''Ο Επαγγελματίας'' του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς

04.03.2002
Ο Μίμης Κουγιουμτζής σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, μαζί με τον Γιάννη Μόρτζο, στο έργο του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, "Ο Επαγγελματίας" που ανεβαίνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Ο Σέρβος συγγραφέας (Underground, Ο Αγιος Γεώργιος σκοτώνει το Δράκο) βρίσκεται στην Αθήνα και μίλησε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι συντελεστές της παράστασης, για τον "Επαγγελματία", την πολιτική και την τέχνη.
&00 Ο Μίμης Κουγιουμτζής σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, μαζί με τον Γιάννη Μόρτζο, στο έργο του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, "Ο Επαγγελματίας" που ανεβαίνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Ο Σέρβος συγγραφέας (Underground, Ο Αγιος Γεώργιος σκοτώνει το Δράκο) βρίσκεται στην Αθήνα και μίλησε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι συντελεστές της παράστασης, για τον "Επαγγελματία", την πολιτική και την τέχνη.

"Ο Επαγγελματίας μοιάζει με πολιτικό δράμα, ουσιαστικά όμως, είναι η υπόθεση δύο ανθρώπων (ενός συγγραφέα και ενός αστυνόμου) που συναντιούνται και μέσα από μια μεγάλη συζήτηση προσπαθούν να απαντήσουν για ποιο λόγο κατέστρεψαν ο ένας τη ζωή του άλλου".
Μιλώντας για την περίοδο που γράφτηκε το έργο, ο Κοβάτσεβιτς τόνισε: "Ξεκίνησα να γράφω το έργο όταν νόμιζα ότι λήγει η εποχή του κομμουνισμού. Πίστεψα ότι το έργο θα είναι μια "φωτογραφία" περασμένων καταστάσεων, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει. Αρχίζει όμως, η εποχή του Μιλόσεβιτς και του καινούριου αστυνομικού συστήματος. Ετσι, το έργο γίνεται πιο επίκαιρο. Από αυτή την άποψη δε θα έπρεπε να είμαι θυμωμένος με τον Μιλόσεβιτς. . ."

Ο Μίμης Κουγιουμτζής τόνισε ότι "Ο Επαγγελματίας" είναι μια θλιβερή κωμωδία, ένα έργο που με αφορμή τον πολιτικό περίγυρο, εισβάλλει στην ανθρώπινη ψυχή: "Αυτό που με προσήλκυσε στο έργο είναι το πάντρεμα του διαλογικού με το αφηγηματικό στοιχείο. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που ξεκινάει ομαλά και εξελίσσεται σε ακραίες δραματικές και κωμικές καταστάσεις."

Ο Γιάννης Μόρτζος ο οποίος ξαναγυρίζει στο Θέατρο Τέχνης μετά από 21 χρόνια με ένα έργο που είχε ξαναπαίξει πριν επτά χρόνια με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, μίλησε για ένα δύσκολο έργο, μια ιλαροτραγωδία που δεν πρέπει να ξεφύγει από τα όριά της: "Είναι ένα δύσκολο έργο που παρουσιάζει προβλήματα για τον ηθοποιό. Πρώτη φορά επαναλαμβάνω ένα ρόλο. Η νέα ματιά του Κουγιουμτζή όμως, είναι πιο ολοκληρωμένη. Πιστεύω ότι η παράσταση θα εντυπωσιάσει το κοινό".

To έργο
Ένα θρίλερ όπου ένας συγγραφέας και ένας αστυνομικός βρίσκονται αντιμέτωποι στο γραφείο του πρώτου δίνοντας μια μάχη που δεν έχει νικητή. Ο καθένας από τους ήρωες νομίζει ότι παίζει την προσωπική του ζωή και μόνο στο τέλος της ζωής του καταλαβαίνει ότι συμμετέχει σε ένα παιχνίδι. Θύμα και θύτης δίνουν έναν αγώνα που θα αποδειχτεί ανώφελος αφού και οι δυο είναι θύματα του συστήματος που υπηρετούν.

Οι συντελεστές
Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει η Γκάγκα Ρόσιτς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαγιού Τρικεριώτη, η μουσική είναι από συνθέσεις του Γκόραν Μπρέκοβιτς και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Ακης Γουρζουλίδης.
Παίζουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Γιάννης Μόρτζος, Χάρης Εμμανουήλ, Ιωάννα Μαυρέα.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 8 Μαρτίου
Παραστάσεις: Τετάρτη-Σάββατο 21.15
Σάββατο 18.15, Κυριακή 20.00
Τιμές εισιτηρίων: 17,50, 13 (λαϊκή), 10 (φοιτητικό)