Φωτοσυγκυρία 2002: Τα βραβεία

18.02.2002
Εξι συνολικά διακρίσεις απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της τελευταίας έκθεσης της Φωτοσυγκυρίας 2002 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το βραβείο Sani Festival/Shell για την καλύτερη ατομική έκθεση απονεμήθηκε στον Simon Norfolk για την έκθεση "For most of it I have no words/ Γενοκτονία, Τόπος, Μνήμη".
&00 Εξι συνολικά διακρίσεις απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της τελευταίας έκθεσης της Φωτοσυγκυρίας 2002 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το βραβείο Sani Festival/Shell για την καλύτερη ατομική έκθεση απονεμήθηκε στον Simon Norfolk για την έκθεση "For most of it I have no words/ Γενοκτονία, Τόπος, Μνήμη".
Το βραβείο Kounio/Pentax για την καλύτερη ελληνική ατομική έκθεση απονεμήθηκε στον Γιώργο Τσαρμπόπουλο για την έκθεση "Σπαραγμοί και αναλαμπές". Τέσσερις εύφημοι μνείες του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης απονεμήθηκαν στους: Anne Dealssus για την έκθεση "Κουρδιστάν, η χώρα του φωτός", Fabiana Figueredo για την έκθεση "Η νύχτα", Ελένη Μπάρκα για την έκθεση "Λεπτομέρειες" και Νίκο Πηλό για την έκθεση "Κοινότητες".

ΦΩΤΟΣΥΓΚΥΡΙΑ 2002
"Η εικόνα του αδελφού μου" είναι ο τίτλος της φετινής έκθεσης της Φωτογραφικής Συγκυρίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία έκθεση που πραγματεύεται μία διαχρονική και ταυτόχρονα επίκαιρη θεματολογία, τις σχέσεις Ανθρωπισμού και φωτογραφικής εικόνας στη σημερινή εποχή.
Η 14η διεθνής φωτογραφική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης φιλοξενείται στο Μουσείο Φωτογραφίας, που από φέτος διαθέτει το δικό του χώρο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ανατρέποντας έτσι μία μακρόχρονη παράδοση που κάθε χρόνο την ήθελε να φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Μαζί με τις ατομικές κυρίως εκθέσεις που την πλαισιώνουν δρομολογεί μία έντονη σάρωση του ορατού ορίζοντα σταχυολογώντας προσεγγίσεις που καταθέτουν την φιλ- άνθρωπη μαρτυρία των φωτογράφων μέσα από τα ιδιώματα ποικίλων τύπων. Κοινό χαρακτηριστικό τους, κατά τον επιμελητή του Eric Auzoux, ο υψηλός βαθμός ευσυνειδησίας των φωτογράφων και ο σεβασμός τους απέναντι στο αντικείμενο τους, η πρόθεσή τους δηλαδή να του αποδοθεί ο ρόλος του υποκειμένου.
Αξιοσημείωτη είναι η πλούσια και ποιοτική ελληνική συμμετοχή και η υπεροχή των εργασιών και των εκθέσεων που συνδιαλέγονται με την κεντρική προβληματική, την σχέση της φωτογραφίας με τον ανθρωπισμός. Ο ευρύτερος κύκλος των εκθέσεων της Συγκυρίας συμπεριλαμβάνει εργασίες νεωτέρων φωτογράφων που διερευνούν τον δικό τους ορίζοντα με εντιμότητα και αξιοσύνη, την αξιολογότατη αναφορά στη Μακεδονία του 1908 του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και την μείζονος σημασία έκθεση φωτογραφιών του Ανδρέα Εμπειρίκου που -αν και εκτός κυρίως θέματος, συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην προσέγγιση του ανθρώπου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου:
Νεκταρία Αραμπατζή, ΑΗ-ΓΙΑΝΝΗΣ
Ελένη Μπάρκα, ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου:
Στράτος Ντόντσης, ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
"Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ" : Αλέξανδρος Αβραμίδης, Θοδωρής Ανδρεάδης, Αρις Γεωργίου, Luc Choquer, Γιώργος Δεπόλλας, Pierre Devin, Στέλιος Ευσταθόπουλος, Teresa Kaufman, Γιάννης Kουτσούκος, Wolfgang Kunz, Roland Laboye, Xavier Lambours, Σάββας Λαζαρίδης, Christian Lutz, Ελένη Μουζακίτη, Marie- Paule Negre, Simon Norfolk, Francoise Nunez, Bernard Plossu, Martine Voyeux
Μαριλίζ Γκουλέν: MΝΗΜΗ

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου:
Τερνέ Ρομά Αντό Σουρέτι: ΝΕΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου: ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ 1908, από τη συλλογή Επιστολικών Δελταρίων του Αγγελου Παπαϊωάννου και τυο φωτογραφικό μουσείο του μουσείου μακεδονικού αγώνα.
Hρακλής Μαυρομάτης:Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Γιάννης Τσεπετσίκλης: ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΗ
Κατερίνα Οικονομίδου: ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου:
Κώστας Μπαλάφας/ Βούλα Παπαϊωάνου / Δημήτρης Χαρισιάδης: ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ
ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
Δημήτρης Παπαδήμος: ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ (1955-1970): ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Fernando Gutierrez: TREINTA MIL / ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ
Said Nuseibe: DESERT PORTFOLIO

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου:
Βελισάριος Βουτσάς: ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΙΑΣ
Christian Courreges: ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Bernand Joseph: ΠΡΟΣΩΠΑ
Fabiana Figueiredo : ΝΥΧΤΑ
Γιώργος Τσαρμπόπουλος: ΣΠΑΡΑΓΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΠΕΣ
Pablo Irtiz Monasterio: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΛΗ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου:
Anne Delassus: ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Γιάννης Μπεχράκης: AΠΟΣΤΟΛΕΣ
Hans Pieler: ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ
Roland Laboye: ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, 1999-2001
Κώστας Ορδόλης: ΘΡΑΚΗ, ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ
Χάρης Διαμαντίδης: ΜΑΤΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΟΓΙΑ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου:
Κωνσταντίνος Μάνος: THE GREEK PORTFOLIO
Simon Norfolk: FOR MOST OF IT I HAVE NO WORDS
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ
Stanley Greene: ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ 1995, ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ
Νίκος Πήλος: "ΚΑΚΑ" ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ, ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΩΝΑ
Franco Zecchin: ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΓΟΝΑΤΙΣΤΕ, Η ΣΙΚΕΛΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου:
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ: Γιάννης Κοντός / Γιάννης Μπεχράκης / Νίκος Παναγιωτόπουλος / Wolfgang Kunz / Patrice Gaillet / Shinya Ichikawa / Sean Kernan / Adriana Lestido / Jean Marquis / Miodrag Miladinovic / Bruce Gilden / Teresa Kaufman / T.S. Nagara Jan / Πάρις Πετρίδης / Christian Lutz / Aλέξανδρος Αβραμόδης/ Θόδωρος Ανδρεάδης / Μανώλης Πρινιακάκης / Σάββας Λαζαρίδης / Barbara Smith / Aris Georgiou/ Mιμίκα Γούναρη/ Κατερίνα Καλογεράκη / Johanna Weber / Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος / Γιάννης Κουστούκος / Payram / Shanta Rao / Luc Choquer / Adrienne Van Eeckelen.