Το Megaron Plus σας καλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης γύρω από την τέχνη και τη θρησκεία !
Συμπόσιο με θέμα «Τέχνη & ιερές πεποιθήσεις: από τη σύγκρουση στη συνύπαρξη»
Πότε: 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2008
Ώρα έναρξης: 31 Ιανουαρίου 5 μ.μ. και 1 Φεβρουαρίου 9:30 π.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Οι γλώσσες εργασίας θα είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
Αναζητώντας τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τη θρησκεία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει ένα διεθνές συμπόσιο στο οποίο θα παρευρεθούν προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών από την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προσωπικότητες οι οποίες μάχονται καθημερινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Η διεθνής αυτή συνάντηση στρογγυλής τράπεζας, που φιλοξενεί το Megaron Plus, με αντικείμενο «Τέχνη και ιερές πεποιθήσεις: από τη σύγκρουση στη συνύπαρξη» πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή της Βενετίας) του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2008 στο Μέγαρο Μουσικής.
Χαιρετισμούς στο συμπόσιο θα απευθύνουν: η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Χρυσή Χατζή και ο Διευθυντής, Γραμματέας της Επιτροπής της Βενετίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Gianni Buquicchio.
Στην πρώτη συνεδρία του συμποσίου με τίτλο «Η στάθμιση μεταξύ ελευθερίας της έκφρασης και θρησκευτικής ελευθερίας» την προεδρία του οποίου θα έχει ο κ. Pieter van Dijk, Σύμβουλος Επικρατείας, Μέλος της Επιτροπής της Βενετίας(Ολλανδία), θα εισηγηθούν οι: Francoise Tulkens, δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης(Η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), Ariranga G. Pillay, δικαστής και μέλος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα(Η θέση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) και οι κ.κ. Alain Garay και Jeremy Gunn, εκπρόσωποι της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ειδικών του Γραφείου για Δημοκρατικούς Θεσμούς και Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία της Θρησκείας ή των Πεποιθήσεων(Η θέση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).
Στην ακόλουθη συνεδρίαση της Ολομέλειας με θέμα «Ασυλία της "τέχνης" έναντι ασυλίας της "θρησκείας"» θα προεδρεύσει η πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Hanna Suchocka. Αμέσως μετά, ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Νίκος Αλιβιζάτος θα μιλήσει για τα «Όρια του φιλελευθερισμού», ενώ ο Ολλανδός καθηγητής Tariq Ramadan και ο Γάλλος καθηγητής Jean-Paul Willaime θα πραγματοποιήσουν ομιλίες με θέμα «Τα όρια των ευαισθησιών των κοινοτήτων» και «Επικρίσεις της θρησκείας και θρησκευτικές επικρίσεις: Οι αναδιατάξεις της θρησκείας στη σημερινή υπερ-σύγχρονη κοινωνία».
Το πρόγραμμα της πρώτη ημέρας θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση του Ιδρυτή του Φιλελεύθερου Εβραϊκού Κινήματος Γαλλίας, Daniel Fahri, με θέμα «Τέχνη, θρησκευτική κοινότητα και φιλελεύθερη πρόσληψη του εαυτού».
Κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών του συμποσίου, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδρία με θέμα «Κανονιστικές απαντήσεις στη "βλασφημία"». Του Συμποσίου θα προεδρεύσει ο Συνήγορος του Πολίτη στη Ελλάδα κ. Γιώργος Καμίνης. Η Ιρλανδέζα Finola Flanagan, μέλος της Επιτροπής της Βενετίας θα κάνει διάλεξη με τίτλο «Η ποινική νομοθεσία: επισκόπηση των ευρωπαϊκών κρατών».
Την εμπειρία των μη ευρωπαϊκών κρατών θα καταθέσει ο τέως Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Αλγερίας Mohammed Bedjaoui, ενώ οι κ.κ. Δημήτρης Σαραφιάνος και Μιχαήλ Τσαπόγας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θα μιλήσουν για την «Ελληνική νομολογία: απαντήσεις στη "βλασφημία" σε ένα ελληνορθόδοξο περιβάλλον».
Στη συνέχεια συζήτηση για το αν υφίσταται «δεοντολογική ευθύνη» για τους καλλιτέχνες θα διευθύνει ο Louis-Leon Christians, καθηγητής Δικαίου των Θρησκειών, στη Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Από την πλευρά των καλλιτεχνών θα μετάσχουν ο Μιλτιάδης Παπανικολάου, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η σκηνοθέτης Εύα Στεφανή, η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και ο Boualem BESSAIH, ποιητής και πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Αλγερίας. Στη συζήτηση μετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Ιρανικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Karim Lahidji και η Anne Brasseur, πρώην Υπουργός Παιδείας του Λουξεμβούργου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τέλος τη Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα "Υφίσταται «δεοντολογική ευθύνη» για τους δημοσιογράφους;" θα διευθύνει η Amina Bouayach, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Πρόεδρος της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Μαρόκου. Από την πλευρά των δημοσιογράφων θα καταθέσουν τις απόψεις τους ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής και ο δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας.
Για το ίδιο θέμα το κοινό θα ακούσει τις απόψεις του μέλους του Βρετανικού Κοινοβουλίου Andrew McIntosh, του Mahmud AL-RASHID, εκδότη του περιοδικού EMEL από τη Μεγάλη Βρετανία και του καθηγητή Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάριου Μπέγζου.
Το Megaron Plus σε ένα ταξίδι αναζήτησης γύρω από την τέχνη και τη θρησκεία
31.01.2008
Αναζητώντας τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τη θρησκεία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει ένα διεθνές συμπόσιο στο οποίο θα παρευρεθούν προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών από την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προσωπικότητες οι οποίες μάχονται καθημερινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε όλες τις χώρες του κόσμου.