Ο Ηρακλής από τον Αντρέι Σερμπάν στο Θέατρο Δάσους

14.08.2002
Η τραγωδία του Ευριπίδη Ηρακλής παρουσιάζεται την Παρασκευή, 13 και την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης ρουμανο-αμερικανού Αντρέι Σερμπάν, ο οποίος για πρώτη φορά παρουσίασε δουλειά του στην Ελλάδα.
&00 Η τραγωδία του Ευριπίδη Ηρακλής παρουσιάζεται την Παρασκευή, 13 και την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης ρουμανο-αμερικανού Αντρέι Σερμπάν, ο οποίος για πρώτη φορά παρουσίασε δουλειά του στην Ελλάδα.

Η μετάφραση είναι της κλασικής φιλολόγου και πανεπιστημιακού Μαίρης Γιόση, η μουσική της Ελίζαμπεθ Σουέντος, τα σκηνικά του Διονύση Φωτόπουλου και τα κοστούμια της Ευαγγελίας Κιρκινέ.
Τη χορογραφία επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος με τη συνεργασία της Αμάλιας Μπέννετ, ενώ βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Ντανιέλα-Βιολέτα Ντίμα και ο Πάνος Παπαγεωργόπουλος.
Η μουσική διεύθυνση είναι του Κρις Κούκελ, η μουσική διδασκαλία της Αίγλης Χαβά-Βάγια.
Σύμβουλος δραματουργίας είναι η Ελένη Παπάζογλου.

Πρόκειται για παραγωγή που προκάλεσε εντυπώσεις, τόσο για τους καταξιωμένους στο χώρο της αρχαίας τραγωδίας συντελεστές της, όσο και για την πρωτοποριακή σύλληψη της δραματουργίας της.
Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Στέφανος Κυριακίδης, Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Βασίλης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Σιακάρας, Ελένη Ουζουνίδου, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Μανώλης Μαυροματάκης.
Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Αλεξανδρίδης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Παντελής Καλπάκογλου, Σταύρος Καραγιάννης, Γιώργος Κολοβός, Κώστας Κρομμυδάς, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Γιάννης Λάζαρης, Θανάσης Μαργαρίτης, Θεόδωρος Οικονομίδης, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Αστέρης Πελτέκης, Σπύρος Περδίου, Μίλτος Σαμαράς, Παύλος Σαχπεκίδης, Χριστόδουλος Στυλιανού, Γιώργος Σφυρίδης, Γιάννης Χαρίσης, Τίνα Γιωτοπούλου, Αννα Καλαϊτζίδου, Εύα Νέδου, Δέσποινα Σαρόγλου, Εύη Στοΐδου και Φιλιώ Τερζή.

Η υπόθεση του Ηρακλή εκτυλίσσεται στην πατρίδα του, στην οποία επιστρέφει μετά τους άθλους στον Αδη, την υποταγή του Κέρβερου και τη διάσωση του Θησέα.
Εκεί όμως, αντί για τιμές τον περιμένουν νέες περιπέτειες: Ο τύραννος Λύκος έδιωξε απότο σπίτι τους τον πατέρα του Ηρακλή, Αμφιτρύωνα, τη γυναίκα του Μεγάρα και τα παιδιά του και ετοιμάζεται να τους θανατώσει.
Ο γενναίος ήρωας καταφέρνει να αφανίσει το σφετεριστή του θηβαϊκού θρόνου και να ελευθερώσει τους αγαπημένους του.
Η Ήρα όμως, η οποία τον μισεί, του στέλνει τη Λύσσα, που τον κατακυριεύει και ο Ηρακλής σκοτώνει τη γυναίκα του και τα παιδιά του.
Έτσι, ο τελευταίος άθλος του μεγίστου των ηρώων θα είναι ο άθλος της αυτοκαταστροφής του.

Ο διάσημος σκηνοθέτης Αντρέι Σερμπάν διακρίνεται για την ευρηματικότητα και τις ρηξικέλευθες προσεγγίσεις της τραγικής δραματουργίας.
Κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση το 1970, σκηνοθετώντας την "Αρχαία Τριλογία" του ( Μήδεια, Τρωάδες, Ηλέκτρα του Σοφοκλή) στη Νέα Υόρκη, έπειτα από αρκετά χρόνια θητείας κοντά στον Πήτερ Μπρουκ.
Έκτοτε συνεργάστηκε με μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπη και της Αμερικής, ενώ ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στο Βουκουρέστι, μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου.
Στον Ηρακλή, οι σκηνοθετικές επιλογές του αναδεικνύουν το κείμενο, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο "ορατόριο" για τη δόξα και την πτώση του ηρωικού.
(Τιμές εισιτηρίων:24,18 και 12 ευρώ)

Αλλες παραστάσεις
29,30,και 31 Αυγούστου: Φεστιβάλ Πάτρας