Τα Πρόσωπα του Μοντερνισμού στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

16.03.2010
H θεματική έκθεση με τίτλο «Πρόσωπα του Μοντερνισμού: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία. Ζωγραφική 1910-1940», που οργανώνεται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας και την Εθνική Πινακοθήκη της Βουλγαρίας, φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα από τις 12 Μαρτίου έως και τις 9 Μαΐου 2010.

H θεματική έκθεση με τίτλο «Πρόσωπα του Μοντερνισμού: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία. Ζωγραφική 1910-1940», που οργανώνεται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας και την Εθνική Πινακοθήκη της Βουλγαρίας, φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα από τις 12 Μαρτίου έως και τις 9 Μαΐου 2010.

«Αυτό που καταδεικνύουν οι «βαλκανικοί μοντερνισμοί» είναι ότι ο πολιτισμός δεν στεγάζεται και δεν εστιάζει αποκλειστικά στις αστικές περιοχές ή στις περιφέρειες εκείνες που θεωρούνται «κέντρα» πολιτισμού, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω ενός δικτύου επικοινωνίας και διαλόγου. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν είναι πολύ εντονότερο στη σημερινή ψηφιακή εποχή», αναφέρει ο Γιαν Φίγκελ, Ευρωπαίος επίτροπος για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τον πολιτισμό και τη νεολαία - η έκθεση υποστηρίχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Culture 2007-2009.

Οι τρεις δεκαετίες που συνυπάρχουν στην έκθεση παρουσιάζουν, όπως είναι φυσικό, σημαντικές διαφορές. «Η περίοδος πριν και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η δεκαετία του 1920 αλλά και οι νέες προοπτικές και τάσεις της δεκαετίας του 1930 προϋποθέτουν μια χρονολογική αφήγηση», επισημαίνει η Ιρίνα Γκένοβα, αναπλ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σόφιας, εκ των τριών επιμελητών της έκθεσης, μαζί με τη Μαριάνα Βίντα (Ρουμανία) και τον Τάκη Μαυρωτά (Ελλάδα). Ετσι η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: «Η νέα, μοντέρνα οπτική: Χώρος, τοπίο, νεκρή φύση», «Η μοντέρνα οπτική της ιστορίας: Εθνική ταυτότητα, θεϊκή έμπνευση, αναμνήσεις από την Κλασική Ελλάδα» και «Ανθρώπινη παρουσία στη μοντέρνα τέχνη: Πορτρέτα, το ανθρώπινο σώμα».

Στην έκθεση συμμετέχουν 55 διακεκριμένοι καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα με 120 αντιπροσωπευτικούς τους πίνακες, που σφραγίζουν την πορεία του Μοντερνισμού στις χώρες τους.

Από τη Βουλγαρία συμμετέχουν οι: Nikola Petrov, Alexander Mutafov, Goshka Datsov, Elena Karamihaylova, Boris Georgiev, Tseno Todorov, Nikola Marinov, Yordan Kyuvliev, Ivan Milev, Vladimir Dimitrov - Maistora, Nikola Tanev, Ivan Boyadzhiev, Sirak Skitnik, Ivan Penkov, Kiril Tsonev, Vera Nedkova, Ivan Nenov, Georges Papazoff, Nikolay Abrashev, Ivan Abrashev, Vasil Zahariev, Pencho Georgiev και Jules Pascin.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Παρθένης, Δημήτριος Γαλάνης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Νικόλαος Λύτρας, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Μπουζιάνης, Σπύρος Παπαλουκάς, Περικλής Βυζάντιος, Γεράσιμος Στέρης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης και Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Τα έργα ανήκουν στις συλλογές: Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Alpha Bank, Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, Ιδρύματος Τσαρούχη, Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Πινακοθήκης Αβέρωφ, Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και ιδιωτών.

Από τη Ρουμανία συμμετέχουν οι: Brauner Victor, Daniel Henri, Greceanu Olga, Iancu Marcel, Iorgulescu Yor Petre, Iser Iosif, Mattis Teutsch Hans, Maxy M.H., Michailescu Corneliu, Perahim Jules, Phoebus Alexandru, Popescu Vasile, Popp Sabin, Ramniceanu Merica, Schmierer Roth Lola, Segal Arthur, Sterian Margareta και Tonitza Nicolae.

Την επιμέλεια της έκθεσης για τις τρεις χώρες έχουν αναλάβει οι: Mariana Vida, Irina Genova και Τάκης Μαυρωτάς, ενώ το συντονισμό του όλου εγχειρήματος έχει το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε τετράγλωσσος πολυσέλιδος κατάλογος, με πρόλογο του Επιτρόπου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύριο Ján Figel’ και κείμενα αναφορικά με τον Μοντερνισμό από ιστορικούς τέχνης των τριών χωρών.

Info:

«Πρόσωπα του Μοντερνισμού: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία. Ζωγραφική 1910-1940»

Εγκαίνια
: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010 στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαρτίου - 9 Μαΐου 2010
Περισσότερες πληροφορίες: www.balkanmodernisms.net
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71, Αθήνα
T: 210-3611206 // www.thf.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-22:00, Τρίτη: κλειστά
Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)