Έσβησε στα 69 του ο Στέφανος Λαζαρίδης

10.05.2010
Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνογράφους της εποχής μας, ο Στέφανος Λαζαρίδης, έχασε το Σάββατο τη μάχη με τη ζωή. Χτυπημένος από τον καρκίνο, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, στο Λονδίνο, όπου ζούσε. Δρέποντας δάφνες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2007.

ΕΈας από τους μεγαλύτερους σκηνογράφους της εποχής μας, ο Στέφανος Λαζαρίδης, έχασε το Σάββατο τη μάχη με τη ζωή. Χτυπημένος από τον καρκίνο, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, στο Λονδίνο, όπου ζούσε. Δρέποντας δάφνες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2007.

Η τελετή ταφής του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Λονδίνο.

Ο Στέφανος Λαζαρίδης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1942 στην Αιθιοπία από Ελληνες γονείς. Φοίτησε σε ελληνικό σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε στη Γενεύη και στο Λονδίνο. Είχε σταθερή συνεργασία με την «Εθνική Οπερα της Αγγλίας» από το 1970 μέχρι το 2000, όπου έχει εργασθεί ως σκηνογράφος για περισσότερες από 30 παραγωγές, πολλές από τις οποίες βραβεύτηκαν.

Συνεργάσθηκε, επίσης, πολλές φορές ως σκηνογράφος με το «Ρόγιαλ Σέξπιρ Θίατερ», το «Τεάτρε ντελ Γιούροπ» (επί Τζόρτζιο Στρέλερ), τα Βασιλικά Μπαλέτα της Αγγλίας και το Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Επιμελήθηκε σκηνοθετικά και σκηνογραφικά το ροκ σόου των Ντουράν Ντουράν στην περιοδεία τους στη Βόρεια Αμερική (1993-94). Στο ντεμπούτο του υπέγραψε τα σκηνικά αλλά και τη σκηνοθεσία του έργου του Τ. Ουίλιαμς «Eccentricities of a Nightingale» στο Γκίλφορντ. Το βάπτισμα του πυρός στην όπερα πάντως το πήρε δίπλα στον σκηνοθέτη Τζον Κόπλεϊ, στην «Κάρμεν», ενώ στην αρχή της καριέρας του συνεργάστηκε και με τον Γιούρι Λιουμπίμοφ.

Είχε σκηνοθετήσει στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου και στην Αθήνα στο «Θέατρο του Νότου» (1995). Είχε συνεργασθεί με τα μεγαλύτερα θέατρα διεθνώς, όπως η «Σκάλα του Μιλάνου», η «Εθνική Οπερα της Βιέννης», η «Οπερα Μπολσόι» το «Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ» και η «Βασιλική Οπερα της Αγγλίας». Είχε βραβευθεί πολλές φορές για τη δουλειά του με τα βραβεία Ολιβιέ, το βραβείο των Γερμανών κριτικών, το τιμητικό δίπλωμα της Διεθνούς Εκθεσης Σκηνογραφίας της Πράγας κ.ά.