Tα πρόσωπα της Πέτρας ... στη Μήλο

17.07.2002
Την έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τίτλο Μήλος: Τα Πρόσωπα της Πέτρας - Άνθρωποι, Τοπία, Πετρώματα, Ορυχεία, Μηχανές, παρουσιάζεται από τις 14 Ιουλίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου Μεταλλευτικό Μουσείο της Μήλου. Η έκθεση, ατομική καλλιτεχνική δουλειά του ταλαντούχου φωτογράφου Γιώργου Βαρθολομαίου, επιχειρεί να αναδείξει την εξέλιξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας κατά τον περασμένο αιώνα, καθώς και το περιβάλλον και τα ελκυστικά τοπία, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωλογική δομή του νησιού.
&00 Την έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τίτλο Μήλος: Τα Πρόσωπα της Πέτρας - Άνθρωποι, Τοπία, Πετρώματα, Ορυχεία, Μηχανές, παρουσιάζεται από τις 14 Ιουλίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου Μεταλλευτικό Μουσείο της Μήλου.
Η έκθεση, ατομική καλλιτεχνική δουλειά του ταλαντούχου φωτογράφου Γιώργου Βαρθολομαίου, επιχειρεί να αναδείξει την εξέλιξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας κατά τον περασμένο αιώνα, καθώς και το περιβάλλον και τα ελκυστικά τοπία, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωλογική δομή του νησιού. Επίσης, αντικατοπτρίζει τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπου στη διαδικασία μετατροπής του φυσικού πλούτου σε αναπτυξιακό παράγοντα.

Παράλληλα με την έκθεση, στην αίθουσα προβολών του Μεταλλευτικού Μουσείου προβάλλεται και μία μικρής διάρκειας ταινία, την παραγωγή της οποίας έχει επιμεληθεί η Έφη Ξηρού. Η ταινία αυτή αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση του ιδιαίτερου ρόλου του Μηλιού μεταλλωρύχου, γυναίκας ή άνδρα, βασισμένη στις ζωντανές αφηγήσεις 14 παλιών μεταλλωρύχων.

Μετά από δύο εκθέσεις που προηγήθηκαν τα περασμένα δύο καλοκαίρια και παρουσίασαν στους επισκέπτες την ομορφιά, αλλά και τη χρησιμότητα των ορυκτών της Ελλάδας και του κόσμου, τη φετινή χρονιά το Μεταλλευτικό Μουσείο προβάλλει τη φιλόξενη γη της Μήλου και Tα Πρόσωπα της Πέτρας, που καθόρισαν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νησιού.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί με πρωτοβουλία και δαπάνη της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης από το Μάϊο του 1998. Με σκοπό να προβάλλει και να τιμήσει τη μεταλλευτική ιστορία της Μήλου, το Μεταλλευτικό Μουσείο εργάζεται συστηματικά για τη διατήρηση και προβολή της τοπικής παράδοσης, ιδιαίτερα αυτής που συνδέεται με τη γεωλογία, τη μεταλλεία και το φυσικό πλούτο.