Ο Ζ. Π. Σαρτρ στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

26.02.2002
"Η κόλαση είναι οι άλλοι". Μία μόνο από τις καθιερωμένες πια φράσεις που προέρχεται από το πολύ γνωστό έργο του Ζαν Πολ Σαρτρ "Κεκλεισμένων των θυρών" που ανεβαίνει για έβδομη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Σοφοκλή Πέππα. Οι συντελεστές της παράστασης, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, μίλησαν για το έργο, τους ρόλους τους αλλά και για την κόλαση που είναι τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις.
&00 "Η κόλαση είναι οι άλλοι". Μία μόνο από τις καθιερωμένες πια φράσεις που προέρχεται από το πολύ γνωστό έργο του Ζαν Πολ Σαρτρ "Κεκλεισμένων των θυρών" που ανεβαίνει για έβδομη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Σοφοκλή Πέππα.
Οι συντελεστές της παράστασης, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, μίλησαν για το έργο, τους ρόλους τους αλλά και για την κόλαση που είναι τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις.

Το έργο
Αν ένας προοδευτικός δημοσιογράφος τουφεκιστεί, αν μια υπάλληλος ταχυδρομείου βρεθεί νεκρή από γκάζι, αν μια νεόπλουτη ξεψυχήσει από πνευμονία και αν μετά και οι τρεις οδηγηθούν από ένα ευγενικό κύριο, σε ένα δωμάτιο δίχως παράθυρα και καθρέφτες, όπου δεν υπάρχει πείνα ή δίψα αλλά ούτε καν η ανάγκη του ύπνου. Αν δηλαδή ο θάνατός τους δεν είναι παρά ζωή χωρίς διακοπή και τέλος. . .
Μια παράδοξη κόλαση μπαίνει σε κίνηση, όχι για μεταθανάτιες ανιχνεύσεις, μα για να δοκιμαστούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά και οι αντοχές αυτών των προσώπων.

Οι συντελεστές

Σοφοκλής Πέππας
"Το έργο γράφτηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής και πρωτοπαίχτηκε το 1944. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1955 από το θέατρο Τέχνης. Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό που δίνει τη δυνατότητα σε τέσσερις ηθοποιούς να κάνουν λαμπρές δημιουργίες. Στηρίζεται απολύτως στην τέχνη της ηθοποιίας, ό,τι είναι η παράσταση γεννήθηκε από τη λειτουργία των ηθοποιών. Ένα έργο σφριγηλό, έξυπνο, αριστοτεχνικά καμωμένο που δίνει αφορμή για φιλοσοφικές συζητήσεις".

Σμαράγδα Σμυρναίου
"Υποδύομαι την Ινές που είναι μια κολασμένη γυναίκα, έτσι την έλεγαν στη . . .ζωή. Είναι σκληρή, ειρωνική, σαδομαζοχίστρια, με πολύ διεισδυτικό πνεύμα που υπάρχει μόνο μέσα από τα μάτια των άλλων. Το ευαίσθητο σημείο της είναι η ερωμένη της που έχει πεθάνει. Γι αυτό στο πρόσωπο της Εστέλλα (Μαρία Πρωτόππαπα), της παιδοκτόνου, προβάλλει το χαμένο της έρωτα".

Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Γκαρσέν είναι δημοσιογράφος, διευθυντής μια φιλειρηνιστικής εφημερίδας που έρχεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες αξίες. Όταν πεθαίνει αρχίζει η αυτοκριτική του. Οι δύο κυρίες του έργου μοιάζουν να είναι οι δύο πλευρές της συνείδησής του. Ο ένας προσπαθεί να κατασπαράξει τον άλλον σε ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας και διεκδίκησης.
Ενας ρόλος με πολλές πλευρές: σοβαρός, κωμικός, ευαίσθητος, σκληρός".

Η μετάφραση του έργου ανήκει στον Γρηγόρη Γρηγορίου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Άγγελος Αγγελής, τη μουσική ο Δημήτρης Ιατρόπουλος και τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπιλής.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σμαράγδα Σμυρναίου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Πρωτόππαπα και Γιώργος Βελέντζας.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη-Σάββατο 21.00
Κυριακή 20.00
Τιμές εισιτηρίων: 17,60 13,20 (λαϊκή), 10,30 (φοιτητικό)