχειρούν, τουλάχιστον στο επίπεδο της μορφής, να προσεγγίσουν το στοχαστικό δοκίμιο. Ο τίτλος της συλλογής μαρτυρά την αγωνία του συγγραφέα να συντονιστεί αφενός με τους ρυθμούς και τις εντάσεις του δημόσιου λόγου και της επικαιρότητας και αφετέρου να "παίξει" με τη διάρκεια, το νήμα της συνέχειας που συχνά υπερβαίνει την αίσθηση του καιρού και επιπλέον να επιβάλει την προσωπικότητα της γραφής του.
Ο συγκερασμός του "εφήμερου" με το παλιό και το διαχρονικό, διακριτικό των επιφυλλίδων, ως κειμένων δοκιμιακού ύφους, που ωστόσο απευθύνονται στους αναγνώστες του καθημερινού Τύπου, είναι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του εγχειρήματος. Ο Καψάλης αναπτύσσει το στοχασμό του άλλοτε με λογοτεχνικό ύφος και άλλοτε με φιλοσοφική διάθεση, κάνοντας αρκετές αναφορές σε γνωστούς θεωρητικούς, ποιητές και προσωπικότητες των γραμμάτων και "στεκόμενος κάποια στιγμή μετέωρος εις τον καιρόν, σκεφτικός μέσα στην τύρβη του καθ' ημέραν βίου, απορεί, αργοπορεί, θαυμάζει..."

Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο, όπου επίσης δίδαξε για δυο χρόνια. Από το 1978 έχει δημοσιεύσει δώδεκα ποιητικά βιβλία, τρεις τόμους με δοκίμια, μια επιλογή από τα Σονέτα του Σαίξπηρ κ.α. Έχει επίσης δημοσιεύσει μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκριτικές σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Μετέφρασε για το θέατρο τα έργα του Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέττα (Εκδόσεις Πατάκη 1996) και Ο βασιλιάς Ληρ (προσεχώς από τις εκδόσεις Άγρα).
Από το 1986 ως το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στο βιβλιοπωλείο της Εστίας. Από το Σεπτέμβριο του 1998 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου σήμερα διατελεί διευθυντής.


Εκδόσεις: Άγρα 2002
Τίτλος: Στον καιρό
Συγγραφέας:Διονύσης Καψάλης
Σελίδες: 274
ΙSBN: 960-325-427-4