"Λα Τσούνγκα" με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

02.02.2010
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συνεργάζεται με την Ελένη Σκότη και την ομάδα «Νάμα» και «μεταμορφώνεται» σε ιδιοκτήτρια ενός περιθωριακού καφενείου μιας παραγκούπολης της Λίμα, του 1945, στο θεατρικό έργο Λα Τσούνγκα («La Chunga») του λατινοαμερικάνου λογοτέχνη Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συνεργάζεται με την Ελένη Σκότη και την ομάδα «Νάμα» και «μεταμορφώνεται» σε ιδιοκτήτρια ενός περιθωριακού καφενείου μιας παραγκούπολης της Λίμα του 1945, στο θεατρικό έργο Λα Τσούνγκα («La Chunga»).

Το έργο «Λα Τσούνγκα» (γραμμένο το 1985) του Λατινοαμερικάνου λογοτέχνη Μάριο Βάργκας Λιόσα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ», από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010.

Ένα απρόσμενο συμβάν στο περιθωριακό καφενείο της Τσούνγκα, σε μια παραγκούπολη της Πιούρα στα βόρεια του Περού, θα πυροδοτήσει τη φαντασία των τεσσάρων θαμώνων, αλλά και των θεατών. Η εξαφάνιση της όμορφης Μέτσε, "φίλης" ενός εξ αυτών, θα ενσαρκωθεί σε τέσσερεις εκδοχές που αντανακλούν ενδόμυχες πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Εναν χρόνο μετά την εξαφάνιση οι άντρες θυμούνται το γεγονός και δίνουν ο καθένας τη δική του εκδοχή, κινούμενη μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, για την τύχη της Μέτσε και τον ρόλο της Τσούνγκα. Ένα ακόμα μυστικό θα προστεθεί στην αινιγματική ιστορία της Τσούνγκα, που στοιχεία της ενυπάρχουν σε διάφορα μυθιστορήματα του Λιόσα.

«Αυτό που βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον», τονίζει η Ελένη Σκότη, «ήταν η συνειδητή του απόπειρα να ανακαλύψει τον κατάλληλο τρόπο να φανερώσει τη συνθετική ικανότητα του ανθρώπου να βιώνει ταυτόχρονα την αντικειμενική και υποκειμενική πραγματικότητα ή μάλλον να αποκαλύψει αυτή καθαυτή την εμπειρία της διαδικασίας της σύνθεσης αυτής». Το έργο αποτέλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Το «La Chunga» είναι το τέταρτο από τα οκτώ θεατρικά έργα του Περουβιανού Μάριο Βάργκας Λιόσα, του πιο πολυδιαβασμένου -μετά τον Μαρκές- εν ζωή Λατινοαμερικανού συγγραφέα στον κόσμο.

Mετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Tελικό κείμενο: με αυτοσχεδιαστικές επεξεργασίες
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Δ/νση παραγωγής -σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου
Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λαρούνη

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Λάλος, Στάθης Σταμουλακάτος, Γιάννης Λεάκος, Δημήτρης Καπετανάκος, Ηλιάνα Μαυρομάτη.

Έναρξη παραστάσεων: 11 Φεβρουαρίου 2010