"Φωτιά και Νερό" στο Άλμα

07.01.2008
Στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Άλμα, από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008 και κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη το νέο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη, «Φωτιά και Νερό», σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη και σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.
Στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Άλμα, από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008 και κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη το νέο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη, «Φωτιά και Νερό», σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη και σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Το «Φωτιά και Νερό» είναι ένα έργο που μιλάει για το δικαίωμα στην ετερότητα των πολιτισμών και στην διαφορετικότητα της σκέψης. H αντιπαράθεση δύο κόσμων, αυτών της Δύσης και της Ανατολής, αποτελεί τον πυρήνα του έργου.

Μέσα από τις 17 σκηνές του «Φωτιά και Νερό» και τις ζωές των τριών ηρώων αναδύονται όψεις του σημερινού κόσμου: της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, της προσφυγιάς, της βίας και των πολέμων.
Τα θέματα αυτά αποτελούν κεντρικούς άξονες του ευρωπαϊκού ρεπερτορίου τα τελευταία χρόνια. Είναι ίσως η πρώτη φορά που θα δούμε έργο και μάλιστα Έλληνα δημιουργού με θέμα την αντιπαράθεση Ανατολής / Δύσης και ήρωες έναν Ιρακινό και μία Ιρανή.
Το τρίτο πρόσωπο και καταλύτης της δράσης είναι ένας ανώνυμος ‘Ευρωπαίος’, -ο Ξένος, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται στο έργο.

Η εθνική του ταυτότητα δεν προσδιορίζεται όπως δεν προσδιορίζεται και η πόλη στην οποία εκτυλίσσεται η δράση.
Ο άνεργος Σαϊντ (Βασίλης Κουκαλάνι) πρώην δάσκαλος, βασανίζεται από εφιάλτες και μνήμες των διαμελισμένων πτωμάτων της οικογένεια του κατά την εισβολή στο Ιράκ. Συγχρόνως φοβάται την εκδίωξή του από την χώρα στην οποία ζει. Η σύντροφός του Χαγιάτ (Κάτια Γέρου) δουλεύει σε νοσοκομείο. Ένας νέος ανυποψίαστος υπάλληλος ταχυδρομείου (Μάνος Ζαχαράκος), κτυπά κατά λάθος την πόρτα του σπιτιού τους. Ο Σαϊντ του επιτίθεται αναίτια και τον κρατάει όμηρο για μία εβδομάδα.

Ο παρανοημένος δεσμοφύλακας, με ένα καμτσίκι στο χέρι, αναλαμβάνει να κάνει μαθήματα αραβικής ιστορίας στον υπάλληλο. Ο πανικόβλητος ξένος επιχειρεί επανειλημμένα να το σκάσει με την συναίνεση μάλιστα της Χαγιάτ που φοβάται ότι η ομηρία θα οδηγήσει τον Σαϊντ στην φυλακή. Ωστόσο, οι αντιδράσεις του ξένου σταδιακά υποχωρούν και ο ίδιος οδηγείται σε εξομολογήσεις για την ζωή και το νοσηρό οικογενειακό του παρελθόν, αποκαλύπτοντας πτυχές του εγκλωβισμού και των αδιεξόδων του ‘πολιτισμένου’ δυτικού ανθρώπου.

Στη Δεύτερη Πράξη του έργου, το κέντρο βάρος μετατοπίζεται στον έρωτα του ξένου προς την Χαγιάτ και την απόφασή του να την διεκδικήσει. Οι συνέπειες του έρωτα του ξένου είναι καταλυτικές για όλους: στο ευρηματικό φινάλε βλέπουμε την Χαγιάτ να εγκαταλείπει το σπίτι ενώ οι δύο άνδρες παίζουν σκάκι, συζητούν και τα πίνουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Άσπα Τομπούλη
Σκηνικά-Κοστούμια : Μαρία Κονομή
Μουσική Επιμέλεια : Νίκος Βίττης
Επιμέλεια Κίνησης : Φώτης Νικολάου
Φωτισμοί : Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός Σκηνοθέτη : Αλέξανδρος Κοέν

ΔΙΑΝΟΜΗ :
Χαγιάτ : Κάτια Γέρου
Ξένος : Μάνος Ζαχαράκος
Σαϊντ : Βασίλης Κουκαλάνι

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων :
Κυριακή : 22:15
Δευτέρα : 21:00 Τρίτη : 21:00
Τετάρτη : 22:15

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος : 20 €
Φοιτητικό : 15€
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 100 λεπτά