Those girls we followed home...

10.01.2008
Ο Φάνης Λογοθέτης, με τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο "Those girls we followed home" από το ομώνυμο ποίημα του Charles Bukowski, συναντά το καλλιτεχνικό γυμνό... Άραγε τα κορίτσια που φωτογραφίζει ο Λογοθέτης μάς δείχνουν κάτι από την αλήθεια τους; Ισχύει αυτό που έχει πει κάποτε ο Όσκαρ Ουάιλντ "Δώσε σε έναν άνθρωπο μια μάσκα και θα σου πει αλήθειες";
Ο Φάνης Λογοθέτης, με τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο "Those girls we followed home" από το ομώνυμο ποίημα του Charles Bukowski, συναντά το καλλιτεχνικό γυμνό στην πρώιμη μορφή του, στις αρχές του 1900.

Χωρίς πομπώδεις τεχνικές μεταμορφώνει καθημερινές κατά βάση γυναίκες μπροστά στον φωτογραφικό του φακό, με μοναδικό βοηθό του τη μάσκα. Η μάσκα ως ισχυρό σύμβολο, βοηθάει πολυεπίπεδα τη διαδικασία της απεικόνισης και οδηγεί στο να παραβλέπονται παγιωμένες αντιλήψεις και ταμπού.

Το βλέμμα του θεατή μαγνητίζεται από το ζητούμενο, την μεταφορά δηλαδή από τη ρεαλιστική αναπαράσταση στον κόσμο του καλλιτέχνη που είναι ήδη επηρεασμένος από commedia dell'arte, τον εξπρεσιονισμό αλλά και από τους μεγάλους κλασικούς της φωτογραφίας.

Οι εικόνες που είναι τυπωμένες με μέθοδο direct print σε φύλλα inox aluminium, ταιριάζουν με τη ματιά και το ύφος του καλλιτέχνη, που δείχνει να αδιαφορεί για την απόλυτα φωτόρεαλιστική αποτύπωση κλασικών υλικών όπως το χαρτί ή άλλα φωτοευαίσθητα υλικά, εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα του αλουμινίου ως πρωτόλειο υλικό που το συναντάμε στην καθημερινότητα σε όλα τα χρηστικά και μη επίπεδα.

Χρησιμοποιώντας διακριτικά τις νέες τεχνολογίες, το ασπρόμαυρο ταξίδι αποκτά χρώμα και τα βασικά του εργαλεία γίνονται το φως, οι φόρμες και η πλαστικότητα των κινήσεων του γυναικείου σώματος.

Άραγε τα κορίτσια που φωτογραφίζει ο Λογοθέτης μας δείχνουν κάτι από την αλήθεια τους; Ισχύει αυτό που έχει πει κάποτε ο Όσκαρ Ουάιλντ "Δώσε σε έναν άνθρωπο μια μάσκα και θα σου πει αλήθειες";

16/01/08-26/01/08
cheapart - www.cheapart.gr
Θεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25,
Πλ. Εξαρχείων, τηλ.: 210 3817517.