Επίσημα εγκαίνια για το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης»

04.03.2010
Στην καρδιά του νέου πολιτιστικού και πνευματικού άξονα της Αθήνας, στην οδό Πειραιώς 206, αποφάσισε το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το ιδιαίτερης αισθητικής Πολιτιστικό του Κέντρο.

Στην καρδιά του νέου πολιτιστικού και πνευματικού άξονα της Αθήνας, στην οδό Πειραιώς 206, αποφάσισε το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το ιδιαίτερης αισθητικής Πολιτιστικό του Κέντρο.

Τα επίσημα εγκαίνιά του θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, στα 88 του, δεν χάνει την όρεξή του για δημιουργία.
«Με συγκινεί ότι η νεολαία θα μπορεί να αντλήσει από αυτό το Κέντρο έμπνευση για τις δικές της δημιουργίες. Προσπαθώ, όσο γίνεται, να βλέπω μπροστά. Έστω κι αν η απόσταση όλο και μικραίνει...».

Το όνειρό του για την υλοποίηση μιας «εστίας πολιτισμού στην Αθήνα... έναν χώρο όπου θα στέγαζα το έργο μου, τη διαχρονική του συνέχεια αλλά κι έναν χώρο όπου θα μπορούσαν να εκφραστούν ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές ιδέες, νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί, έναν χώρο που θα φιλοξενούσε θέατρο, κινηματογράφο, χορό, εκθέσεις, ζωντανό και σύγχρονο», το «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» έχει γίνει πραγματικότητα.

«Χρειάζεται ενθουσιασμός, ψυχή, κουράγιο, γνώση και πολλή δουλειά. Κι αυτά αποδείξαμε ότι τα έχουμε. Ολοι μας. Μόνο με την οικονομική κάλυψη δεν καταφέρνεις τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο», λέει ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Κτίριο όμορφο, πρωτότυπο, προσεγμένο, φωτεινό, το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στην οδό Πειραιώς 206 είχε κόστος ανέγερσης 11,9 εκατ. ευρώ.

Στους τέσσερις ορόφους του το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, που λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2009, διαθέτει αμφιθέατρο 330 θέσεων, αίθουσα κινηματογράφου 120 θέσεων, μικρή αίθουσα (black box) πολλαπλών χρήσεων, 68 θέσεων, όπως και εκθεσιακό χώρο, ενώ στο κέντρο λειτουργούν δύο καφέ-μπαρ, εστιατόριο (κλειστό και υπαίθριο) και το πωλητήριο του Ιδρύματος.

Στους δύο υπόγειους ορόφους του φιλοξενεί αποθήκες και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ οι χώροι που προορίζονταν για στάθμευση αυτοκινήτων αποτελούν και ένα εναλλακτικό περιβάλλον για σύγχρονες παραστάσεις και εκθέσεις.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής των επίσημων εγκαινίων είναι αφιερωμένο στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, με προβολή κινηματογραφικών αποσπασμάτων από έργα αρχαίας τραγωδίας, σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη, καθώς και από τις ταινίες «Ιφιγένεια», «Τρωάδες», «Ηλέκτρα».

Παρουσίαση αποσπασμάτων από έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη, «Αμλετ» (ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), «Κοριολανός» (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (νέα σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη ειδικά για τα εγκαίνια, η σκηνή στο μπαλκόνι, ερμηνεύουν οι νέοι ηθοποιοί Κατερίνα Γερονικολού, Φώτης Καράλης).

Κατά την προσέλευση των επίσημων προσκεκλημένων στο φουαγιέ θα υπάρχουν μουσικά δρώμενα με διακεκριμένους σολίστ σύγχρονης και κλασικής μουσικής, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Αλέξανδρου Μούζα. Ενώ, και μετά το τέλος των εγκαινίων και της καλλιτεχνικής εκδήλωσης θα παρουσιαστούν γνωστά τραγούδια, σε στίχους Μιχάλη Κακογιάννη, αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του, μελοποιημένα από τον Αλκη Κόλλια.

Κεντρική παρουσιάστρια της βραδιάς των εγκαινίων θα είναι η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη.

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου