Ο ''Μάκβεθ'' του Εϊμούντας Νεκρόσιους στο Ηρώδειο

11.06.2002
O Εϊμούντας Νεκρόσιους, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του θεάτρου, βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο Ηρώδειο, την παράσταση "Μάκβεθ" του Σαίξπηρ, στις 12 και 13 Ιουνίου, προσκεκλημένος του Ελληνικού Φεστιβάλ. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου με αφορμή την πολυσυζητημένη παράσταση, ο Λιθουανός σκηνοθέτης μίλησε για τον "Μάκβεθ" αλλά και για τη δουλειά του με την ομάδα του Meno Fortas, η οποία παρεμποδίζεται μόνο από το. . . Μουντιάλ.
&00 O Εϊμούντας Νεκρόσιους, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του θεάτρου, βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο Ηρώδειο, την παράσταση "Μάκβεθ" του Σαίξπηρ, στις 12 και 13 Ιουνίου, προσκεκλημένος του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου με αφορμή την πολυσυζητημένη παράσταση, ο Λιθουανός σκηνοθέτης μίλησε για τον "Μάκβεθ" αλλά και για τη δουλειά του με την ομάδα του Meno Fortas, η οποία παρεμποδίζεται μόνο από το . . . Μουντιάλ.

Όπως και σε ολόκληρη τη δουλειά του έτσι και στον Σαίξπηρ, ο Νεκρόσιους χρησιμοποιεί τα κείμενα μόνο ως ερέθισμα για να αφηγηθεί τις ψυχικές θύελλες των ηρώων τους: "Δε θα δείτε ολόκληρο κείμενο. Το έχουμε διασκευάσει, αλλά τα βασικότερα θέματα υπάρχουν, είναι καταγεγραμμένα με πολύ δικό μας τρόπο. Σε κάθε περίπτωση ο Σαίξπηρ είναι ασφαλής".
Σε ερώτηση σχετική με την τεράστια επιτυχία της ομάδας του Meno Fortas - που όπως μας είπε σημαίνει Τέχνη Ισχυρή - εκτός των συνόρων της χώρας του, ο Εϊμούντας Νεκρόσιους τόνισε ότι το μυστικό είναι η ποιότητα και η σκληρή δουλειά: "Μόνο η ποιότητα μπορεί να βοηθήσει στη διεθνοποίηση της τέχνης. Πρέπει να υπάρχει αισθητή διαφορά από τους υπόλοιπους. Και τότε, δεν μπορεί να σε εμποδίσει τίποτα. Ούτε η γλώσσα, ούτε τίποτα άλλο".

Ένα υπερδραματικό θέατρο της εικόνας και των αντικειμένων και ταυτόχρονα μια εκ βαθέων εξπρεσιονιστική και μεταφυσική κραυγή που συνθέτουν τη σκηνική του γλώσσα και εκφράζουν την άποψη του για τον κόσμο. Σ' αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει "ιερό και όσιο" με την καθησυχαστική έννοια που θρέφει τους συντηρητικούς και νεκρώνει την τέχνη. Όλα, ακόμη και ο Σαίξπηρ, μπορούν να διαλυθούν και ν' ανασυνταχθούν, να δονήσουν το κοινό συθέμελα και εν τέλει να συγκινήσουν.
O Μακβέθ και η Λαίδη Μακβέθ δεν είναι απλώς ένα μακάβριο ζευγάρι διψασμένων για αίμα δολοφόνων. Μοιάζουν με απελπισμένα μοναχικούς ανθρώπους, εγκλωβισμένους σε έναν πρωτόγονο κόσμο, στον οποίο η οδύνη είναι ένας τρόπος επιβίωσης. Κατ' επέκταση η δραματουργική γραμμή της παράστασης είναι περισσότερο μια παραβολή της ανθρωπότητας παρά της εξουσίας. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι η κόλαση υπάρχει. Και δεν βρίσκεται στην άλλη όχθη της ύπαρξης αλλά μέσα μας. Εδώ και τώρα.

Παραστάσεις: Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου
Τιμές εισιτηρίων: Ευρώ 65 (Διακεκριμένη Ζώνη), 50 (Ζώνη Α), 40 (Ζώνη Β), 4025 (Ζώνη Γ), 20 (Ανω Διάζωμα)
Ώρα έναρξης: 21.00