Υψιπύλη σε παγκόσμια πρώτη στην Επίδαυρο.

08.07.2002
Σε παγκόσμια πρώτη πρόκειται να παρουσιαστεί 12 και 13 Ιουλίου στην Επίδαυρο το άγνωστο έργο του Ευριπίδη Υψιπύλη από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου
Σε παγκόσμια πρώτη πρόκειται να παρουσιαστεί 12 και 13 Ιουλίου στην Επίδαυρο το άγνωστο έργο του Ευριπίδη Υψιπύλη από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.
Το έργο δεν είναι τραγωδία, έχει ευτυχές τέλος και ανήκει στον κύκλο των δημιουργιών του Ευριπίδη που αποκαλούμε ειρωνικά δράματα.
Η Υψιπύλη ήταν άλλοτε βασίλισσα της Λήμνου και σύζυγος του Ιάσονα, προτού ο τελευταίος φύγει για την αργοναυτική εκστρατεία.
Τώρα είναι σκλάβα του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου, όπου πουλήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι τον καιρό που όλες οι γυναίκες της Λήμνου είχαν ορκιστεί να σκοτώσουν όλους τους άνδρες, αυτή δεν είχε σκοτώσει τον πατέρα της.
Παράλληλα φέρει ευθύνη για το θάνατο του μωρού του αφέντη της Λυκούργου, το οποίο δηλητηριάστηκε από δάγκωμα φιδιού.
Περιπετειώδεις μεταστροφές διανθίζουν όλο το έργο.

Η Υψιπύλη σώζεται αποσπασματικά. Τη μετάφραση των αποσπασμάτων και τη συμπλήρωσή τους , βάσει μαρτυριών αρχαίων σχολιαστών, ανέλαβε ο ποιητής και φιλόλογος Τάσος Ρούσος. Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, η μουσική του Δημήτρη Μαραγκόπουλου και η μουσική διδασκαλία της Ευγενίας Καρλαύτη.

Την Υψιπύλη υποδύεται η Λήδα Τασοπούλου και πλάι της σε σημαντικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Γιώργος Κροντήρης, Νίκος Γιαχαλής, Γιώργος Μπούγος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ινώ Μενεγάκη, Σπύρος Μαρκόπουλος, Αντώνης Μάρος, Λευτέρης Βενιάδης. Κορυφαίες και χορός είναι οι: Ράσμη Τσόπελα, Ανδρομάχη Γεωργίου, Στέλλα Κρούσκα, Χριστίνα Ζωγοπούλου, Λένα Μαραβέα, Αννια Φυσσούν, Αθηνά Μπερδέκα, Σοφία Φαραζή κ.α.
Tιμές εισιτηρίων:
35, 28,20,15 ευρώ και 10 και 7,5 φοιτητικά.