"Η ανάγνωση με ωθεί να διαβάσω. Η ανάγνωση αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχω χάσει εντελώς την αθωότητά μου, ότι ακόμα μπορώ να θέτω ερωτήματα. Ερωτήματα σε ποιον; Όταν φτάνω στη μέση ενός βιβλίου, παύω να είμαι εγώ. Γιατί διαβάζοντας ονειρεύομαι. Όμως, το ότι διαβάζω, ονειρεύομαι και φιλώ κάποιον στα χείλη, σημαίνει ότι ζω με τον δικό μου "εγώ", μέσα στο δικό μου εγώ. Απολαμβάνω τη μελαγχολία του "εγώ"...Η ανάγνωση είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να συναντηθούν δύο μοναχικοί άνθρωποι , χωρίς το "εγώ" του ενός να υπερισχύει και να βρίσκεται πάνω από τις εποχές, τα μέρη και τις συνήθειες του άλλου ....Ακόμα η ανάγνωση επιτρέπει την αποδοχή του άλλου, ενώ, στην καλύτερη περίπτωση παραδεχόμαστε ότι τα δύο εγώ συγχέονται. Αποδεχόμαστε το φόβο του θανάτου, τον οποίο αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε."( απόσπασμα από το βιβλίο)
Η Μαρσέλα, εξόριστη Κουβανή, αναζητά τη δική της ταυτότητα προσπαθώντας να επιβιώσει στο Παρίσι. Φωτογράφος μόδας στην αρχή, στη συνέχεια μακιγιέζ για την τηλεόραση, η Μαρσέλα γνωρίζει άμεσα την επιτυχία σε ότι καταπιάνεται, αλλά πάντα "φροντίζει" να καταστρέφει ότι χτίζεται γύρω της.
Χωρίς να το καταλάβει γίνεται ο σύνδεσμος των ανά τον κόσμο εξόριστων Κουβανών στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, το Μπουένος Αιρες και το Παρίσι.
Οι φίλοι της διασποράς είναι πολυάριθμοι κι όλοι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους. Εκείνη γίνεται το αφτί και η φωνή τους, μιλάει για τον ελεύθερο έρωτα, τη νοσταλγία, την αγωνία, τη νεύρωση του εξόριστου, τη μοναξιά ... και τις πέντε αισθήσεις. Όλα ανατρέπονται όταν ένας νεοαφιχθείς Κουβανός έρχεται να εγκατασταθεί στο απέναντι διαμέρισμα. Τότε η Μαρσέλα αρχίζει να χάνει τον έλεγχο των κινήσεων της καθώς συνειδητοποιεί ότι η νοσταλγία της σχετίζεται άμεσα με το πρόσωπο του άντρα.
Ενα μυθιστόρημα που κινείται ανάμεσα στις πέντε αισθήσεις, γεμάτο νοσταλγία, αναμνήσεις και λήθη. Κεντρικό θέμα αποτελούν τα συναισθήματα και τις περιπέτειες των αυτοεξόριστων που τη θέση του ονόματος της χώρας τους έχει υποκαταστήσει η αντωνυμία "εκείνος". Ετσι για την ηρωίδα του βιβλίου η Κούβα είναι "Εκείνο -το -Νησί", ο τόπος που όντας έφηβη είχε θάψει όλη την ευτυχία, την ηρεμία και τις ελπίδες της, ο πόνος που χρόνια προσπαθεί να "αποτινάξει" από πάνω της μάταια.
Εκδόσεις Opera
Τίτλος: Καφενείο η νοσταλγία
Συγγραφέας: Ζοέ Βαλδές
Μετάφραση: Κρίτων Δασκαλόπουλος
Σελίδες: 293
ISBN: 960-7073-72-Χ
Η Μαρσέλα, εξόριστη Κουβανή αναζητά τη δική της ταυτότητα, προσπαθώντας να επιβιώσει στο Παρίσι. Φωτογράφος μόδας στην αρχή, στη συνέχεια μακιγιέζ για την τηλεόραση, η Μαρσέλα γνωρίζει άμεσα την επιτυχία σε ότι καταπιάνεται, αλλά πάντα "φροντίζει" να καταστρέφει ότι χτίζεται γύρω της. Χωρίς να το καταλάβει γίνεται ο σύνδεσμος των ανά τον κόσμο εξόριστων Κουβανών στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, το Μπουένος Άιρες και το Παρίσι