Καλοκαίρι στην Επίδαυρο

05.03.2002
Το πρόγραμμα των "Επιδαυρίων 2002" μαζί με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα παρουσίασαν την Τρίτη 5 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Περικλής Κούκος και ο Υπουργός Πολτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Δέκα παραγωγές, που φέρουν την υπογραφή σημαντικών σχημάτων και δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζονται φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μεταξύ των οποίων οι "Βάκχες" του Ευριπίδη από το Βασιλικό Θέατρο της Αγγλίας, η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη από το Θέατρο Διαδρομή και ο "Θηβαϊκός Κύκλος" από το Κρατικό Θέατρο του Ντύσελντορφ.
&00 Το πρόγραμμα των "Επιδαυρίων 2002" μαζί με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα παρουσίασαν την Τρίτη 5 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Περικλής Κούκος και ο Υπουργός Πολτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει.
Δέκα παραγωγές, που φέρουν την υπογραφή σημαντικών σχημάτων και δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζονται φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μεταξύ των οποίων οι "Βάκχες" του Ευριπίδη από το Βασιλικό Θέατρο της Αγγλίας, η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη από το Θέατρο Διαδρομή και ο "Θηβαϊκός Κύκλος" από το Κρατικό Θέατρο του Ντύσελντορφ.

"Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και ακολουθώντας την πολιτική που έχουμε χαράξει, η οποία βασίζεται Το Ελληνικό Φεστιβάλ έχει θέσει ως βασικό του στόχο, να φιλοξενούνται στα "Επιδαύρια", το μοναδικό στον κόσμο φεστιβάλ αναβίωσης του αρχαίου δράματος, σημαντικές αναγνώσεις των κειμένων των αρχαίων ποιητών, έτσι ώστε να είναι ο πνευματικός πόλος διεθνούς ενδιαφέροντος, όπου οι έλληνες και οι ξένοι θεατές τους θα γίνονται κοινωνοί υψηλής θεατρικής τέχνης" δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, Περικλής Κούκος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Επιδαύρου:

Ιούνιος

28, 29 Βάκχες του Ευριπίδη
Βασιλικό Θέατρο της Αγγλίας

Ιούλιος

5, 6 Λυσιστράτη του Αριστοφάνη
Θέατρο "Διαδρομή"

12, 13 Υψιπύλη του Ευριπίδη
Αμφι-θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου

Θηβαϊκός Κύκλος
19 Βάκχες του Ευριπίδη
Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
20 Αντιγόνη του Σοφοκλή
Επτά επί Θήβας του Αισχύλου
Κρατικό Θέατρο του Ντύσελντορφ

26, 27 Όρνιθες του Αριστοφάνη
Θεατρικός Οργανισμός "Αριστοφάνης"

Αύγουστος

2, 3 Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη
Εθνικό Θέατρο

9, 10 Αντιγόνη του Σοφοκλή
Εθνικό Θέατρο

16, 17 Ηρακλής του Ευριπίδη
Κ.Θ.Β.Ε.

23, 24 Φοίνισσες του Ευριπίδη
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου

30, 31 Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν

Σε συνάρτηση με τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το Ελληνικό Φεστιβάλ συνεχίζει τις παράλληλες δράσεις του και κατά τη διάρκεια των φετινών "Επιδαυρίων". Στο πλαίσιο αυτό:
- Θα διοργανωθεί Διεθνές Συνέδριο με το θέμα "Από το Έπος στο Δράμα" (29/8-1/9) στο Ναύπλιο, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα ενώ την επιστημονική επιμέλειά του έχει το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Δράματος "Δεσμοί".
- Θα λειτουργήσει το "Μουσείο των Επιδαυρίων" εμπλουτισμένο με νέο οπτικοακουστικό υλικό.
- Θα γίνουν και φέτος οι περιοδείες των θεατρικών σχημάτων που συμμετέχουν στα "Επιδαύρια 2002" σε πόλεις της Ελλάδας.
- Θα πραγματοποιηθεί και πάλι η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη διαδικασία της προετοιμασίας και παρουσίασης μιας παράστασης αρχαίου δράματος.

Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα στο Ηρώδειο
Όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η διευθύνουσα σύμβουλος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Μανουέλα Παυλίδου, φέτος στο Ηρώδειο διοργανώνεται ένα μικρότερων διαστάσεων θεατρικό φεστιβάλ, στο οποίο θα παρουσιαστούν πέντε παραστάσεις, τέσσερις θεατρικές παραγωγές και ένα χορόδραμα.
Οι παραστάσεις αυτές ξεκινούν στις 31 Μαΐου με το χορόδραμα του Κάρλος Σάουρα Σαλώμη, το οποίο ξεκινά την ευρωπαϊκή περιοδεία του από την Αθήνα. Στις 2 και 3 Ιουνίου παρουσιάζονται οι Βάκχες του Ευριπίδη από τον ολλανδικό θίασο ΖάιντελεϊκΤόνελ Ολάντια. Στις 20 και 21 Ιουνίου στη σκηνή του Ηρωδείου ανεβαίνει η Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη με τη Μάγια Μόργκερστερν και στις 25, 26 και 27 Ιουνίου η παράσταση Μία Κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Τέλος, στις 30 Ιουνίου ανεβαίνει η Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
Όλες οι ξενόγλωσσες παραστάσεις θα συνοδεύονται από ελληνικούς υπότιτλους.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των φετινών Επιδαυρίων, ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ να στήσει ένα μικρό λυώμενο θέατρο 1.500 θέσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, σε μικρή απόσταση από το αρχαίο θέατρο. Στη σκηνή αυτή, η οποία, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, δεν θα προκαλεί κανένα πρόβλημα στις αρχαιότητες, θα παρουσιάζονται πειραματικές παραστάσεις, που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στη μεγάλη σκηνή.