Χορός από τα Μπολσόι στο Ηρώδειο

17.05.2002
Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει το ιστορικό συγκρότημα χορού της Ρωσίας, το Μπαλέτο Μπολσόι του Μεγάλου Κρατικού Ακαδημαικού Θεάτρου της Ρωσίας και δύο από τα γνωστότερα έργα στην ιστορία του χορού: τον "Σπάρτακο" και τη "Ζιζέλ"
&00 Το ιστορικό συγκρότημα κλασικού χορού Μπαλέτο Μπολσόι του Μεγάλου Κρατικού Ακαδημαικού Θεάτρου της Ρωσίας παρουσιάζεται στις 29, 30 και 31 Ιουλίου στο Ηρώδειο σε δύο από τα γνωστότερα έργα στην ιστορία του χορού: τον Σπάρτακο και τη Ζιζέλ.
Τα Μπολσόϊ έχουν καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου ως το λίκνο του χορού. Ιδρύθηκαν το 1770 και έγιναν η γέφυρα που ένωνε την Ρωσία/Σοβιετική Ένωση, με τον "έξω κόσμο". Υψηλή ποιότητα και αισθητική απόλαυση, η μυθολογία των μπαλέτων καταγράφει σκηνές αποθέωσης, μεγάλων επιτυχιών και βραβείων και συνοδεύεται από την καθολική αναγνώριση του κοινού σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με τα μπαλέτα Μπολσόι συνεργάστηκαν σημαντικοί συνθέτες, όπως ο Π. Ι. Τσαϊκόφσκι, ο Α. Χατσατουριάν, ο Α. Προκόφιεφ και άλλοι.

Ο Σπάρτακος, ένα από τα κορυφαία μπαλέτα του 20ου αιώνα σε μουσική Αράμ Χατσατουριάν, χορογραφία του θρυλικού Γιούρι Γκριγκαρόβιτς και σκηνικά Σιμόν Βιρσαλάτζε, βασίζεται στα γεγονότα της Ρωμαϊκής ιστορίας του πρώτου αιώνα π.Χ. καθώς και στη ζωή και τον αγώνα του σκλάβου - μονομάχου Σπάρτακου. Το έργο συγκινεί πάντα το κοινό με το λυρισμό του και συναρπάζει με τη δύναμη του ξεσηκωμού των σκλάβων. Γοητευτική χορογραφία με εξαιρετικά pas des deux και σύνολα, που ζωντανεύουν τις μάχες και τους έρωτες πάνω στη σκηνή.
Σολίστ: Ντμίτρι Μπελογκολόβτσεφ (Σπάρτακος), Αννα Αντονίτσεβα (Φρυγία), Βλαντιμίρ Νεπορόζνι (Κράσος)

Το μπαλέτο Ζιζέλ σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, το αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας, που αποθεώνει την άδολη αγάπη και θρηνεί τις απελπισμένες από τον έρωτα καρδιές, ανεβαίνει βασισμένο σε χορογραφία των Ζαν Κοραλί, Ζυλ Περό και Μαριούς Πετιπά, σκηνικά Σ. Μπαρχίν, κοστούμια Υ. Ντε Ζιβανσί και Κ. Βενέ και σύμβουλο παραγωγής τη θρυλική μπαλαρίνα Γκαλίνα Ουλάνοβα. Το μπαλέτο Ζιζέλ, από τα πιο ολοκληρωμένα και σύνθετα έργα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 και αποτελεί την επιτομή, τόσο τεχνικά όσο και θεματικά, του ρομαντισμού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία βασισμένο σε κείμενο του ποιητή Θεόφιλου Γκοτιέ σε συνεργασία με τον δραματουργό Βερνέιγ ντε Σεν Ζορζ, πάνω σε ιδέα του Χάινε, αλλά είδε την πλήρη του άνθιση στη Ρωσία με τον Μαριούς Πετιπά, που ξαναδούλεψε τη χορογραφία και ανέθεσε τον πρώτο ρόλο στην Άννα Πάβλοβα, η οποία με το έργο αυτό περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο και πέρασε στην ιστορία. Από τότε μεγάλες χορεύτριες, όπως Αλίσια Μάρκοβα, Κάρλα Φράτσι, Σάλι Γκίλμουρ, κ.α., έχουν ερμηνεύσει το ρόλο που γοητεύει πάντα με τον λυρισμό και την ευαισθησία του.
Το ρόλο της Ζιζέλ ερμηνεύει η Σβετλάνα Λούνκινα, τον Κόμη Άλμπερτ ο Νικολάι Τσισκαρίτζε.

Συνοδεύει η συμφωνική ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι υπό τη διεύθυνση του Αλεξάντρ Σότνικοφ.

Τιμές εισιτηρίων:110, 85,60,40 και 30 ευρώ