Εργαστήριο: «Η Αντιγόνη του Σοφοκλή»

12.03.2010
Εργαστήριο: «Η Αντιγόνη του Σοφοκλή» με τον διάσημο σκηνοθέτη Hansgunther Heyme, καλλιτεχνικό διευθυντή του Theater im Pfalzbau, Ludwigshafen am Rhein, διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε την Κυριακή 28 Μαρτίου.

Εργαστήριο: «Η Αντιγόνη του Σοφοκλή» με τον διάσημο σκηνοθέτη Hansgunther Heyme, καλλιτεχνικό διευθυντή του Theater im Pfalzbau, Ludwigshafen am Rhein, διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε την Κυριακή 28 Μαρτίου.

Ο Hansgunther Heyme θεωρείται εξέχουσα μορφή της παλιάς γενιάς των Ευρωπαίων σκηνοθετών θεάτρου. Ήταν μαθητής του Erwin Piscator και έχει ασχοληθεί σε βάθος τόσο με το αρχαίο ελληνικό θέατρο όσο και με το θέατρο για παιδιά και εφήβους. Ιδιαίτερα στενή ήταν η συνεργασία του με το γνωστό φιλόλογο και μεταφραστή των αρχαίων έργων Wolfgang Schadewaldt. Για πολλά χρόνια o Heyme διήθυνε το φεστιβάλ Ruhrfestspiele, που το διαμόρφωσε σε ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

Το εργαστήριο του Hansgunther Heyme θα ξεκινήσει με παρουσιάσεις των σκηνοθεσιών του έργου Αντιγόνη του Σοφοκλή στα Θέατρα του Wiesbaden (1965), της Κολωνίας (1975), της Καλκούτας (1985), της Ζυρίχης (1995) και με αναφορά στην επικείμενη φετινή παράσταση στο Φεστιβάλ του Ludwigshafen.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις επιμέρους σκηνοθετικές προσεγγίσεις καθώς και για τις διαφορετικές εκδοχές του Χορού. Στη συνέχεια θα υπαρξει πειραματισμός με το μονόλογο της Αντιγόνης μπροστά στο θάνατο. Τέλος, θα εξεταστεί η σχέση με το μύθο του Θηβαϊκού κύκλου και θα διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνει κανείς να μεταφέρει τόσο την Αντιγόνη όσο και άλλα αρχαία κείμενα στο σήμερα.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν μελετήσει από πριν την Αντιγόνη και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή.

Το εργαστήριο γίνεται σε συνεργασία του GOETHE-INSTITUT ATHEN και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου «Αρχαίο δράμα: σύγχρονες προσεγγίσεις & εκπαίδευση», που οργανώνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στις 26-30 Μαρτίου 2010 στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο στο www.TheatroEdu.gr
Πληροφορίες: [email protected] & [email protected] 2106541600

ΠΟΤΕ: Κυριακή, 28/3/2010, 16.00-19.00
Χώρος: Ινστιτούτο Goethe, αμφιθέατρο
Διάρκεια: 3 ώρες
Γλώσσα: γερμανικά-αγγλικά-ελληνικά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ)
(σε συνεργασία με το GOETHE-INSTITUT ATHEN)
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
στο 2106541600 (Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη 11.00-16.00)
ή στο [email protected]