4.48 Ψύχωση, ένα έργο για τον αυτοκτονικό νου

11.03.2002
Το κύκνειο άσμα της Σάρα Κέιν "4.48 Ψύχωση" σκηνοθετημένο και ερμηνευμένο από την Ρούλα Πατεράκη, ανεβαίνει στις 14 Μαρτίου στη σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών. Η συγγραφέας έγραψε το έργο το 1998 λίγους μήνες πριν την αυτοκτονία της, τον Φεβρουάριο του 1999. Ενας εσωτερικός διάλογος ενός ανθρώπου που υποφέρει, άλλοτε κραυγάζοντας και άλλοτε σιωπώντας. Ενα είδος ανταπόκρισης από κείνη την περιοχή του μυαλού που οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουν ότι δεν θα προσεγγίσουν ποτέ.
Το κύκνειο άσμα της Σάρα Κέιν "4.48 Ψύχωση" σκηνοθετημένο και ερμηνευμένο από την Ρούλα Πατεράκη, ανεβαίνει στις 14 Μαρτίου στη σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών.
Η συγγραφέας έγραψε το έργο το 1998 λίγους μήνες πριν την αυτοκτονία της, τον Φεβρουάριο του 1999. Ενας εσωτερικός διάλογος ενός ανθρώπου που υποφέρει, άλλοτε κραυγάζοντας και άλλοτε σιωπώντας. Ενα είδος ανταπόκρισης από κείνη την περιοχή του μυαλού που οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουν ότι δεν θα προσεγγίσουν ποτέ.

Το έργο της Σάρα Κέιν καταργεί τις συμβάσεις των θεατρικών πράξεων, των σκηνών, των σκηνοθετικών οδηγιών. Η ψύχωση χωρίζεται σε κομμάτια που οριοθετούνται από διακεκομμένες γραμμές και ξεκινά με έναν εσωτερικό διάλογο ανάμεσα στην ασθενή και τη γιατρό της. Το έργο μπορεί να παιχτεί από έναν αλλά και από περισσότερους ηθοποιούς. Το καλοκαίρι του 2000 ανέβηκε στο "Royal Court Theatre" του Λονδίνου από τρεις ηθοποιούς.

Η Ρούλα Πατεράκη εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και τη μετάφραση του έργου μαζί με τον Αντώνη Γαλέο. Τα σκηνικά είναι του Valentino Marengo και τα κοστούμια του Αγγελου Μέντη. Τη μουσική επιμελήθηκε ο Κώστας Σουρβανός και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ. Η επιμέλεια της κίνησης ανήκει στη Βάσω Μπαρμπούτση, το video art είναι του Γιάννη Μάστορη και οι φωτογραφίες της Μαριλένας Σταφυλίδου.
Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, η Δώρα Σταφυλίδου και η Τασία Σοφιανίδου.