Πάμε να παλέψουμε στα ίσα, όχι να μας λυπηθούν

17.05.2010
«Οπα» ετοιμάζεται να τραγουδήσει σε λίγες μέρες ο Γιώργος Αλκαίος στο Oσλο, όπου θα πραγματοποιηθεί ο 55ος διαγωνισμός της Eurovision. Oχι όμως το «όπα» του γλεντιού, το ζορμπάδικο όπα, το επιφώνημα του κεφιού και των μπουζουκιών, αλλά το άλλο «όπα», εκείνο του φρεναρίσματος όπως μας λέει ο τραγουδιστής που πετάει για την πρωτεύουσα της Νορβηγίας μαζί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

«Οπα» ετοιμάζεται να τραγουδήσει σε λίγες μέρες ο Γιώργος Αλκαίος στο Oσλο, όπου θα πραγματοποιηθεί ο 55ος διαγωνισμός της Eurovision. Oχι όμως το «όπα» του γλεντιού, το ζορμπάδικο όπα, το επιφώνημα του κεφιού και των μπουζουκιών, αλλά το άλλο «όπα», εκείνο του φρεναρίσματος όπως μας λέει ο τραγουδιστής που πετάει για την πρωτεύουσα της Νορβηγίας μαζί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής.
Σε αυτή τη διοργάνωση τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω στον Γιώργο που βομβαρδίζεται καθημερινά από ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων για την κατάσταση στη χώρα μας καθώς σε εκείνον έτυχε ο κλήρος να την εκπροσωπήσει στον φετινό διαγωνισμό...

-Πως νιώθεις αυτόν τον καιρό με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας;

Νιώθω πολύ στεναχωρημ ένος. Νομίζω ότι ζούμε μια ιστορική στιγμή και πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Eχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι Eλληνες αρχίζουμε και βλέπουμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Ημασταν στην Τουρκία όταν άρχισαν να συμβαίνουν όλα και γίναμε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος...

-Τι σημαίνει για εσένα η Γιουροβίζιον τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Πρώτα απ΄ όλα προσωπικά για μένα είναι ένα όνειρό μου που πάω στη Γιουροβίζιον όπως και για κάθε καλλιτέχνη. Θα ήταν ψέματα αν σου πει κανείς το αντίθετο, ότι δεν θα ήθελε να πάει στη Γιουροβίζιον. Μετά το να εκπροσωπώ τη χώρα με τιμά πάρα πολύ κι αν μου έλεγε κάποιος ότι θα γινόταν τώρα με αυτήν τη συγκυρία δεν θα τον πίστευα...

-Σταματήσατε το πρόμο-τουρ στο Βέλγιο, ενώ υπήρχαν και άλλες χώρες μπροστά. Ηταν κάτι που σας επεβλήθη;

Οχι ήταν κάτι που το κάναμε για να νιώθουμε τη συνείδησή μας καθαρή. Ηταν μια απόφαση που πήραμε όλοι μαζί η αποστολή. Πήγαμε μόνο σε Τουρκία και Βέλγιο και μετά επιστρέψαμε. Μας έδωσαν συγχαρητήρια οι ξένοι γι΄ αυτό. Τώρα συνεχίζουμε με συνεντεύξεις μέσω scype και με mail.

-Τι σε ρωτάνε οι ξένοι δημοσιογράφοι ή τα μέλη άλλων αποστολών που έρχονται στην Ελλάδα;

Αυτό που τραβάω αυτόν τον καιρό, δεν περιγράφεται! Ολοι δείχνουν τρομερό ενδιαφέρον. Είναι φοβερό, όλοι οι δημοσιογράφοι πρώτα με ρωτάνε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και όπως σου είπα μου είναι πολύ δύσκολο γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν είναι πολύ δυσάρεστα. Οι Τούρκοι που ήρθαν εδώ και τους υποδεχθήκαμε τόσο όμορφα και περάσαμε μια υπέροχη μέρα μαζί τους μας ρωτούσαν με πραγματικό ενδιαφέρον αν είμαστε καλά. Και το πρώτο πράγμα που μας είπαν είναι ότι σας γουστάρουμε και γουστάρουμε επειδή «δεν μασάτε». Μας βλέπουν σαν μουσικούς που θα πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

-Σκέφτεσαι καθόλου ότι οι συγκυρίες είναι κάπως ακατάλληλες για πανηγύρια όπως η Γιουροβίζιον και πως στη συνείδηση του κόσμου ίσως όλα αυτά να δείχνουν κάπως ανόητα πια;

Ανόητα δεν πρέπει να δείχνουν. Αν μπερδέψουμε την πολιτική με την τέχνη, με τη μουσική ή με τον αθλητισμό, αν τα μπερδέψουμε, όλα θα φαίνονται πολύ ανόητα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν. Ομως πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Πρέπει να το δούμε ως έναν διαγωνισμό, ως ένα καλλιτεχνικό γεγονός.

-Θες να περάσεις ένα μήνυμα αισιοδοξίας δηλαδή...

Το τραγούδι, όπως ξέρεις, έχει γραφτεί νωρίτερα κι όμως είναι πολύ εύστοχο επειδή όλοι μας, τα παιδιά της αποστολής κι εσείς νιώθαμε τι πρόκειται να συμβεί.
Πάνω σε αυτή τη διάσταση γράφτηκε αυτό το τραγούδι. Το λένε και οι στίχοι «Βάζω μια φωτιά σ’ όλα τα παλιά/ όλα θα τ’ αλλάξω και θα το φωνάξω/ περασμένα ξεχασμένα κι όλα απ΄ την αρχή ξανά». Θέλαμε δηλαδή να γράψουμε ένα τραγούδι που δεν έχει την έννοια του γλεντιού αλλά την έννοια του ξεπερνάω εμπόδια και προβλήματα.
Το «όπα» το χρησιμοποιούμε ακόμη και όταν θέλουμε να... φρενάρουμε. Λέμε όπα. Το λέω διαρκώς πως είναι τέτοια η νοοτροπία μας που δεν αφήνουμε τίποτα. Θα το παλέψουμε και δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε έτσι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Τελευταία υπάρχουν ξυπνήματα...

-Πολλοί λένε βέβαια ότι αυτό το «όπα», όχι του φρεναρίσματος αλλά το άλλο είναι αυτό που μας οδήγησε εδώ.

Μα κανείς δεν μπορούσε να δει ότι θα φτάσουμε έως εδώ. Απλώς τώρα θα γίνει ένα πάρα πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα, όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Εγώ δεν θέλω να πω ποιος ευθύνεται. Αυτά να τα πουν όσοι χρησιμοποιούν την ξύλινη γλώσσα. Πλέον οι διαδηλώσεις και οι πορείες έχουν νεκρούς, κάτι που δεν το περίμενε κανείς ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια κατάσταση που αναγκαστικά θα ξεκαθαρίσει.

-Θα μας ψηφίσουν φέτος ή θα μας μαυρίσουν λόγω συγκυριών;

Αν η πολιτική ανακατευτεί και στη Γιουροβίζιον θα χάσω πάσα ιδέα για τα πάντα!

-Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει πολιτική στη Γιουροβίζιον.

Μπορεί να υπάρχουν συμμαχίες που να επηρεάζουν τον τρόπο της βαθμολογίας, όμως πολιτικά δεν πρέπει να επηρεάζεται η Γιουροβίζιον, Ξέρεις τι θα γίνει τώρα, από τη μία θα πούμε αν πάρουμε καλή θέση ότι είναι άδικο και ότι το έκαναν λόγω των συνθηκών και μας ψήφισαν ενώ αν πάρουμε κακή θα λένε ότι δεν ήταν καλός ο Γιώργος (γέλια). Εμείς θα πάμε να παίξουμε καλά .

-Σε επηρεάζει καθόλου το γεγονός ότι λόγω των συγκυριών η Γιουροβίζιον δεν θα πάρει μεγάλες διαστάσεις αλλά την πραγματική της;

Δεν νιώθω ούτε τυχερός ούτε άτυχος γι΄ αυτό το θέμα. Εχω έναν προβληματισμό γι΄ αυτά που σου λέω. Είναι οι απόψεις μου και δεν αντιπροσωπεύουν τον κάθε Ελληνα. Από την άλλη εκπροσωπώ την Ελλάδα σε έναν διαγωνισμό που δεν πάμε για να μας λυπηθούν, πάμε να το παλέψουμε στα ίσα. Δεν έχει σημασία που δεν έγινε πρόμο-τουρ, δεν έχει σημασία τίποτε άλλο. Θα πάμε και θα το παλέψουμε στα ίσα.

-Τι θέση ελπίζετε να πάρετε;

Εγώ θέλω να περάσουμε τον ημιτελικό, έτσι πολύ χαλαρά και χωρίς να συγκρίνουμε με άλλες χρονιές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Γιουροβίζιον είναι ένας διαγωνισμός που περνάει όμορφα η ώρα σου. Κάθεσαι με την παρέα σου γελάς, πίνεις, τρως, γίνεσαι κριτικός, λες ότι σου αρέσει αυτό ή εκείνο. Είναι επίσης τρομερή η συγκυρία που πάμε με ελληνικό στίχο μετά από τόσα χρόνια, αυτή τη στιγμή, το βιντεοκλίπ είναι γυρισμένο στη Μήλο. Αυτό που προσπαθούμε είναι να το δούμε πολύ χαλαρά και δώσουμε βάση στη μουσική που ενώνει τους λαούς. Το μότο το δικό μου είναι «ή ζήσ΄ το ή άσ΄ το». Αν δεν το κάνεις με την καρδιά σου μην το κάνεις καθόλου. Επίσης πηγαίνουμε ως «Αλκαίος and Friends» γιατί δίνουμε ως Ελληνες πολύ μεγάλη βάση στη φιλία. Ετσι ήρθε και η ώρα να στηριχτούμε στους φίλους μας, να στηριχτούμε ο ένας στον άλλον να βρούμε αυτό το παρεΐστικο, να μη «χαλαστούμε» και έτσι θα βρούμε τη λύση.

Αλλαγές και τρικ

-Γνωρίζεις καθόλου τι ετοιμάζουν οι Νορβηγοί;

Στις 16 του μήνα (σήμερα Κυριακή)αναχωρούμε για Οσλο. Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζουν πάρα πολλά πράγματα. Εχω δει τη σκηνή είναι τελευταίας τεχνολογίας χωρίς να έχει πολλά led και αυτό θα δυσκολέψει κάπως τις μπαλάντες. Εχει μόνο ατμόσφαιρα. Εμάς μας συμφέρει αυτό .Τώρα βέβαια θα δούμε, γιατί απ΄ όσο γνωρίζω, σε όλες τις διοργανώσεις δεν παίρνεις πάντα ό,τι ζητάς εκτός από τη δική μας τη διοργάνωση στην Ελλάδα που τα κάναμε όλα τέλεια. Αυτό είναι κάτι που μου το έχουν πει όλοι έως τώρα. Ηταν η καλύτερη διοργάνωση.

-Δηλαδή είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη εμφάνιση; Τι αλλαγές έχετε κάνει στο τραγούδι;

Είμαστε πανέτοιμοι. Εχουν γίνει αλλαγές στην ενορχήστρωση, δεν θα παίξει το τηλέφωνο, θα μπούμε με το «όπα». Εχουμε βάλει και ένα σκρατς περίεργο μετά τη λύρα, εκεί που λέει «όλα απ΄ την αρχή ξανά» λόγω στίχου. Εκεί θα ξεκινάει ένα «όπα με ένα σκρατς. Πρόκειται για ένα εύρημα που δένει με τη χορογραφία και καλύπτει μια "κοιλιά" που υπήρχε, όπως λέμε. Από τη στιγμή που δεν μας βοηθάει και η σκηνή και δεν θα έχουμε προβολείς από πίσω αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό. Πιστεύω ότι θα δείξει πολύ τηλεοπτικά, είναι κάτι πολύ έξυπνο και θα αρέσει στο κοινό.

-Τι αλλαγές έχετε κάνει στο χορευτικό;

Η χορογραφία της Εμμυς (Ζαριάν) είναι συγκλονιστική. Αλλάξαμε πράγματα τα οποία δεν θα τα καταλάβετε ποτέ χορογραφικά, δηλαδή θα σου φανεί το ίδιο. Ομως έχουν περάσει κάποιες έννοιες, όπως το «δέντρο» ή τα κουπιά της Αργώς. Υπάρχουν κι αλλαγές στα κοστούμια που δεν μπορώ να πω ακόμα.

-Πώς πας στα διαδικτυακά poll και τα στοιχήματα;

Επειδή είμαι γενικώς πολύ χαμηλών τόνων δεν βλέπω ούτε τηλεόραση -τώρα μόνο για να παρακολουθήσω τα γεγονότα- έτσι και δεν παρακολουθώ τις δημοσκοπήσεις. Αλλωστε αν δεις ότι σε δίνουν και πολύ καλά μπορεί να χαλαρώσεις...

Συνέντευξη στη Νατάσα Παπανικολάου