Πλούσιες και φέτος οι εκδηλώσεις του Megaron Plus

17.02.2010
Οι προσωπικότητες που φιλοξενεί το Megaron Plus, στον νέο Κύκλο δραστηριοτήτων του, που διατρέχει χρονικά όλο το 2010, ανήκουν - ο καθένας στον τομέα του - στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας, ενώ οι εκδηλώσεις και τα συμπόσια αποτυπώνουν απόψεις και προβληματισμούς μεγάλων διανοητών για κρίσιμα θέματα της εποχής μας.

Οι προσωπικότητες που φιλοξενεί το Megaron Plus, στον νέο Κύκλο δραστηριοτήτων του, που διατρέχει χρονικά όλο το 2010, ανήκουν - ο καθένας στον τομέα του - στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας, ενώ οι εκδηλώσεις και τα συμπόσια αποτυπώνουν απόψεις και προβληματισμούς μεγάλων διανοητών για κρίσιμα θέματα της εποχής μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ο Αλ Γκορ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο Φελίπε Γκονζάλες, ο Μάσιμο ντ’Αλέμα, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η Βανγκάρι Μαατάι, η Ζάχα Χαντίντ, ο Ρέμ Κόολχαας, ο Μπερνάρ Τσουμί, ο Ρέντσο Πιάνο, ο Γκλεν Λάουρυ, ο Ιρβιν Γιάλομ, ο Πάολο Κοέλιο, η Γιουνγκ Τσανγκ, η Ιζαμπέλ Αλλιέντε, ο Πάβελ Κόχουτ, ο Ρόμπερτ Γκάλο, ο Λυκ Μοντανιέ, ο Χάρολντ Βάρμους, ο Μαγκντί Γιακούμπ, ο Νιλ Τούροκ, ο Ντενί Γκετζ, ο Bεντερλέν Βερνέρ ... είναι μερικές μόνον από τις μεγάλες προσωπικότητες που μαζί με τους σπουδαίους έλληνες ομολόγους τους, έχει φιλοξενήσει στην πρώτη πενταετία της ζωής του, το ανοιχτό φόρουμ ιδεών που συνιστά η Σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus.

Συγκεκριμένα, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Διαλέξεις

- ο Ορχάν Παμούκ, ο διάσημος τούρκος συγγραφέας (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006), έρχεται στο Megaron Plus για να δώσει διάλεξη με θέμα: - Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα;. Τη διάλεξη που αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον από τους πολυπληθείς θαυμαστές του, θα προλογίσει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος. Τα βιβλία του Ορχάν Παμούκ έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες και στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».(10/3, 7μ.μ.)

- ο διάσημος βρετανός μαθηματικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μάρκους ντι Σατόι δίνει μια διάλεξη που φέρει τον τίτλο: «Αναζητώντας το Σεληνόφως: Το ταξίδι ενός Μαθηματικού στη Συμμετρία». Τη διάλεξη θα προλογίσει ο μαθηματικός και συγγραφέας, Απόστολος Δοξιάδης (22/3, 7μ.μ.).

- ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο πολυβραβευμένος αλβανός συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για το έργο του και ‘συνομιλήσει’ με το κοινό του Megaron Plus. Γεννημένος το 1936 στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, ο Ι. Κανταρέ, ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς», καθιερώθηκε ως σπουδαία φωνή της σύγχρονης λογοτεχνίας και, έκτοτε, τα έργα του μεταφράστηκαν σε 40 και πλέον χώρες. Στην Ελλάδα το έργο του κυκλοφορεί με τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Τον διάσημο συγγραφέα θα προλογίσει ο Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (19/4, 7μ.μ.)

- ο Τζον Μπάνβιλ, ο βραβευμένος με Μπούκερ ιρλανδός συγγραφέας έρχεται για μια διάλεξη που αναμένεται να συναρπάσει το κοινό του Megaron Plus. «Τα προσωπεία του καλοκαιριού» είναι ο τίτλος που έχει επιλέξει για τη διάλεξη του ο Τζον Μπάνβιλ, τον οποίο θα παρουσιάσει στο κοινό ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης. (13/5, 7μ.μ.)

- ο Τσαρλς Σίμικ, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές στον κόσμο(βραβείο Πούλιτζερ 1990) έρχεται στο Megaron Plus για μια διάλεξη τον προσεχή Οκτώβριο. Τον συντονισμό και την παρουσίαση θα κάνει ο ποιητής Ντίνος Σιώτης.

- ο Παναγιώτης Τέτσης, ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός θα συναντήσει το κοινό του Μegaron Pus με μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση: «Να μιλήσουμε για ζωγραφική». Δημιουργός και δάσκαλος, ζωγράφος και χαράκτης, είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ζωγράφος του χρώματος. Η ανθρώπινη μορφή και οι σκηνές της καθημερινής ζωής, η προσωπογραφία και η νεκρή φύση, μεμονωμένα πρόσωπα και ομάδες, η τοπιογραφία και η μεγάλη σύνθεση είναι οι θεματογραφικές περιοχές στις οποίες κινείται ο Παναγιώτης Τέτσης. Ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος παραμένει εξπρεσιονιστής, που κατορθώνει να μεταφέρει στη ζωγραφική επιφάνεια όλο τον εσωτερικό χαρακτήρα και το εκφραστικό περιεχόμενο του χρώματος, χωρίς να θυσιάζει την οπτική πραγματικότητα. (1/12, 7μ.μ.)

- ο Λουκάς Παπαδήμος, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αποδεχθεί την πρόταση του Megaron Plus και θα δώσει διάλεξη με θέμα «Οι κρίσεις - Διεθνείς και Ευρωπαϊκές προοπτικές - Η χρηματοοικονομική σταθερότητα» που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.




Θεματικοί Κύκλοι

Κύκλος διαλέξεων με θέμα: «Σημείον αντιλεγόμενον», διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί

- «Οράσεις και Ουτοπίες» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσουν, ο Νικήτας Σινιόσογλου (διδάκτωρ φιλοσοφίας) και ο Νίκος Καραπιδάκης (καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου). «Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων: η ελληνική πολιτεία» είναι το θέμα που έχει επιλέξει ο Ν. Σινιόσογλου, ενώ για την «Ουτοπία: από τη φανταστική δόμηση της ‘Πολιτείας του Θεού’ στους πολιτικούς στοχαστές της Αναγέννησης» θα μιλήσει ο Ν. Καραπιδάκης. (2/3, 7μ.μ.)

- Η δεύτερη εκδήλωση του Κύκλου φέρει τον τίτλο «Σύγχρονες Ιδεολογίες» και περιλαμβάνει τις διαλέξεις του Θεοδόση Νικολαϊδη, επίκουρου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα «Εθνικιστική ιστοριογραφία» και της Ζιζής Σαλίμπα, διδάκτορος οικονομικής ιστορίας με θέμα «ο Φεμινισμός στην Ελλάδα (19ο -20ος αιώνας)»(3/5, 7μ.μ.)

- Το θέμα της τρίτης συνάντησης του Κύκλου είναι: «Λόγοι περί ψυχής». «Οι αρχαίοι φιλόσοφοι για την ψυχή» είναι ο τίτλος και το θέμα της ομιλίας της Κατερίνας Ιεροδιακόνου (αν. Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών - Μ.Ι.Θ.Ε.) ενώ το «Μανιάτικο μοιρολόι και ψυχή: πορείες ασύμπτωτες» είναι το θέμα της ομιλίας του φιλολόγου και συγγραφέα Σωκράτη Κουγέα. (5/10, 7μ.μ.)

- «Αγάπη και έρως» είναι το θέμα της τελευταίας συνάντησης του Κύκλου, στο πλαίσιο της οποίας ο θεολόγος και εκδότης Δημήτρης Μαυρόπουλος θα μιλήσει με θέμα : «O ύμνος της αγάπης: μια άλλη ανάγνωση». Το όνομα του ‘συνομιλητή’ του θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μ.Ι.Θ.Ε.) κ. Μιχάλης Κοπιδάκης φέρει την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρουσίασης των διαλέξεων του Κύκλου αυτού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου( ΚΙΚΠΕ).




Κύκλος «Φιλοσοφία και Κοινωνία»

- ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Θεοδόσης Τάσιος, μιλά για τις «Κοινωνίες των ζώων» εγκαινιάζοντας τον Κύκλο διαλέξεων «Φιλοσοφία και κοινωνία». Η μελέτη των κοινωνιών των ζώων μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για την μελέτη της κοινωνίας των ανθρώπων, η οποία είναι αντικείμενο αυτού του Κύκλου διαλέξεων.(18/3, 7μ.μ.).

Το θέμα της δεύτερης διάλεξης του Θεοδόση Τάσιου στο πλαίσιο του ίδιου Κύκλου είναι : "Ανατομία ήθους και πολιτικής" και εστιάζεται στη διερεύνηση της ρίζας του ηθικού ενεργήματος κατά τη δόμηση του Εγώ. Ανάμεσα σε άλλα ο καθηγητής, αναφέρεται στους δείκτες ηθολογικής επάρκειας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και παρουσιάζει πολιτική πρόταση δεκαπενταετούς σχεδίου Ηθοπαιδείας. (22/4, 6 μ.μ.)

«Κοινωνία και περιβάλλον» είναι το θέμα της τρίτης διάλεξης του καθηγητή Θ. Τάσιου οποίος αναφέρεται στον περιβαλλοντικό προβληματισμό ως κατ’ ουσίαν ηθικοπολιτικού ζητήματος που στηρίζεται στη μόνη νοητή αξιογόνο πηγή, τον ίδιο τον Άνθρωπο. (19/10, μ.μ.)

«Η φιλοσοφία στη σκηνή: Κίρκεγκωρ»
Πρόκειται για την ιδιαίτερα δημοφιλή Σειρά δραματοποιημένων διαλέξεων με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες των αρχαίων φιλοσόφων που παρουσιάζει ο Θεοδόσης Πελεγκρίνης, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχόλης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μανώλης Σορμαϊνης.




Διεθνή Συμπόσια - Συναντήσεις

- Η ημερίδα με θέμα «Η Δικαιοσύνη και ο Πολίτης - Αστική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη - Τρεις κλάδοι, ένα ζητούμενο» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στέφανου Ματθία, επ. Προέδρου του Αρείου Πάγου και μέλους του ΔΣ της Κίνησης Πολιτών. (18/2, 5μ.μ.).

- Ο Ζεράρ Μορτιέ και ο Ζαν Μαρί Κολομπανί, δύο ‘ιερά τέρατα’ από τον χώρο της όπερας και της δημοσιογραφίας αντίστοιχα συναντώνται για μια συζήτηση κορυφής με θέμα «H τέχνη, εργαλείο της πολιτείας».
Ο Ζεράρ Μορτιέ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα διεθνή πολιτιστικά πράγματα: υπήρξε διευθυντής που ανέδειξε σε ‘Μέκκα των φίλων της όπερας’ το Θέατρο ντε λα Μονναί/Οπερα των Βρυξελλών (1981-1991) ενώ στη συνέχεια για μια δεκαετία συνέδεσε το όνομα του με μεγάλες στιγμές του Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ σαν μάνατζερ και καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου θεσμού. Η διεύθυνση της Όπερας του Παρισιού υπήρξε από το 2004 έως 2009 ο επόμενος σταθμός της λαμπρής του καριέρας την οποία θα συνεχίσει στη Μαδρίτη αναλαμβάνοντας από το Σεπτέμβριο του 2010 τη διεύθυνση του περίφημου Τεάτρο Ρεάλ.
Από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους της εποχής μας, ο Ζαν Μαρί Κολομπανί εργάστηκε από το 1977 στην έγκριτη γαλλική εφημερίδα LE MONDE της οποία τη διεύθυνση είχε από το 1994 και για δεκατρία χρόνια, ενώ συνεχίζει να αρθρογραφεί σε διεθνή έγκριτα Μ.Μ.Ε.(17/5, 7μ.μ.)

- «Η ψυχανάλυση για τη Γυναίκα» είναι το θέμα της συνάντησης που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Ομιλητές είναι η Τζούλια Κρίστεβα, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού και ο Ντάνιελ Στερν, καθηγητής Ψυχιατρικής(Cornell University Medical Centre) και Ψυχολογίας(Universtiy of Genf, Γενεύη). Συντονίζουν η Μαρίλια Αϊζενστάιν (ψυχαναλύτρια, διδάσκουσα Αναλύτρια της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης) και ο Γρηγόρης Βασλαματζής (ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών). (21/10, 7μ.μ.)

- «Το νέο διεθνές περιβάλλον σε έναν αναδυόμενο πολυκεντρισμό, και η θέση της Ελλάδας» είναι το θέμα του Συμποσίου που θα φιλοξενήσει το Megaron Plus(τέλη Οκτωβρίου). Ο καθηγητής Χρήστοs Ροζάκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αναλάβει το συντονισμό της εκδήλωσης.

- ο Δημήτρης Νανόπουλος και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης συζητούν δημόσια με θέμα «Από την κοσμογονία στην γλωσσολογία». Δύο εγνωσμένου κύρους επιστήμονες και διανοούμενοι, ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης διαλέγονται ζωντανά ενώπιον του κοινού του Megaron Plus για μεγάλα ζητήματα του χώρου των φυσικών επιστημών και της κοσμολογίας στη συνάφειά τους με θέματα του χώρου της γλώσσας και των ανθρωπιστικών επιστημών. Πέραν της πρωτοτυπίας και του ενδιαφέροντος που έχει από τη φύση του ένας ζωντανός διάλογος δύο μεγάλων επιστημόνων στον χώρο τους, αυτά που προκύπτουν αβίαστα είναι το συνεχές της γνώσης, η εκπλήσσουσα παραλληλία των θεμάτων και η συμπληρωματικότητα του χώρου των φυσικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, του κόσμου μας, της νόησης και της γλώσσας. (8/12, 7μ.μ.)

- Τίτος Πατρίκιος, Κική Δημουλά, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Αγγελής. «Ο κόσμος των ποιητών» αναδεικνύεται μέσα από τη συνάντηση τεσσάρων ποιητών που δεν ανήκουν στην ίδια γενιά και συναντώνται για να συζητήσουν για τη θέση και τη λειτουργία της ποίησης. Οι ίδιες οι σχέσεις μεταξύ ποιητών διαφορετικών γενεών, στην εποχή μας, θα αποτελέσουν αντικείμενο της συζήτησης.
Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός της συνάντησης που φέρει τον τίτλο «Κοινωνία και Ποίηση» ανήκει στο Νάσο Βαγενά και τον Σταύρο Ζουμπουλάκη(13/12, 7μ.μ.)




Πόλος έλξης, ιδιαίτερα των νέων, ο κύκλος των διαλέξεων της αρχιτεκτονικής του Megaron Plus φιλοξενεί και φέτος λαμπρούς και διεθνώς αναγνωρισμένους εκπροσώπους του χώρου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να γνωρίσει το έργο τεσσάρων καταξιωμένων διεθνώς αρχιτεκτόνων, της Κάρμε Πιζέμ, του Ντομινίκ Περώ, του Ρούντι Ριτσιότι και του Ντέιβιντ Ατζάγιε. Τις διαλέξεις θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.




Εκπαιδευτικό Εικαστικό Εργαστήρι σε συνεργασία με το Centre Pompidou

Το Megaron Plus καλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν σε ένα εικαστικό εργαστήρι βασισμένο στη λειτουργία του προβολέα διαφανειών, ο οποίος από απλό χρηστικό αντικείμενο μετατρέπεται σε εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Υφή της διαφάνειας», πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού και φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου 2010. Η χρήση του προβολέα διαφανειών εξαπλώθηκε ευρέως στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και έπειτα άρχισε να φθίνει σταδιακά με την εμφάνιση των πιο εξελιγμένων ψηφιακών μηχανημάτων. Σήμερα, μια πλειάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν και πάλι. Στην "Υφή της Διαφάνειας", μια σειρά από προβολείς διαφανειών μεταμορφώνουν τον εκθεσιακό χώρο σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Με τη βοήθεια του φωτός, ένα πλήθος από ανόμοια αντικείμενα και απροσδόκητα υλικά επιτρέπουν τη δημιουργία συνθέσεων που αναμιγνύουν φόρμες, υλικά και χρώματα. Οι τοίχοι ξανασχεδιάζονται διαρκώς και ζωντανεύουν από προβολές εικόνων μεγάλης κλίμακας που δημιουργούνται επί τόπου από τους μικρούς επισκέπτες. Έτσι, με τη βοήθεια του προβολέα διαφανειών, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών ένας κόσμος ποιητικός και ονειρικός.

Ιnfo

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η επίσκεψη στο εργαστήρι, είτε για σχολεία είτε για μεμονωμένα παιδιά, θα γίνεται μόνο σε γκρουπ (όριο 30 παιδιά). Το εργαστήρι έχει σχεδιασθεί για παιδιά 6-12 ετών. Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Σχολεία: Στη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχουν καθημερινά δύο προγράμματα για σχολεία (10:00-11:30 & 12:00-1:30). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μεμονωμένοι επισκέπτες: Στη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχει καθημερινά ένα απογευματινό πρόγραμμα για μεμονωμένα παιδιά (17:00-18:30). Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιούνται τέσσερα προγράμματα κάθε μέρα για μεμονωμένες επισκέψεις (10:00-11:30, 12:00-1:30, 15:00-16:30, 17:00-18:30). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το παιδί τους στα εκδοτήρια του ΟΜΜΑ.