Κυκλοφόρησε το 16ο τεύχος της Ithaca

22.07.2002
Ο κοσμοπολιτισμός και η εντοπιότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τη θεωρία της λογοτεχνίας, αλλά και την καθημερινή συγγραφική πρακτική. Με αφορμή ένα πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη, η μηνιαία περιοδική έκδοση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Ithaca προσπαθεί να διερευνήσει τις Διεθνείς Προοπτικές της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Ευρώπη, αλλά και την ευρύτερη διεθνή σκηνή, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με εξοντωτικούς ρυθμούς και σαρώνουν την παλαιά τάξη πραγμάτων.
Ο κοσμοπολιτισμός και η εντοπιότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τη θεωρία της λογοτεχνίας, αλλά και την καθημερινή συγγραφική πρακτική.
Με αφορμή ένα πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη, η μηνιαία περιοδική έκδοση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Ithaca προσπαθεί να διερευνήσει τις Διεθνείς Προοπτικές της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Ευρώπη, αλλά και την ευρύτερη διεθνή σκηνή, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με εξοντωτικούς ρυθμούς και σαρώνουν την παλαιά τάξη πραγμάτων.
Στο αφιέρωμα αυτό για τις Κοσμοπολιτικές Διαστάσεις στην Ελληνική Πεζογραφία γράφουν, ο νεοελληνιστής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Peter Mackridge και η συγγραφέας, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ελένη Γιαννακάκη.
Στο 16ο τεύχος του Ithaca περιλαμβάνεται επίσης ένα πορτραίτο του συγγραφέα Νίκου Καχτίτση. Για τον ιδιότυπο αυτό συγγραφέα που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ελλάδος, γράφει η Κατερίνα Σχινά.
Παράλληλα, ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης δίνει συνέντευξη στο δημοσιογράφο Ηλία Μαγκλίνη. Ο αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Δημήτρης Φιλιππίδης γράφει για τους κορυφαίους έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρη Πικιώνη και Άρη Κωνσταντινίδη, ενώ η θεωρητικός του κινηματογράφου και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Ειρήνη Στάθη γράφει για τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Η ύλη του 16ου τεύχους του Ithaca συμπληρώνεται όπως πάντα από την παρουσίαση νέων εκδόσεων στις κατηγορίες Πεζογραφία, Ποίηση, Δοκίμιο, Πολιτική, Οικονομία, Βιβλίο για παιδιά και Γαστρονομία και τη σειρά «Πόλεις του κόσμου» όπου ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας γράφει για το Άμστερνταμ.