«Η Στέψη της Θεοτόκου» του Ελ Γκρέκο στο Τελλόγλειο

25.02.2010
Η Συνέντευξη Τύπου για τις νέες εκθέσεις που εγκαινιάζονται αύριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ αποκάλυψε την ευχάριστη έκπληξη της φιλοξενίας του εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας πίνακα του Ελ Γκρέκο «Η Στέψη της Θεοτόκου», από τις 8 Μαρτίου και για δύο μήνες.

Η συνέντευξη τύπου για τις νέες εκθέσεις που εγκαινιάζονται αύριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ αποκάλυψε την ευχάριστη έκπληξη της φιλοξενίας του εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας πίνακα του Ελ Γκρέκο «Η Στέψη της Θεοτόκου», από τις 8 Μαρτίου και για δύο μήνες.

Το αριστούργημα του 17ου αιώνα, «Η στέψη της Θεοτόκου», είναι ένα έργο (λάδι σε μουσαμά) διαστάσεων 57x76,5 εκ., που δημιούργησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ως προμελέτη για ανάλογη σύνθεση στο παρεκκλήσι του "Νοσοκομείου του Ελέους" στο Ιγέσκας στης Ισπανίας.

Το έργο αγόρασε, το 2008, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη, προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» επί της λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα, όπου θα εκτεθεί, σε μόνιμη βάση, μαζί με άλλα έργα της συλλογής του Ιδρύματος.

Το περίφημο έργο του Ελ Γκρέκο θα παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο συγχρόνως με τρεις άλλες σπουδαίες εκθέσεις που εγκαινιάζονται στις 26 Φεβρουαρίου: «Αρχαίο Δράμα και Όπερα», «Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής» και «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα».