Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Συλλόγου των Φίλων του Β.Χ.Μ. για το έτος 2010, το θέμα του οποίου είναι «Ανιχνεύοντας το κοσμικό στο ιερό».
Το φετινό ημερολόγιο αγγίζει ένα θέμα πάντα επίκαιρο στη θρησκευτική τέχνη. Τη συνάφεια του κοσμικού με το ιερό. Τα φύλλα του κοσμούνται με λεπτομέρειες ζωγραφικών έργων και χαρακτικών από τις μεταβυζαντινές συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Η σχέση της μεταβυζαντινής τέχνης με τη βυζαντινή παράδοση, το μεταφυσικό στοιχείο και την ιερότητα είναι η πιο γνωστή της όψη στο ευρύ κοινό. Αυτό όμως που δεν είναι αρκετά γνωστό, είναι με ποιον ακριβώς τρόπο η μεταβυζαντινή τέχνη αναπαριστά τον πραγματικό, φυσικό κόσμο, ούτε έχει κατανοηθεί πλήρως πόσο ιδιαίτερες, πολύπλοκες και αξιοπρόσεκτες είναι οι λύσεις που εφευρίσκουν οι καλλιτέχνες για να ισορροπήσουν ανάμεσα στον βυζαντινό και στον νεώτερο τρόπο απεικόνισης.
Οι επιλεγμένες λεπτομέρειες που κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου, επιμένουν στη διερεύνηση αυτού ακριβώς του ζητήματος, και ταυτόχρονα φροντίζουν να αναδείξουν τα στοιχεία της διασκέδασης, της χαράς της ζωής, αλλά και του προβληματισμού για τα γήινα.
Από τη μία η λαμπρότητα και η υπερφυσικότητα του ιερού και από την άλλη, το παιχνίδισμα της φύσης και η ανθρώπινη υπόσταση σε γοητευτικές παραλλαγές μιας υλικής πραγματικότητας. Το ημερολόγιο του ΒΧΜ για το 2010 αναδεικνύει, όπως λένε και οι επιμελητές της έκδοσης, Νίκος Καστρινάκης και Αντώνης Μπεκιάρης, το παιχνίδι ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Με αφορμή το θέμα του ημερολογίου, ο Σύλλογος Φίλων του Β.Χ.Μ. θα διοργανώσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2010 κύκλο διαλέξεων, ενώ παρουσιάζει και το Γούρι (Τυχερό) για το 2010, το οποίο είναι εμπνευσμένο από ένα φορητό ηλιακό ρολόι που χρονολογείται μεταξύ του β΄ μισού του 3ου και α΄ μισού του 4ου μ.Χ. αιώνα. Προέρχεται από την ανασκαφή του Οκταγώνου των Φιλίππων, από την 12η ΕΒΑ στην Καβάλα. Ένα παρόμοιο επιστημονικό εργαλείο εμφανίζεται σχεδόν πάντοτε στην εικονογραφία της αγίας Αικατερίνης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία φορητή εικόνα του κρητικού ζωγράφου Βίκτωρα (β΄ μισό 17ου αι.) από την συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Όπως το φετινό Ημερολόγιο αναφέρεται στην προσπάθεια των καλλιτεχνών να αναπαραστήσουν τη φυσική πραγματικότητα, έτσι και το γούρι αναφέρεται στην προσπάθεια του ανθρώπου να μετρήσει μια από τις βασικές παραμέτρους που την συνθέτουν: τον χρόνο.
Info:
Πωλείται στην τιμή των 17€. Διατίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο και σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της περιφέρειας.
Διατίθεται στην τιμή των 40€.