O Αλβανός συγγραφέας Iσμαήλ Κανταρέ ματαίωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής, την ερχόμενη Δευτέρα, 19 του μηνός, διαμαρτυρόμενος για τα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των Αλβανών που ακούστηκαν στην κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.
Ο Ισμαήλ Κανταρέ από την πλευρά του έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει πως «λόγω των πολύ δυσάρεστων πρόσφατων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και χαρακτηρίστηκαν από ρατσισμό κατά των Αλβανών, αποφάσισα να ματαιώσω την επίσκεψή μου στη χώρα σας. Γνωρίζετε καλά τον θαυμασμό που τρέφω για τη ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά εκτιμώ ότι μέσα σʼ ένα τέτοιο κλίμα, που στερείται κάθε ίχνος πολιτισμού, η επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη...».
Αυτή η αντίδραση ομολογουμένως μας προξένησε πολύ περίεργη αίσθηση, καθώς αποτελεί μία διαμαρτυρία που σπάνια βλέπουμε από ανθρώπους του πνεύματος, οι οποίοι μας έχουν συνηθίσει σε πράξεις ανωτερότητας. Διότι αν έτσι αντιδρά ένας συγγραφέας σε μία καθαρά ρατσιστική εκδήλωση μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, μιας εκδήλωσης που καταδικάστηκε όχι μόνο από την ελληνική κοινή γνώμη, τον ελληνικό ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο αλλά και από το επίσημο ελληνικό κράτος (το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση και έθεσε σε διαθεσιμότητα τον επικεφαλής της ομάδας των φαντάρων), τότε τι μπορούμε να περιμένουμε από τους απλούς πολίτες και ακόμη χειρότερα από φανατισμένους πολιτικούς και "ορκισμένες" ρατσιστικές ομάδες; Μάλλον κάποιος πρέπει να μάθει στον κ. Κανταρέ την παροιμία "η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει". Γιατί αυτή του ακριβώς η επίσκεψη αποτελούσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει την απάντηση που έπρεπε στις ρατσιστικές εκδηλώσεις των καιρών μας, ενώ αυτή ακριβώς του η ματαίωση δίνει το απόλυτο έρεισμα για τη διαίωνισή τους.
Οι υπεύθυνοι του Μεγάρου Μουσικής, θεωρώντας ότι «η ουσιαστική απάντηση στις ακραίες συμπεριφορές είναι η ανάδειξη του δημιουργικού διαλόγου», προσπάθησαν, επί ματαίω, να μεταπείσουν τον Αλβανό συγγραφέα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίσκεψής του στο μέλλον.
Γεωργία Οικονόμου