Το Μέγαρο γιορτάζει με πειρατές, ακροβάτες και Ρίτσο!

18.12.2007
«Θεαματικά ακροβατικά» από το Πεκίνο, μουσικό θέατρο με τίτλο «Παράξενο δεν είναι;» και συναυλία της «Καμεράτας», είναι οι γιορτινές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Όλη η μαγεία των Χριστουγέννων αναδεικνύεται μέσα από τις γιορτινές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής, που αποτελούν πια μέρος της παράδοσης των ημερών.

Φέτος, η δημοφιλέστατη Σειρά «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» περιλαμβάνει τρεις εξαιρετικά δελεαστικές προτάσεις: ακροβατικά από το Πεκίνο που θα συναρπάσουν, μουσικό θέατρο για παιδιά με την υπογραφή της Μαρίας Παπαγιάννη και του Θάνου Μικρούτσικου που φέρει τον τίτλο «Παράξενο δεν είναι;» καθώς και "θεϊκές" μουσικές που θα αποδώσει η Χριστουγεννιάτικη Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Τα εισιτήρια για όλες τις προγραμματισμένες παραστάσεις εξαντλήθηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες με αποτέλεσμα το Μέγαρο να προσθέσει κι άλλες παραστάσεις τόσο για την παραγωγή «Παράξενο δεν είναι» όσο και για τους Ακροβάτες.

Εισιτήρια απομένουν μόνο για τις επιπλέον παραστάσεις των Ακροβατών στις 22, 23, 28,29 και 30 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης 16:00).


Ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου
στάθηκε η αφορμή για τη Μαρία Παπαγιάννη, για να γράψει το «Παράξενο δεν είναι;», που μιλά για τα χρώματα της αλήθειας μέσα από το όνειρο.

"Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα έργο χωρίς πιστώσεις και χωρίς λογοκρισία, πάντα μέσα στο πνεύμα των παιδιών. Θέλαμε να έχει απ’ όλα: παραμύθι, μουσική, τσίρκο, πειρατές ζώα και φυσικά μια κακιά μάγισσα κι ένα γέροντα σοφό" εξομολογείται η συγγραφέας και μεταφράστρια παιδικών βιβλίων Μαρία Παπαγιάννη που υπογράφει το κείμενο της παράστασης, χωρίς να διστάζει να αποκαλύψει τα συστατικά της μαγικής φόρμουλας του μύθου που έπλασε μέσα από τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

Σε μια πολιτεία συνέβη κάτι πολύ παράξενο. Οι άνθρωποι έχασαν τα όνειρά τους. Δεν έκαναν πια ευχές, ούτε επισκέψεις, ούτε γιορτές. Ξέχασαν και τα παραμύθια. Κανείς δεν ήθελε να μοιραστεί το θαύμα της ζωής. Ένας σοφός γέροντας προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, αλλά μια κακιά μάγισσα, η πιο κακιά απ’ όλες τις κακές, κλείδωσε τα όνειρα κι έθαψε το χρυσοφλιδάκι τους στη ρίζα του ουράνιου τόξου. Σ’ αυτή την πολιτεία, τα δύο παιδιά θα τολμήσουν το ακατόρθωτο. Θα ταξιδέψουν ως την άκρη του ουράνιου τόξου, θα νικήσουν τους φόβους τους και θα φέρουν πίσω τα όνειρα των ανθρώπων.

«Πρόκειται για ένα θέαμα για παιδιά που προσεγγίζει με σύγχρονο τρόπο τη φόρμα του μουσικού θεάτρου», σημειώνει ο συνθέτης, για να προσθέσει ότι η «παιδική τέχνη δεν περνάει κρίση, αλλά θέλει σοβαρή, χωρίς εκπτώσεις, αντιμετώπιση».


Λίγους μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, η Ελλάδα υποδέχεται έναν από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς πρεσβευτές της Κίνας, το Εθνικό θέατρο Ακροβατών, που θα δώσει φαντασμαγορικές παραστάσεις στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, η Ελλάδα υποδέχεται έναν από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς πρεσβευτές της Κίνας, το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών, το οποίο θα δώσει 11 φαντασμαγορικές παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με την παραγωγή «Θεαματικά ακροβατικά».


Τέλος, η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
, απόλυτα εναρμονισμένη με το κλίμα των ημερών, έχει ετοιμάσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για τη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της που θα δοθεί την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής. Πρόκειται για έργα θρησκευτικής μουσικής των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Φραντς Λιστ και Φραντς Σούμπερτ.