Εκθεση σκηνογραφίας στην Αστρολάβος- Δεξαμενή

22.01.2002
Eκθεση σκηνογραφίας του Φαίδωνα Πατρικαλάκι φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-Δεξαμενή". Η έκθεση περιλαμβάνει σκηνικά, πήλινες θεατρικές μακέτες, πήλινες μάσκες καθώς και μικρά και μεγάλα θεατρικά γλυπτά. Επίσης περιλαμβάνει κοστούμια και σκηνικά από παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο Κουν καθώς και στα περιφερειακά Θέατρα Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κομοτηνής και Βέροιας.
&00 Eκθεση σκηνογραφίας του Φαίδωνα Πατρικαλάκι φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-Δεξαμενή". Η έκθεση περιλαμβάνει σκηνικά, πήλινες θεατρικές μακέτες, πήλινες μάσκες καθώς και μικρά και μεγάλα θεατρικά γλυπτά. Επίσης περιλαμβάνει κοστούμια και σκηνικά από παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο Κουν καθώς και στα περιφερειακά Θέατρα Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κομοτηνής και Βέροιας.

"Το θεατρικό κοστούμι" επισημαίνει ο Φαίδων Πατρικαλάκις "το αντιμετωπίζω σαν προέκταση χρώματος. Όπως στη ζωγραφική μου, η φιγούρα με ενδιαφέρει να καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του πίνακα και να μοιάζει με τον πληθωρικό χρωματικό της όγκο σαν γλυπτική επινόηση ή μεταφυσικό τοπίο. Με τον ίδιο τρόπο, το θεατρικό ρούχο φροντίζω να δηλώνει αυτή την έννοια του χρωματικού όγκου, της πληθωρικότητας, της μεγέθυνσης. Ο ενδυματολόγος πρέπει να τολμά, να καταπιάνεται με τα πιο ανόμοια υλικά, να εξαντλεί τους πιο τολμηρούς συνδυασμούς και να συνταιριάζει με μέταλλα ή πλαστικές ύλες, τα πιο διαφορετικά είδη υφασμάτων. Το ζωντανό θέατρο θέλει τόλμη, φαντασία, δυναμισμό, απαιτεί καινούργια έκφραση, καινούργιους τρόπους, καινούργια υλικά, τίποτα δεν πρέπει να το δεσμεύει, να εμποδίζει την ανήσυχη οντότητα του, τις δημιουργικές του αναζητήσεις. Το σύγχρονο ζωντανό θέατρο είναι ανήσυχο, πολεμικό, επιδρά στο κοινό σα σοκ και γροθιά, σα μυστήριο και συλλαλητήριο, σα διαμαρτυρία κι αγανάκτηση. Όταν εγκαταλείπουμε μια ζωντανή παράσταση, μια ουσιαστική παράσταση, πρέπει να νοιώθουμε μουδιασμένοι, σχεδόν μεταφυσικοί".

Διάρκεια έκθεσης ως τις 13 Φεβρουαρίου.