Γευστικές ιστορίες

04.02.2008
Στο Ιστόρημα, η ιστορία της περιοχής συναντά τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

Από την Ευη Κωνσταντινίδη

Το Ιστόρημα βρίσκεται στην περιοχή των Μεσογείων, σε μια αγροικία του 1730, όπου η αίσθηση του διαχρονικού και του οικείου συναντά τη ζεστασιά της παρέας. Αξιόλογες προτάσεις δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με παραδοσιακά προϊόντα του ελλαδικού χώρου στον «αχυρώνα», στην «καμάρα», στο «πατητήρι», ενώ ο παλιός στάβλος έχει μεταβληθεί σε ένα μπαρ, με ιδιαίτερη αναφορά στους τοπικούς παραγωγούς κρασιού. Σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο μπορείτε να γευθείτε σαλάτες, ζυμαρικά, ποικιλίες, ορεκτικά, όλα με έντονο ελληνικό χρώμα, ενώ στα κυρίως πιάτα ξεχωρίζουν, το φιλέτο μόσχου με σάλτσα από μαυροδάφνη?Πατρών και?δίκταμο, έπάνω?σε?πουρέ?μελιτζάνας, τα φιλετάκια?μόσχου με?πλιγούρι σε κόκκινη σάλτσα και πράσινο?πιπέρι, το αρνάκι γεμιστό με?λαχανικά,?τυλιγμένο?σε?μπόλια, το φιλέτο?τσιπούρας?σε κρούστα μυρωδικών με σάλτσα μοσχολέμονου, και η αστακομακαρονάδα. Πραγματικά αξιόλογη είναι και η λίστα κρασιών, με δεκάδες προτάσεις από μεγάλη γκάμα ποικιλιών.

Κορωπί, Κύπρου και?Ρούσση, με εύκολη πρόσβαση μέσω της Αττικής Οδού, τηλ. 210-6628383, www.istorima.gr

Tip της εβδομάδας
Eίμαστε λαός της υπερβολής. Ποια είναι η μόδα που επικρατεί στη γεύση τον τελευταίο καιρό; Οποια κι αν είναι, μόλις την πάρουμε είδηση τρέχουμε όλοι με τη λογική του εκκρεμούς -στα άκρα. Ετσι λοιπόν, τα τελευταία χρόνια η παράδοση κοντεύει να μας πνίξει. Tα κρητικά εστιατόρια ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. H κρεατοφαγία... τρέχει από τα μπατζάκια μας. Tα ελληνικά προϊόντα εισβάλλουν σε κάθε σύγχρονη, δημιουργική ή παραδοσιακή έκφραση της κουζίνας μας, ως ολόφρεσκα, μοναδικά, φερμένα από τον τόπο που τα παράγει, και όλα αυτά τα καταπληκτικά. Mα επιτέλους, από πού εμφανίστηκαν τόσοι ντόπιοι παραγωγοί να στέλνουν μυρώνια και τσουκνίδες, καυκαλήθρες και σταμναγκάθια, ολόφρεσκα ψάρια, αλλά και βουβάλια, στακοβούτυρα και κεφαλογραβιέρες, από κάθε ραχούλα της Eλλάδας; Λέτε να πάθαμε μία εθνική γευστική αφύπνιση;

Νίκος Μαούνης

Αrrival in Αthens
Δύο νέες αφίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Kολωνακίου, στο κέντρο της Aθήνας, έχουν κάνει αίσθηση στον χώρο του clubbing. H πρώτη είναι το Precious (Aλ. Σούτσου 14, τηλ. 2103639439), που διά χειρός Αγγελου Aγγελόπουλου, έδωσε ένα μοδάτο club με βιομηχανική αισθητική, με έναν μαγικό καναπέ απέναντι από την είσοδο, ενώ για πρώτη φορά η Dom Perignon, βρίσκει τον πριβέ χώρο της. Tο δεύτερο είναι το Hyde, στον χώρο του πρώην Wild Rose, στη στοά της Πανεπιστημίου, και φέρνει έναν ιστορικό χώρο της νύχτας ξανά στο προσκήνιο. Kαι εδώ συναντούμε μοδάτη, λιτή αισθητική, με art παρεμβάσεις και κυκλικό μπαρ, γύρω από το οποίο «χτυπούν» ευχάριστα τα ντεσιμπέλ. Ν.Μ.

Γιατί άραγε, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραγουδιστές, ηθοποιοί και πάσης φύσεως celebrities θέλουν να γίνουν εστιάτορες; Αβυσσος...