«Δάφνις και Χλόη» του Κωνσταντίνου Ρήγου

18.01.2010
Μετά την sold out "Μποσανόβα" του ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το χοροθέατρο Οκτάνα για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή από το έργο "Δάφνις και Χλόη".

Μετά την sold out "Μποσανόβα" του ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το χοροθέατρο Οκτάνα για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή από το έργο "Δάφνις και Χλόη".

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του Δάφνις και Χλόη, ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει σε μια παράσταση ορόσημο στην πορεία του Χοροθεάτρου Οκτάνα.
Αφετηρία το ομώνυμο ποιμενικό μυθιστόρημα του Λόγγου, αλλά και το αριστούργημα του ιμπρεσιονιστή συνθέτη Μορίς Ραβέλ, γραμμένο κατά παραγγελία, για τον Σεργκέι Ντιάγκιλεφ και τα Ρωσικά μπαλέτα.

Οκτώ πρόσωπα καταλαμβάνουν έναν χώρο που θυμίζει αίθουσα μουσείου ή δωμάτιο αναγεννησιακής έπαυλης, ένα περιβάλλον που μοιραία θα ξυπνήσει το παρελθόν και θα τους ωθήσει να "παίξουν" τις περιπέτειες του Δάφνη και της Χλόης. Επεισόδια του μυθιστορήματος ιδωμένα σε έναν χρόνο παρόντα, κινητοποιούν τα πρόσωπα να υποδυθούν εκτός από το βασικό ζευγάρι και τους ρόλους του Δόρκωνα, της Λυκαίνιο, της Σύριγγας και του Πάνα.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος μέσα από την αναβίωση του Δάφνις και Χλόη, αναζητά με εμμονή τα ίχνη του απόλυτου έρωτα και της αβίαστης, σχεδόν φυσικής γέννησής του. Η ερωτική επιθυμία, η ποίηση των σωμάτων και ο αισθησιασμός θα αποτελέσουν το κέντρο της προβληματικής μέσα από μια ματιά πιο σημερινή που δεν παύει να ατενίζει με νοσταλγία τον ρομαντικό έρωτα, τη χαμένη αθωότητα, και τη λαχτάρα της πρώτης επαφής. Μια παράσταση που εστιάζει στο άγριο ξύπνημα της σεξουαλικότητας που δεν αφήνει περιθώρια στη λογική παρά κυριεύει το μυαλό και το σώμα, γεννά τη βία και την απόγνωση, γυρεύοντας ικανοποίηση.

"Καταφιληθήκαμε, αλήθεια μα τι το όφελος; Αγκαλιαστήκαμε, μα πέρα απ’ αυτό, τίποτε άλλο. Το μόνο γιατρικό για τον Έρωτα είναι να πλαγιάσομε μαζί. Πρέπει κι αυτό να το δοκιμάσομε. Το δίχως άλλο σ’ αυτό υπάρχει κάτι πολύ γλυκύτερο από το φίλημα."
Λόγγος, Δάφνης και Χλόη

Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου, η δραματουργική επεξεργασία της Ξένιας Αηδονοπούλου, η σκηνογραφία του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Νατάσσας Δημητρίου και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.
Εισιτήρια προπωλούνται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του ΜΜΘ αντί 25€ 30€ 40€ και 50€, ενώ τα φοιτητικά στοιχίζουν 15€

ΠΟΤΕ: Παρασκευή 29, Σάββατο 30, Κυριακή 31 Ιανουαρίου, Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 21:00
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης/Ελληνική Θεαμάτων.