Ο Lucien Freud στην Tate Britain

26.02.2002
Μία μεγάλη αναδρομική έκθεση του Lucien Freud θα φιλοξενήσει η Tate Britain από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, όπου θα παρουσιαστούν περισσότερα από 130 έργα του 79χρονου καλλιτέχνη. Ο Φρόιντ έχει συχνά κατηγορηθεί ότι κάνει "άσχημα" τα υποκείμενά του, ενώ το πρόσφατο πορτρέτο της βασίλισσας δίχασε τους κριτικούς καθώς άλλοι το χαρακτήρισαν "γενναίο" και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν "παρωδία".
&00 Μία μεγάλη αναδρομική έκθεση του Lucien Freud θα φιλοξενήσει η Tate Britain από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, όπου θα παρουσιαστούν περισσότερα από 130 έργα του 79χρονου καλλιτέχνη.

Ο Φρόιντ έχει συχνά κατηγορηθεί ότι κάνει "άσχημα" τα υποκείμενά του, ενώ το πρόσφατο πορτρέτο της βασίλισσας δίχασε τους κριτικούς καθώς άλλοι το χαρακτήρισαν "γενναίο" και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν "παρωδία".
Σύμφωνα με το ΒΒC, το κεντρικό κομμάτι της έκθεσης, η οποία αρχίζει στις 20 Ιουνίου, είναι το Large Interiors W11(after Watteau) , που φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στο 1981 και το 1983 και απεικονίζει ένα "πανταχού παρών" φυτό και διάφορες άλλες φιγούρες καθισμένες και ξαπλωμένες δίνοντας φοβερή έμφαση στα χέρια τους.

Ο Lucien Freud γεννήθηκε στο Βερολίνο και είναι εγγονός του διάσημου ψυχαναλυτή Σίγμουντ Φρόιντ. Ηρθε στην Αγγλία με τους γονείς του το 1931 και πήρε την αγγλική υπηκοότητα το 1939. Είναι γνωστός κυρίως για τα πορτρέτα και τα γυμνά του, ενώ το σχολαστικό στυλ του έχει περιγραφεί ως ρεαλιστικό και τον διαχωρίζει από τους άλλους εμβληματικούς Βρετανούς καλλιτέχνες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος έχει πει για τη δουλειά του: "Ζωγραφίζω ανθρώπους όχι γι' αυτό που δείχνουν ούτε γι' αυτό που δεν θέλουν να δείξουν, αλλά γι' αυτό που τυχαίνει να είναι.
Σημειώνεται ότι η έκθεση στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια στο Λος Αντζελες.