Εικαστικές προκλήσεις από τους Gilbert & George

13.06.2002
H Serpentine Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση των Gilbert & George με τίτλο The Dirty Words Pictures, 1977, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου
H Serpentine Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση των Gilbert & George με τίτλο The Dirty Words Pictures, 1977, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι δυο καλλιτέχνες, γνωστοί στο ελληνικό κοινό από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και την παρουσίαση του ιδιόμορφου έργου τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στα 60 τους πια, έχουν καταξιωθεί ως οι διασημότεροι ίσως σύγχρονοι ζωγράφοι, στο ιδιόρρυθμο και σαφώς προκλητικό είδος, το οποίο επί δεκαετίες υπηρετούν.
Η έκθεση αυτή συγκεντρώνει 26 έργα από το σεμινάριο των δύο καλλιτεχνών κι άλλα επίσης "σύνολα" από γνωστούς "δυνατούς" πίνακες.

Κατά την Αrtdaily, σε αυτήν την ολοκληρωμένη παρουσίαση, αντιπαρατίθενται αποτυπωμένες υβριστικές εκφράσεις και σλόγκαν με εικόνες που "ενοχλούν" το θεατή, ανάμεσα στις οποίες και εκκεντρικές αυτό-απεικονίσεις των δύο ζωγράφων.

Η έκθεση αφορά και απευθύνεται στο βρετανικό κράτος, αν όχι -από μια ευρύτερη σκοπιά- στο κράτος γενικά. Αν και έχουν ήδη μεσολαβήσει 25 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση των έργων, ο κόσμος φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει ως προς τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του, ένα από τα οποία φέρεται να είναι και η αμηχανία απέναντι στη σεξουαλικότητα, όταν αυτή προβάλλεται με εξωστρέφεια.

Οι πίνακες των Gilbert & George αποτυπώνουν τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί στον αστικό τρόπο ζωής μέσα στον 20ο αιώνα και το βαθμό ανοχής απέναντι στα προκλητικά, "ενοχλητικά", θεάματα.
Ο θεατής καλείται να αντιμετωπίσει ποικίλα ερωτήματα, όπως, τι είναι πιο αποκρουστικό, μια προκλητική θέα του σώματος και των εκκρίσεών του ή το "πρόσωπο"της κοινωνικής ανισότητας;