Νεοελληνική ζωγραφική στην Κέρκυρα

03.07.2002
Νεοελληνική ζωγραφική από τις Συλλογές της Πινακοθήκης Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενείται στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Καστελλίνο της Κέρκυρας
Νεοελληνική ζωγραφική από τις Συλλογές της Πινακοθήκης Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενείται στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Καστελλίνο της Κέρκυρας.
Τη διοργάνωση ανέλαβε το Μουσείο Ε. Αβέρωφ, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της νεοελληνικής ζωγραφικής, από την Επτανησιακή Σχολή και τη Σχολή του Μονάχου, ως τα πρώτα ιμπρεσσιονιστικά δημιουργήματα που έρχονται από το Βέλγιο με τον Πανταζή ή από την Κοπεγχάγη με τον Αλταμούρα.

Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν και αντιπροσωπευτικά δείγματα της στροφής προς το Παρίσι με τους πρωτοπόρους του ελληνικού μοντερνισμού, καθώς και της τέχνης του μεσοπολέμου με τον προβληματισμό της γύρω από τη σχέση του μοντερνισμού με την παράδοση.
Η περιήγηση στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης ολοκληρώνεται με κάποιες αναφορές στους εκπροσώπους της πρωτοπορίας, με τα αφαιρετικά ρεύματα και τις διάφορες μεταμορφώσεις της εικόνας μέχρι σήμερα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αντιπροσωπευτικότερα έργα της Συλλογής Αβέρωφ, μιας συλλογής που περιλαμβάνει μοναδικές δημιουργίες σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών και κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της ελληνικής τέχνης.
Συγκροτήθηκε από τον πολιτικό και συγγραφέα Ευάγγελο Αβέρωφ και με τον ίδιο ζήλο συμπληρώθηκε και επεκτάθηκε από την κόρη του, κ. Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, πρόεδρο του Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα.