Ο Χρυσός Αιώνας της ολλανδικής ζωγραφικής στην Εθνική Πινακοθήκη

27.02.2002
Δημιουργίες διάσημων Ολλανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα, του επονομαζόμενου ως Χρυσού, θα εκτίθενται από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην Εθνική Πινακοθήκη. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο: Ο Χρυσός αιώνας της ολλανδικής ζωγραφικής - Η συλλογή του Μουσείου της Ντόρντρεχτ, περιλαμβάνει 80 έργα που αφορούν στη ζωγραφική της ιστορίας, προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, θαλασσογραφίες, ηθογραφίες και έργα νεκρής φύσης .
&00 Δημιουργίες διάσημων Ολλανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα, του επονομαζόμενου ως Χρυσού, θα εκτίθενται από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο: Ο Χρυσός αιώνας της ολλανδικής ζωγραφικής - Η συλλογή του Μουσείου της Ντόρντρεχτ, περιλαμβάνει 80 έργα κυρίως του 17ου αιώνα, που αφορούν στη ζωγραφική της ιστορίας, προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, θαλασσογραφίες, ηθογραφίες και έργα νεκρής φύσης . Το κοινό θα έχει έτσι την ευκαιρία να δει την αποθέωση της αστικής ζωγραφικής, έργα που κόσμησαν έδρες συντεχνιών, δημαρχεία, και κατοικίες απλών πολιτών.

Επίσης, παρουσιάζονται και έργα του Μουσείου Ντόρντρεχτ που δημιούργησαν μεγάλοι ζωγράφοι, ενώ ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχουν πολλοί και εξαίρετοι μαθητές του Ρέμπραντ, όπως οι: Φεντινάλ Μπολ, Αρεντ ντε Χάλντερ, Νίκολας Μας, Γιόχανες Βίκτορ. Επίσης, τοπιογραφίες και θαλασσογραφίες των Γιαν βαν Χόγεν και Αλμπερτ Κάιπ, Γιοχάνες Κρίστιαν Σχότελ, Μαρτίνους Σχάουμαν και Φραντς βαν ντε Φλούικ, ενώ περιλαμβάνονται έργα ορισμένων ζωγράφων που έζησαν τον 18ο αιώνα, αλλά συνέχισαν την παράδοση του χρυσού αιώνα, όπως ήταν οι Αδελφοί Αμπραχαμ και Γιάκομπ βαν Στρούι.
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων, που άρχισε με την έκθεση Έλληνες θεοί και ήρωες στον καιρό του Ρούμπενς και του Ρέμπραντ. Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τον Ιούνιο λόγω εργασιών ανακαίνισης, γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Επιμελητές της έκθεσης είναι η επιμελήτρια του τμήματος δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής της Πινακοθήκης, Αγγέλα Ταμβάκη, ο επιμελητής του Μουσέιου της Ντορντρεχτ, Σάνερ Πααρλμπεργκ και ο διευθυντής του ολλανδικού μουσείου Πέτερ Σουν.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Μαϊου