Αρης, ο αρχηγός των ατάκτων ΙΙ

06.02.2002
Στη νεότερη ελληνική ιστορία κανένα πρόσωπο δε λατρεύτηκε και δε μισήθηκε τόσο όσο ο Αρης Βελουχιώτης. Για κανένα πρόσωπο δεν καταβλήθηκε τόση προσπάθεια από τις πολιτικές ηγεσίες δεξιάς και αριστεράς για να σβηστεί από την εθνική μνήμη. Ματαίως, όμως.
Στη νεότερη ελληνική ιστορία κανένα πρόσωπο δε λατρεύτηκε και δε μισήθηκε τόσο όσο ο Αρης Βελουχιώτης. Για κανένα πρόσωπο δεν καταβλήθηκε τόση προσπάθεια από τις πολιτικές ηγεσίες δεξιάς και αριστεράς για να σβηστεί από την εθνική μνήμη.
Ματαίως, όμως. Για τους Ιταλούς και τους Γερμανούς ήταν ένας επικηρυγμένος αρχηγός ανταρτών. Για τους Αγγλους, εγκληματίας πολέμου. Για την ηγεσία της ελληνικής συντηρητικής παράταξης, σφαγέας και ληστοσυμμορίτης. Για την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αποκηρυγμένος προβοκάτορας και προδότης.
Στην πραγματικότητα είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό της ελληνικής ιστορίας και μια Ελεύθερη Ελλάδα μέσα στην υποδουλωμένη Ευρώπη. Οι Έλληνες δεν τον ξέχασαν. Αν και δεν είναι πολύς καιρός που σκοτώθηκε, η ζωή του Αρη Βελουχιώτη έχει πάρει ήδη τα χαρακτηριστικά του Μύθου. Και όσο περνάνε τα χρόνια, η κάθε πλευρά της ζωής του σιγά σιγά μυθοποιείται και αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι στα ορεινά χωριά της Ρούμελης κάποιοι πιστεύουν ότι ο Αρης είναι κυριολεκτικά ζωντανός και θα εμφανιστεί όταν ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει.

Για να αποκαταστήσει την πραγματική εικόνα του Βελουχιώτη, ο Διονύσης Χαριτόπουλος επί πολλά χρόνια συγκέντρωνε και διασταύρωνε οτιδήποτε τον αφορά: από μια ογκώδη βιβλιογραφία, σώματα εφημερίδων, κάποια όχι πολύ προσιτά αρχεία, ατελείωτες ώρες συνεντεύξεων με δεκάδες πρωταγωνιστές και θεατές της εποχής- οι περισσότεροι δε ζουν πια- και ακολούθησε τα ίχνη του από βουνό μέχρι το τέλος ...

Εκδόσεις Εξάντας
Τίτλος: Αρης, ο αρχηγός των ατάκτων, Τόμος Β'
Συγγραφέας: Διονύσης Χαριτόπουλος
Είδος: Ιστορική βιογραφία
Σελίδες: 615
ISBN: 960-256-492-Χ