Αλισντερ Γκρέυ, Χαμένα Κορμιά

15.02.2002
Το βιβλίο είναι μια συναρπαστική ιστορία, εμπνευσμένη από αυτή του Φρανκεστάιν. Μια κοπέλα αυτοκτονεί πέφτοντας στο ποτάμι, αλλά ο Θεόνικος Μπάξτερ, ένας μεγαλοφυής γιατρός, την επαναφέρει στη ζωή. Προκειμένου όμως να σβήσει όλες τις τραυματικές της μνήμες, της μεταμοσχεύει τον εγκέφαλο ενός μωρού. Η Μπέλα, λοιπόν, αν και ένα ανθρώπινο δημιούργημα, είναι εντούτοις το άκρως αντίθετο του τέρατος του Φρανκεστάιν: είναι ελκυστική. Ο δημιουργός της τη φροντίζει σαν καλός πατέρας κι έτσι η νοημοσύνη της αναπτύσσεται γρήγορα. Όπως είναι φυσικό, η ωρίμανσή της δεν κατορθώνεται δίχως απρόοπτα, πολλά από αυτά κωμικά λόγω της ασύμμετρης ανάπτυξης του σώματος και του νου της.
Το βιβλίο είναι μια συναρπαστική ιστορία, εμπνευσμένη από αυτή του Φρανκεστάιν. Μια κοπέλα αυτοκτονεί πέφτοντας στο ποτάμι, αλλά ο Θεόνικος Μπάξτερ, ένας μεγαλοφυής γιατρός, την επαναφέρει στη ζωή. Προκειμένου όμως να σβήσει όλες τις τραυματικές της μνήμες, της μεταμοσχεύει τον εγκέφαλο ενός μωρού.
Η Μπέλα, λοιπόν, αν και ένα ανθρώπινο δημιούργημα, είναι εντούτοις το άκρως αντίθετο του τέρατος του Φρανκεστάιν: είναι ελκυστική. Ο δημιουργός της τη φροντίζει σαν καλός πατέρας κι έτσι η νοημοσύνη της αναπτύσσεται γρήγορα. Όπως είναι φυσικό, η ωρίμανσή της δεν κατορθώνεται δίχως απρόοπτα, πολλά από αυτά κωμικά λόγω της ασύμμετρης ανάπτυξης του σώματος και του νου της. Για παράδειγμα, η σεξουαλική της ωριμότητα συνδυαζόμενη με την αθωότητά της για τις σχέσεις των δύο φύλων την κάνουν ακαταμάχητη και ένα σωρό άνδρες την ερωτεύονται.
Τελικά, κλέβεται με έναν από αυτούς και φεύγουν για να κάνουν το γύρω του κόσμου. Τα ταξίδια της Μπέλα μας παρουσιάζονται μέσω των γραμμάτων που η ίδια γράφει στον γιατρό Μπάξτερ, τα οποία περιγράφουν τις συναρπαστικές της εμπειρίες. Στα ταξίδια της συναντά, μεταξύ άλλων, δύο ήρωες της νουβέλας του Ντοστογιέφσκυ "Οι Χαρτοπαίκτες", καθώς και τον Ζαν Μαρτέν Σαρκώ, τον διάσημο ψυχολόγο-υπνωτιστή που ήταν ο καθηγητής του Φρόυντ.

O Αλισντερ Γκρέυ είναι ο σημαντικότερος μεταπολεμικός Σκωτσέζος συγγραφέας. Η λογοτεχνία του χαρακτηρίζεται από το χιούμορ και την φαντασία. Τα "Χαμένα Κορμιά" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που μεταφράζεται στα ελληνικά. Είναι το πιο πολυδιαβασμένο του βιβλίο στη Βρετανία και κέρδισε δύο σημαντικά βραβεία, το Whitbread Novel Award και το Guardian Fiction Prize.

Εκδόσεις Νεφέλη
Τίτλος: Χαμένα Κορμιά
Συγγραφέας: Αλισντερ Γκρέυ
Μετάφραση: Δημήτρης Βαρδουλάκης
Σελ.: 340
ISBN 960-211-613-7