Ο Joan Miro στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο

17.06.2002
Joan Miro: Στην τροχιά του φανταστικού είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή το φετινό καλοκαίρι με έργα του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στην Ανδρο από τις 23 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2002. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο του μέγιστου αυτού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα.
&00 Joan Miro: Στην τροχιά του φανταστικού είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή το φετινό καλοκαίρι με έργα του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Joan Miro (1893-1983).
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στην Ανδρο από τις 23 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2002 και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο του μέγιστου αυτού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα.

Ενώ υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του Σουρεαλισμού στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ο Mirο δημιούργησε ταυτόχρονα το δικό του, ιδιαίτερο και προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα, το οποίο απελευθέρωσε ακόμα πιο έντονα μετά τον πόλεμο, όταν πλέον η αξία του ως καλλιτέχνη είχε αναγνωριστεί. Το μεταπολεμικό του έργο, και ιδιαίτερα αυτό που δημιούργησε μετά το 1957, διακρίνεται για την αγάπη στο χρώμα σε συνδυασμό με την ποιητική και λιτή χρήση της γραμμής, την ευρηματικότητα και το χιούμορ στη χρήση τυχαίων ή και βιομηχανικών αντικειμένων στα γλυπτά του, και γενικότερα για την πίστη στη φύση, αλλά και τη χαρά της ζωής που αποπνέει.

Παράλληλα με την παρουσίαση μερικών ιδιαίτερα σημαντικών έργων της σουρεαλιστικής και γενικότερα της προπολεμικής φάσης του έργου του Mirο, η εικαστική διοργάνωση της ’νδρου επικεντρώνεται στο μεταπολεμικό έργο του σημαντικότατου καταλανού καλλιτέχνη. Τα έργα της έκθεσης Joan Miro: Στην τροχιά του φανταστικού προέρχονται από το Ίδρυμα Maeght του Saint Paul de Vence (Γαλλία), τo Ιδρυμα Miro της Βαρκελώνης καθώς και από ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές. Συνολικά θα εκτεθούν περίπου 100 έργα (ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί, γλυπτά, λιθογραφίες, ταπισερί). Την έκθεση θα προλογίζει αναλυτική βιογραφική παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό γύρω από τη ζωή του Miro.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο κ. Jean Louis Prat, Διευθυντής του Ιδρύματος Maeght, βαθύς γνώστης του έργου του Miro, με τον οποίο είχε μάλιστα την τύχη να συνεργαστεί επί σειρά ετών, όταν ο Μiro έμενε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Saint Paul δημιουργώντας έργα ειδικά για το Ιδρυμα Maeght και επιβλέποντας την τοποθέτησή τους εκεί.

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο, εξαιρετικής σχεδιαστικής και εκτυπωτικής ποιότητας: εκτός από έγχρωμες αναπαραγωγές όλων των έργων που παρουσιάζονται στην Ανδρο, η έκδοση αυτή περιέχει άρθρο του κ. Κυριάκου Κουτσομάλλη, Διευθυντή του μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, άρθρο του Jean Louis Prat, αναλυτικά λήμματα για τα σημαντικότερα έργα, ανθολογία γραπτών του ίδιου του Miro, εκτενές χρονολόγιο με βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου καταλανού καλλιτέχνη συνοδευόμενο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναλυτική βιογραφία.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του Μουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του Joan Miro. Επίσης με αφορμή την παρουσιάση στην έκθεση 23 σχεδίων του Miro για τα σκηνικά και τα κοστούμια του μπαλέτου Jeux d' enfants των Ballet Russes που ανέβηκε στο Monte Carlo το 1932, θα προβάλλεται καθημερινώς σπάνια ταινία με την κινηματογράφηση της παράστασης αυτής.

Διαβάστε επίσης: Η ζωή του Joan Miro
Joan Miro: Ο Ζωγράφος των αντιθέσεων