Χειμώνας 2001-2: ΑΟΥΤΟΝΤΑΦE

11.03.2002
Η αποστολή του ΑΟΥΤΟΝΤΑΦE είναι να ενεργοποιήσει και πάλι την επικοινωνία, που σήμερα παρεμποδίζεται από τη λογοκρισία, αλλά και από την ηγεμονία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ανάμεσα στους συγγραφείς των πέντε ηπείρων. Το περιοδικό συνενώνει τους συγγραφείς που απολαύουν ευρείας αποδοχής και τους συγγραφείς που σιωπούν αναγκαστικά εξαιτίας της λογοκρισίας, της φυλακής ή των απειλών.
Αουτονταφέ: Προέρχεται από το πορτογαλικό autο da fe που σημαίνει "πράξη πίστης". Τελετή κατά την οποία οι αιρετικοί καταδικασμένοι στο μαρτύριο της πυράς από την Ιερά Εξέταση κατά τον Μεσαίωνα, στην Πορτογαλία και την Ισπανία, καλούνταν επισήμως να διενεργήσουν πράξη πίστεως για να εξαγοραστούν οι ψυχές τους στον άλλο κόσμο. Γενικότερα, βασανιστήριο διά της πυράς. Π.χ. Οι Γερμανοί ναζί, στον εμπρησμό του Ράιχσταγκ το 1933, έκαναν αουτονταφέ βιβλίων.

Η αποστολή του ΑΟΥΤΟΝΤΑΦE είναι να ενεργοποιήσει και πάλι την επικοινωνία, που σήμερα παρεμποδίζεται από τη λογοκρισία, αλλά και από την ηγεμονία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ανάμεσα στους συγγραφείς των πέντε ηπείρων. Το περιοδικό συνενώνει τους συγγραφείς που απολαύουν ευρείας αποδοχής και τους συγγραφείς που σιωπούν αναγκαστικά εξαιτίας της λογοκρισίας, της φυλακής ή των απειλών. Το ΑΟΥΤΟΝΤΑΦE σκοπεύει να δίνει το λόγο όχι μόνο στα άτομα αλλά και στους λαούς, στις εμπειρίες που έχουν πληγεί από τη σιωπή, στους πολιτισμούς που χάνονται, στις γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση. To πρώτο μέρος του παρόντος τεύχους της επιθεώρησης ΑΟΥΤΟΝΤΑΦE είναι αφιερωμένο στην πολύσημη έννοια του UNTOUCHABLE. Κάθε συγγραφέας αναφέρεται σε μια σημασία του untouchable, το οποίο στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί με διαφορετικές λέξεις : απρόσιτος, άθικτος, απαγορευμένος, απρόσβλήτος, μιασματικός, παρίας, αδιάφθορος.
Το ΑΟΥΤΟΝΤΑΦE εκδίδεται δύο φορές το χρόνο και σε οκτώ γλώσσες ταυτόχρονα : στην Αθήνα από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, στη Βαρκελώνη από τις εκδόσεις ANAGRAMMA, στο Μιλάνο από τις εκδόσεις FELTRINELLI, στη Νέα Υόρκη από τις εκδόσεις SEVEN STORIES PRESS και στο Παρίσι από τις εκδόσεις DENOEL, στην Πορτογαλία από τις εκδόσεις ASA, στη Ρωσία από τις εκδόσεις PANGLOSS και στη χώρα των Βάσκων από τις εκδόσεις IKUSAGER.

Το Διεθνές Κοινοβούλιο των Συγγραφέων (International Parliament of Writers) συγκεντρώνει πολλούς από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κόσμου. Μέσα από τη Δημιουργία του Δικτύου των Πόλεων-Καταφυγίων, το Δ.Κ.Σ. αναπτύσσει την αλληλεγγύη προς διωκόμενους συγγραφείς, προασπίζοντας την ελευθερία της γραφής όποτε αυτή απειλείται.
Το Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε το 1994, μετά τις συστηματικές δολοφονίες συγγραφέων στην Αλγερία, με πρώτο πρόεδρο τον Σάλμαν Ρούσντι. Σημερινός του πρόεδρος είναι ο Ουόλε Σογίνκα.

Εκδόσεις Αγρα
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Κατηγορία: Περιοδικά
Ημερ/νία έκδοσης: 2002
Αριθμός σελίδων: 253