Η Βασιλική Τσεκούρα - Επί Τόπου στο ΕΜΣΤ

19.06.2002
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την έκθεση Βασιλική Τσεκούρα- επί Τόπου με νέα έργα της γλύπτριας που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων γλυπτικές κατασκευές και σχέδια τα οποία θα δημιουργηθούν ειδικά για την έκθεση στο ΕΜΣΤ.
&00 Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την έκθεση Βασιλική Τσεκούρα- επί Τόπου με νέα έργα της γλύπτριας που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων γλυπτικές κατασκευές και σχέδια τα οποία θα δημιουργηθούν ειδικά για την έκθεση στο ΕΜΣΤ.

Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου κυριαρχούν στο έργο της Βασιλικής Τσεκούρα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να διερευνήσει, να συμβολίσει και να εκφράσει έννοιες όπως η ζωή, ο θάνατος, η κίνηση, η ακινησία, το κενό, έννοιες αφηρημένες που μπορεί να είναι αλληλένδετες ή αντίθετες μεταξύ τους και που απασχολούν τον άνθρωπο. Ειδικότερα το θέμα του θανάτου φαίνεται να την απασχολεί σε πολλά έργα της καθώς συνδέεται με προσωπικά της βιώματα. Με αφορμή την έκθεση στο ΕΜΣΤ, τα έργα της Βασιλικής Τσεκούρα θα βρίσκονται σ' ένα συνεχή διάλογο με τον χώρο του μουσείου, θα δημιουργηθούν για αυτόν και θα επαναπροσδιοριστούν από αυτόν. Η έκθεση περιλαμβάνει 4 εγκαταστάσεις και τρία σχέδια μεγάλων διαστάσεων.
Ένα από τα έργα έχει επανεκτεθεί στα FRAC (Περιφερειακό Ιδρυμα Σύγχρονης Τέχνης) της Νάντης στη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα δημιουργούνται ειδικά για την έκθεση τους στο ΕΜΣΤ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η ηχητική εγκατάσταση Οι Κόρες του Ρήνου, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο αναρτημένων παλιών πλυντηρίων και στην οποία η Τσεκούρα, για πρώτη φορά, εισάγει ως πραγματικό στοιχείο μιας εγκατάστασης τον ήχο.

Η Βασιλική Τσεκούρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου είχε ως δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και το Νίκο Νικολάου. Το 1975 εγγράφεται με υποτροφία στην Ecole Nationale Superieuredes Beax Arts του Παρισού, όπου έρχεται σε επαφή με πολλά σύγχρονα εικαστικά ρεύματα και αναθεωρεί πολλές από τις απόψεις της για τη σύγχρονη τέχνη.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά) με επιλεγμένα κείμενα για τη δημιουργική πορεία της Βασιλικής Τσεκούρα.

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20/6, 27/6, 11/7, 25//7, 8/8 στις 19.00.
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11.00-19.00, Πέμπτη: 12.00-22.00 (μετά τις 17.00 η είσοδος είναι ελεύθερη), Δευτέρα Κλειστά