Ο Μιχάλης Κατζουράκης στο Εργοστάσιο

05.04.2002
Μιχάλης Κατζουράκης- Ζωγραφική Κατασκευές Γλυπτική 1965-2001 :είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στον εκθεσιακό χώρο της σχολής "Το Εργοστάσιο". Συνολικά θα εκτεθούν στην έκθεση 120 επιτοίχια έργα, 24 γλυπτικές κατασκευές και 7 φωτογραφικά έργα, τα οποία καλύπτουν 35 χρόνια δουλειάς, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με μέσον την προβολή διαφανειών σε φυσικό μέγεθος, θα γίνει αναπαράσταση του πρώτου περιβάλλοντος.
&00 Μιχάλης Κατζουράκης- Ζωγραφική Κατασκευές Γλυπτική 1965-2001 :είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στον εκθεσιακό χώρο της σχολής "Το Εργοστάσιο". Η αναδρομική αυτή έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 2001 στο Μ.Μ.Σ.Τ. στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, κ. Εφης Στρούντζα.

Στο "Εργοστάσιο" θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα των διαφόρων περιόδων της εργασίας του, από το 1965 έως τις πιο πρόσφατες και ανέκδοτες γλυπτικές του προτάσεις. Συνολικά θα εκτεθούν στην έκθεση 120 επιτοίχια έργα, 24 γλυπτικές κατασκευές και 7 φωτογραφικά έργα, τα οποία καλύπτουν 35 χρόνια δουλειάς, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με μέσον την προβολή διαφανειών σε φυσικό μέγεθος, θα γίνει αναπαράσταση του πρώτου περιβάλλοντος. Υλοποιημένου το 1970. Ο Μιχάλης Κατζουράκης υπογράφει το σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου και της εγκατάστασης των έργων.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933, από πατέρα κρητικό και μητέρα Λημνιά, φέρει εντός του τον κοσμοπολιτισμό των Ελλήνων της Αιγύπτου, την ευρυμάθεια και την πολυπραγμοσύνη των ανθρώπων της θαλασσινής γης.
Με σπουδές στη Γαλλία και την Ελλάδα, αλλά κυρίως με την έφεση του ανθρώπου για τον οποίο η "καλλιτεχνία" αποτελεί προσωπική υπόθεση, ταξιδεύει, γνωρίζεται με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, Ελληνες και ξένους, διευρύνει τις γνώσεις και το πνεύμα του και κυρίως εργάζεται και παράγει τέχνη. Πενήντα συναπτά έτη, ο Κατζουράκης δημιουργεί και είναι παρών σ' ένα πολιτιστικό γίγνεσθαι, όπου η καλλιτεχνική αναζήτηση διασταυρώνεται με διάφορους τρόπους εφαρμογής των πλαστικών γλωσσών του μοντερνισμού μέσα στο χώρο των σύγχρονων μορφών επικοινωνίας.
Ο Κατζουράκης υπήρξε από τους πρώτους Ελληνες καλλιτέχνες που εφάρμοσαν τη γλώσσα των προσωπικών πλαστικών κωδικών του στο χώρο των γραφικών τεχνών, της διαφήμισης και της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων. Η αναγνώριση στον τομέα αυτό έρχεται νωρίς, ήδη από το 1959, με βραβεία και διακρίσεις διεθνείς. Από το 1955 παρουσιάζει το καλλιτεχνικό του έργο σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι στην γκαλερί Denise Rene, το Βερολίνο, τη Λειψία, ενώ πολυάριθμες είναι οι συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε Μπιενάλε και σε διεθνείς φουάρ. Εργα που υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη δεκαετία 1970-1980, περισσότερα από δέκα έργα του καλλιτέχνη εντάχθηκαν σε δημόσιους χώρους, στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θήβα, τη Βουλιαγμένη, το Abu Dhabi κ.α


Διάρκεια έκθεσης: 5 Απριλίου- 2 Ιουνίου 2001 Ωρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 12.00- 20.00, Σάββατο- Κυριακή 12.00-16.00