Οι 9 υποψήφιοι των θεατρικών βραβείων!

26.03.2008
Τα βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» θα απονεμηθούν σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10).
Τα βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» θα απονεμηθούν σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10).

Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα βραβεία αποτελούν τα δύο μοναδικά στον ελληνικό θεατρικό χώρο για νέους ηθοποιούς που συνοδεύονται με χρηματικό έπαθλο. Είναι ετήσια, χρηματικά και επαμειβόμενα, και απονέμονται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού και νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Τα θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και τα χρηματοδοτούν ο Γιάννης Χορν («Δημήτρης Χορν») και το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη» («Μελίνα Μερκούρη»).

Το επαμειβόμενο «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» (απονέμεται για δεύτερη χρονιά φέτος) είναι η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη ενώ το «Δημήτρης Χορν» (για όγδοη χρονιά φέτος) είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός. Και τα δύο περνούν κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο συνοδευόμενα από περγαμηνή. Οι βραβευθέντες πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής ή να έχουν εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, τα τελευταία χρόνια.

Οι τέσσερις υποψήφιες για το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη», με αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθες:

-Στεφανία Γουλιώτη για το ρόλο της Ηλέκτρας στην τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν (Επίδαυρος) και το ρόλο της Κλαριμόντ στην «Ερωτευμένη νεκρή» του Τεοφίλ Γκοτιέ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου(«Αμφι-Θέατρο»).

-Ελίνα Μάλαμα για το ρόλο της Ηθοποιού στα «Εφτά κουτιά της Πανδώρας» του Βασίλη Ζιώγα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου(«Αμφι-Θέατρο»).

-Λουκία Μιχαλοπούλου για το ρόλο της Ιρίνας στο μονόπρακτο «Σας αρέσει ο Μπραμς» της Μάρως Δούκα στην παράσταση «Μπλε μελαγχολία», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη («Ανοιχτό Θέατρο»).

-Ιωάννα Παππά για το ρόλο της «Κοιμωμένης» στην παράσταση «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» των Ξένιας Καλογεροπούλου-Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου («Μικρή Πόρτα»).

Οι πέντε υποψήφιοι για το «Βραβείο Δημήτρης Χορν», με αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

-Προμηθέας Αλειφερόπουλος για το ρόλο του Έρον στην παράσταση «?Με τη σιωπή» του Αλεχάντρο Κασσόνα, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου («Βεάκη»).

-Θανάσης Αλευράς για την ερμηνεία του στους «Ηρωες» της Ελένης Γκασούκα, σε σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα («Μικρό Παλλάς»).

-Νικόλας Παπαγιάννης για το ρόλο του Ρομυάλντ στην «Ερωτευμένη νεκρή» του Τεοφίλ Γκοτιέ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου («Αμφι-Θέατρο»).

-Ευθύμης Παπαδημητρίου για το ρόλο του Γιούρο στο «Μόνο την αλήθεια Ι» των Βασίλη Μαυρογεωργίου-Μαρίας Φιλίνη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου («Θέατρο του Νέου Κόσμου»).

-Όμηρος Πουλάκης για το ρόλο του Μίκυ στο «Καθόλου Καλά» της Ούρσουλα Ράνη Σάρμα, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου(«Θέατρο του Νέου Κόσμου»).

Την εκδήλωση της απονομής έχουν επιμεληθεί δύο παλαιότεροι βραβευθέντες, ο Αργύρης Ξάφης και ο Κώστας Γάκης. Θα την παρουσιάσει ο Σταμάτης Φασουλής.
Για το θεσμό και των δύο Βραβείων θα μιλήσει ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος (μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη).

Ο περσινός νικητής του «Βραβείου Δημήτρης Χορν», Γιάννος Περλέγκας θα παραδώσει το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν που είχε λάβει κατά την περυσινή βράβευσή του στον φετινό βραβευθέντα. Η περυσινή νικήτρια του «Βραβείου Μελίνα Μερκούρη», Εύη Σαουλίδου θα παραδώσει την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη που είχε λάβει κατά την περυσινή βράβευσή της στην φετινή βραβευθείσα.

Τη συνολικότερη οργάνωση έχουν επιμεληθεί ο Σταμάτης Φασουλής, ο Θεοδόσης Ισαακίδης και η Μανουέλλα Παυλίδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.