Παράταση για το Cinemascope στο Bios

15.11.2010
Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου παρατείνονται οι παραστάσεις της περφόρμανς Cinemascope, μιας συμπαραγωγής της ομάδας blitz και του BIOS (Powered by Sssh!).

Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου παρατείνονται οι παραστάσεις της περφόρμανς Cinemascope, μιας συμπαραγωγής της ομάδας blitz και του BIOS (Powered by Sssh!).

To Cinemascope κινείται στο όριο μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου. To Cinemascope οικειοποιείται την γλώσσα του κινηματογράφου, ενώ η δραματουργία του αφορά το τέλος του κόσμου και πώς αυτό βιώνεται από τους ήρωές του.

Βασισμένο στην πλατφόρμα του Silent Sound Show (SSSh!), oι θεατές, φορώντας ασύρματα ακουστικά, παρακολουθούν το ‘θέαμα’ που εκτυλίσσεται έξω, στην Πειραιώς και στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, διαχωρισμένοι και απομονωμένοι από αυτό πίσω από ένα μεγάλο τζάμι.

Η χρήση των ασύρματων ακουστικών επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου ακουστικού χώρου, μέσα στον οποίο συντελείται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ένας χώρος όπου τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού συγχέονται. Ταυτόχρονα, αυτό που αποκαλούμε πραγματική ζωή, η απροσδιόριστη κίνηση του δρόμου, παραβιάζει τα πλάνα του Cinemascope, επεμβαίνοντας στο περιεχόμενο της περφόρμανς επιτρέποντας της να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές.

Οι ήρωες του Cinemascope ζουν τις εννέα τελευταίες ημέρες του κόσμου. Αναρωτιούνται, αποχαιρετούν, ερωτεύονται, εξεγείρονται, κάποιοι πεθαίνουν, κάνουν τον απολογισμό της ζωής τους, τραγουδούν, προσπαθούν να αποφύγουν τη βροχή μονολογώντας, συνεχίζουν να ζούν ενώ η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Με νέες λεπτομέρειες από την ζωή των ηρώων και με μια νέα ματιά πάνω στην περφόρμανς Cinemascope, η ομάδα blitz σκηνοθετεί ένα συνεχόμενο μονοπλάνο, μέσα στο οποίο κυριαρχεί μια αδιάκοπη παρέλαση περαστικών, σκηνοθετημένων και μη.

Το Cinemascope παρουσιάστηκε με επιτυχία στο BIOS σε 20 sold-out παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010, ενώ η απροσδόκητη νεωτερικότητα της θεατρικής φόρμας του συνάντησε θερμή υποδοχή τόσο από την κριτική όσο και από το κοινό. Οι ήρωές του θα ξαναζήσουν τις 9 τελευταίες ημέρες του κόσμου από την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου και για 16 παραστάσεις στο κτίριο και τους δρόμους γύρω από το BIOS.

Περιγραφή της πλατφόρμας Silent Sound Show (SSSh!)

Το BIOS στις αρχές του 2010 απέκτησε την πλατφόρμα του Silent Sound Show (SSSh!), έχοντας σκοπό να την χρησιμοποιήσει σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων όπως μουσικές εκδηλώσεις, περφόρμανς και προβολές ταινιών.

Το SSSh! βασίζεται στην ταυτόχρονη συνύπαρξη δύο διαφορετικών ηχητικών περιβαλλόντων, χωρίς το ένα να επικαλύπτει το άλλο. Σε κάθε ακροατή/ θεατή δίνεται ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά με δύο κανάλια, με τα οποία μπορεί να επιλέξει ποιό από τα δύο διαφορετικά ηχητικά περιβάλλοντα θέλει να ακούσει.

Η δυνατότητα της επιλογής του ηχητικού καναλιού δημιουργεί ένα διαχωρισμό στο κοινό σε σχέση με αυτό που επιθυμεί να ακούσει. Το αποτέλεσμα είναι η ελευθερία που αποκτά κανείς, τόσο από πλευράς δυνατότητας επιλογής περιεχομένου, όσο και από πλευράς της δυνατότητας επιλογής του χώρου όπου θα το ακούσει. Καθώς στον χώρο δεν ακούγεται κανένας ήχος και μοναδική πηγή του είναι τα ακουστικά, ο μικρόκοσμος που αυτά δημιουργούν μπορεί να ακολουθήσει τον ακροατή/ θεατή σε όλη την έκταση του κτηρίου, δίνοντάς του έτσι την ελευθερία να επιλέξει τον βαθμό προσέγγισής του στην όποια δράση.

INFO

Σκηνοθεσία-Δραματουργία : ομάδα blitz
Σύμβουλος Δραματουργίας: Νίκος Φλέσσας
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ενδυματολογική επιμέλεια: Αιμιλία Κακουριώτη, Εύα Μανιδάκη
Παίζουν: Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Θανάσης Δεμίρης, Σιαμάκ Ετεμάντη, Αιμιλία Κακουριώτη, Βάσω Καμαράτου, Ελένη Καραγεώργη, Ελίνα Λούκου, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Ιφιγένεια Μακρή, Μαργιαλένα Μαμαρέλη, Αγγελική Μαρίνου, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Σύλλας Τζουμέρκας, Μαρία Φιλίνη. Ακούγεται η φωνή της Αγγελικής Παπαθεμελή.

Powered by Silent Sound Show (Sssh!)

Πληροφορίες παράστασης
Διάρκεια παραστάσεων: 28 Οκτωβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2010
Παραστάσεις: Πέμπτη- Κυριακή
Έναρξη: 21.00/ Διάρκεια: 70’
Τιμή Εισιτηρίου: 20 ευρώ & 15 ευρώ (φοιτητ.)