Μια μακάβρια γοτθική ιστορία που θα λάτρευε ο Τιμ Μπάρτον

18.01.2008
Ενας γοητευτικός κάτω κόσμος έρχεται στη ζωή μέσα από δυνατές εικόνες, ζωντανή μουσική και θεατρική πλαστικότητα. Τα αθώα, μακάβρια πλάσματα της μικρής μοναχικής πόλης μαγεύουν με τις ιστορίες τους και με το δυναμικό οπτικό ύφος του Theatre Lab Company δημιουργούν ένα μαγικό, παραμυθένιο αλλά και σκοτεινά αλλοπρόσαλλο τοπίο.
Η Margot, η μάγισσα μιας παράξενης, μικρής, μοναχικής πόλης, ξυπνά από έναν βαθύ ύπνο σ’ ένα ακόμα πιο παράξενο μέρος ? τον κάτω κόσμο. Εκεί συναντά παλιούς γνωστούς και φίλους... τον Rory τον σκουπιδιάρη, τον Bruno τον μάγειρα, τη Vivian τη δούκισσα, την Druna την ονειροπόλα, τον Edgar τον δήμαρχο... Γιατί βρίσκονται όλοι αυτοί εκεί κάτω; Τι συνέβη στη μικρή τους πόλη;
Τι έγινε τη Μεγάλη Μέρα που όλοι περίμεναν τόσο πολύ;

Μια μακάβρια γοτθική ιστορία που θα λάτρευε ο Τιμ Μπάρτον.

Το Velvet Scratch είναι η νέα δουλειά της Αναστασίας Ρεβή. Διακρίθηκε από τον τύπο ως καλύτερη παράσταση στο Φεστιβάλ Πράγας του 2007, ενώ απέσπασε κριτικές τεσσάρων αστέρων από το βρετανικό τύπο και ήταν υποψήφια για τα βραβεία Fringe First Award και Total Τheatre Award στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2007.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ - ΓΙΑ 10 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Aναστασία Ρεβή
Σκηνικά - Κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου, Alan Brooker
Μουσική: Jonathan Bratoeff
Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Δυράνη-Μαούνη, Martina Reynolds

Παίζουν οι ηθοποιοί: Marlene Kaminski, Σταματίνα Παπαμιχάλη, Miguel Pinheiro

Ενας γοητευτικός κάτω κόσμος έρχεται στη ζωή μέσα από δυνατές εικόνες, ζωντανή μουσική και θεατρική πλαστικότητα. Τα αθώα, μακάβρια πλάσματα της μικρής μοναχικής πόλης μαγεύουν με τις ιστορίες τους και με το δυναμικό οπτικό ύφος του Theatre Lab Company δημιουργούν ένα μαγικό, παραμυθένιο αλλά και σκοτεινά αλλοπρόσαλλο τοπίο.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η ιστορία είναι μια εξερεύνηση των απροσάρμοστων, περιθωριακών, ή εκκεντρικών ανθρώπων που δεν τυγχάνουν της γενικής αποδοχής. Οι τραγικοί και ταυτόχρονα κωμικοί χαρακτήρες και οι ιστορίες τους χρησιμοποιούνται για να ερευνήσουν τις πολλές διαστάσεις της εσωτερικής και κοινωνικής ανθρώπινης πραγματικότητας.

Η Theatre Lab Company (TLC), είναι μία διεθνής θεατρική ομάδα με έδρα το Λονδίνο που έχει τη φήμη παραστάσεων σωματικού και πειραματικού θεάτρου με εξαιρετικές κριτικές τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι λέξεις, η μουσική, οι εικόνες και η κίνηση συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα δυναμικό θέατρο που υπερβαίνει τα πολιτισμικά όρια, τα όρια της γλώσσας, των ταμπού και των εκφραστικών μέσων.

Η Αναστασία Ρεβή για το έργο
Η ιδέα για το «Velvet Scratch» γεννήθηκε πριν από πολλά χρόνια όταν πρωτοδιάβασα Εντγκαρ Αλαν Πόε, Μέρυ Σέλλεϋ, Ρεμπώ, Μποντλαίρ, κείμενα που με γοήτευσαν... Υστερα θυμάμαι ότι είχα καθηλωθεί στο σινεμά όταν είδα την ταινία του Τιμ Μπάρτον «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης». Ηταν στις αρχές που ήρθα στο Λονδίνο και όλα φαίνονταν και ήταν καινούρια...
Ο Τιμ Μπάρτον ήταν και παραμένει ένας ιδιοφυής δημιουργός, και ο Τζάκ με τη Σάλλυ (πρωταγωνιστές της ταινίας) τα λατρεμένα μου πλασματάκια ? σύμβολα μέχρι σήμερα...

Από τότε παρακολουθώ κάθε του ταινία, σκίτσα ή μικρά σχόλια. Γι’ αυτό και χάρηκα πολύ όταν διάβασα τις κριτικές τόσο στην Πράγα όσο και στο Εδιμβούργο που συσχετίζουν την παράσταση με τον Μπάρτον, τον Πόε και τον Μάρκες. Ισως όμως να είναι εξίσου σημαντικό ότι από παιδί μου αρέσαν τα παραμύθια με παράδοξες περιγραφές, με μοναχικούς ήρωες και χαμένα παιδιά με θλιμμένα χαμόγελα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του «Velvet Scratch», μια ιστορία που γεννήθηκε δειλά σαν εύθραυστο λουλούδι που δεν ξέρεις αν θα αντέξει στο κρύο. Μια ιστορία μιας μικρής μοναχικής πόλης, στην οποία ζουν αλλόκοτες φιγούρες για τους κοινούς ανθρώπους. Φιγούρες παράξενες, απρόβλεπτες και γοητευτικές. Ενας σκουπιδιάρης που ερωτεύεται τη «femme fatale» του υπονόμου, ένα λεπτεπίλεπτο μοντέλο που δηλητηριάζεται από ένα λουλούδι, ο διάσημος σεφ και οι γαστρονομικές απολαύσεις του που μαγεύουν την πόλη, ένας γοητευτικός δήμαρχος που τον λένε Εντγκαρ και η όμορφη Μάργκο είναι κάποιες από τις φιγούρες της βελουδένιας πόλης στον κάτω κόσμο. Είναι μια ατμοσφαιρική παράσταση όπου ερωτεύσιμα και μελαγχολικά βαμπίρ φτιάχνουν ένα ρομαντικό και ταυτόχρονα σκληρό τοπίο, όπου το μαύρο χιούμορ κυριαρχεί.

Το «Velvet Scratch» είναι μια παράσταση:
για εκείνους που δεν ανήκουν,
για εκείνους που δεν μπορούν τις ερωτήσεις,
για εκείνους που αγαπούν να αγγίζουν τα βελούδινα πέταλα από τα τριαντάφυλλα
για εκείνους που φοβούνται την ενηλικίωση
και τέλος για εκείνους που λατρεύουν τη μυρωδιά απο τις φρέσκες φράουλες

Στην Ελλάδα το «Velvet Scratch» έρχεται στα πλαίσια της περιοδείας των Ευρωπαϊκών φεστιβάλ του 2008. Στην ολιγόλογη έτσι κι αλλιώς παράσταση ακούγονται διαφορετικές γλώσσες, αλλά η κεντρική αφήγηση στην Ελλάδα θα είναι στα ελληνικά.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Theatre Lab Company, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.theatrelab.co.uk


ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ - ΣΚΗΝΗ: ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
τηλ. 210 8673945

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη 21.00
Πέμπτη 21.00
Παρασκευή 21.00
Σάββατο 21.00
Κυριακή 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 20 €
Φοιτητικό 16 €

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
80 θέσεις

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70 λεπτά