Eυθραυστη Πολυτέλεια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

15.04.2002
"Eυθραυστη Πολυτέλεια - Γυάλινα αγγεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου" είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 16 Απριλίου από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η έκθεση αποτελείται από 190 αντιπροσωπευτικά γυάλινα σκεύη, επιλεγμένα από τα υπάρχοντα στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά, καταδεικνύοντας -πλην του πλούτου και των σημαντικότατων θησαυρών που κατέχει το Μουσείο- και τις τεχνικές κατεργασίας αυτού του υλικού από τον 8ο αι. π.X. ως και τον 14ο αι. μ.X.
Eυθραυστη Πολυτέλεια - Γυάλινα αγγεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Απριλίου από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η έκθεση αποτελείται από 190 αντιπροσωπευτικά γυάλινα σκεύη, επιλεγμένα από τα υπάρχοντα στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά, καταδεικνύοντας -πλην του πλούτου και των σημαντικότατων θησαυρών που κατέχει το Μουσείο- και τις τεχνικές κατεργασίας αυτού του υλικού από τον 8ο αι. π.X. ως και τον 14ο αι. μ.X.
Μία πρωτοφανής ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων άλλοτε έντονων και άλλοτε απαλών που αντανακλούν ιριδισμούς, δημιουργούν μία ονειρική ατμόσφαιρα στα μάτια του θεατή, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν την ευαισθησία, αλλά και τις τεχνικές γνώσεις, την έμπνευση και τη δεξιοτεχνία του αρχαίου υαλουργού.

Τα εκθέματα παρουσιάζονται ως μεμονωμένα ευρήματα, ταφικά κτερίσματα ή και σύνολα, όπως αυτό από το περίφημο ναυάγιο των Aντικυθήρων και ο περίφημος θησαυρός του Παλαιοκάστρου. Η παρουσίαση γίνεται ομαδοποιημένα κατά τύπους και με τρόπο που αναδεικνύει τόσο την εξέλιξη της τεχνικής της επεξεργασίας του γυαλιού, όσο και το πνεύμα και τις αντιλήψεις του ανθρώπου κατά περιόδους: από τα αυστηρά και συμπαγή σχήματα της αρχαϊκής εποχής, την κομψότητα, την λεπτότητα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της ελληνιστικής, ως την τυποποίηση στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.

H έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιουλίου, δίνει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει σπάνια αντικείμενα, καθώς τα γυάλινα σκεύη δεν είναι πολύ συνηθισμένα εκθέματα στα μουσεία.