Οι νικητές των βραβείων «Κάρολος Κουν» 2009

08.12.2009
Όπως έχει θεσπιστεί 11 χρόνια τώρα από τον πολιτισμικό οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων θεατρικών και μουσικών κριτικών, απονεμήθηκαν τα θεατρικά βραβεία «Κάρολος Κουν» 2009 και τα βραβεία και τιμητικών Διακρίσεων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.
Όπως έχει θεσπιστεί 11 χρόνια τώρα από τον πολιτισμικό οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων θεατρικών και μουσικών κριτικών, απονεμήθηκαν τα θεατρικά βραβεία «Κάρολος Κουν» 2009 και τα βραβεία και τιμητικών Διακρίσεων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Οι απονομές έλαβαν χώρα σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου φέτος παρουσιαστής ήταν ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος.

Αναλυτικά οι νικητές:

Βραβείο Κουν Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου:

Στη Ρούλα Πατεράκη για τη σκηνοθεσία του έργου Puerto Grande του Μάνου Λαμπράκη στο Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής.

Έπαινος: στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για τη σκηνοθεσία του στο έργο "Εχθροί εξ αίματος" του Αρκά που ανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Βραβείο Κουν Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο:

Στον Κώστα Καζανά για τη ερμηενία του στην παράσταση «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου σε σκηνοθεσία Στέλιου Μάινα στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης.

Έπαινος: στον Γιάννη Τσορτέκη για την ερμηνεία του στη «Μαύρη Γαλήνη» του Δημήτρη Μαρωνίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Βραβείο Κουν Δραματουργίας Ελληνικού Έργου:

Στη συλλογική δραματουργική εργασία του Δημήτρη Μαυρίκιου, της Μάρας Βαρδάκα και του Δημήτρη Πολυχρονιάδη πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου για «Το τερατώδες αριστούργημα», παραγωγής Φεστιβάλ Επιδαύρου


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλο Βραβείο Μουσικής:

Στον σκηνογράφο Νίκο Πετρόπουλο για την συμβολή του στην παραγωγή της όπερας του Ζύλ Μασσνέ "Thais" και για τη συνολική προσφορά του στο χειμαζόμενο χώρο της όπερας.

Τιμητική διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα:

Στον μουσικολόγο Κώστα Καρδάμη για το βιβλίο του «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος - Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα» και για την συνολική συμπύκνωση ευρύτατων πολυετών ερευνών περί το θέμα και την επτανησιακή μουσική εν γένει.

Έπαινος: στον συλλογικό τόμο «Νίκος Σκαλκώτας», έκδοση του Μουσείου Μπενάκη σε επιμέλεια Χάρη Βρόντου.

Τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια:

Στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Παξών για την δραστηριότητά του στον τομέα της σύγχρονης μουσικής και το παιδαγωγικό αποτέλεσμα της δράσης του.

Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος:

Στο δίσκο Ildebrando Pizzetti: «Concerto dell Estate» για την επιλογή και πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Έπαινος: στον δίσκο «Σύγχρονη Ελληνική Μουσική για Φλάουτο και Πιάνο» της εταιρείας Ίριδα.

Τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη:

Στην υψίφωνο Λένια Ζαφειροπούλου.

Έπαινος: στην επίσης υψίφωνο Κασσάνδρα Δημοπούλου.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ


Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου:


Στον Κώστα Καζάκο για την ερμηνεία του στο έργο "Μαύρο Κουτί" του Γιώργου Ηλιόπουλου και για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό θέατρο.

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου:

Στον Στάθη Λιβαθινό για τη σκηνοθεσία του έργου "Βασιλιάς Ληρ" στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Έπαινος: στον Γιάννη Κακλέα για την σκηνοθεσία του έργου "Το ημερολόγιο ενός απατεώνα" του Αλεξάντερ Οστρόφσκι στο Εθνικό Θέατρο.

Τιμητική Διάκριση Νέου Θεατρικού Δημιουργού:

Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου για τη σκηνοθεσία της στα έργα "Λέσχη αυτοκτονίας" του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, "Βόλφγκανγκ" του Γιάννη Μαυριτσάκη και για την ελπιδοφόρο παρουσία της στην θεατρική τέχνη.

Έπαινος: στον Σταύρο Γασπαράτο για τη μουσική του στο έργο "Μαύρη γαλήνη"


Βραβείο Αρχαίου Δράματος:

Στον Θωμά Μοσχόπουλο για την σκηνοθεσία του στο έργο "Άλκηστις" του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο.