Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στο Megaron Plus

29.10.2007
Μια σχεδόν μυθική μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος αυτοπαρουσιάζεται στο κοινό του Megaron Plus και επικοινωνεί μαζί του ? με τον γνωστό, χιουμοριστικό και πάντα γλαφυρό τρόπο του.
Τι: Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στο Megaron Plus
Πότε: 2 Νοεμβρίου, ώρα 7.00
Που: Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή τους αρχίζει στις 6μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα ξεκινήσει μισή ώρα νωρίτερα.

Μια σχεδόν μυθική μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος αυτοπαρουσιάζεται στο κοινό του Megaron Plus και επικοινωνεί μαζί του ? με τον γνωστό, χιουμοριστικό και πάντα γλαφυρό τρόπο του.

Μιλά για την ελληνική ποίηση στις μέρες μας και διαβάζει γνωστά ποιήματά του, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, στο πλαίσιο μίας ακόμη εκδήλωσης του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ελληνική ποίηση σήμερα» .

Το σχεδιασμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης ? όπως και του συνόλου των εκδηλώσεων του κύκλου διαλέξεων «Η ελληνική ποίηση σήμερα» - έχει αναλάβει ο ποιητής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νάσος Βαγενάς.

Τεχνίτης μιας λιτής, απροσχημάτιστης, καίριας και παλλόμενης γλώσσας διαπνέεται από μια «καβαφική» ατμόσφαιρα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος εντάσσεται στην επονομαζόμενη «τριάδα των ερωτικών ποιητών» της Θεσσαλονίκης (μαζί με τους Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου και Γιώργο Ιωάννου) η οποία εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στη συμπρωτεύουσα. Η προσφορά του όμως εκτείνεται και πέρα από την ποίηση και την κριτική, στην αρχαιολογία, στη δοκιμιογραφία, στη συγγραφή πεζών και στη μουσική.

Εκείνο που κυριαρχεί στο έργο του Χριστιανόπουλου, όπως και στη ζωή του, είναι μια νεορεαλιστική ματιά που απελευθερώνει την ποίηση από τα κοσμητικά επίθετα, τους ρομαντικούς μύθους και τις υπερρεαλιστικές φιοριτούρες. Αλλά και το χιούμορ, η σάτιρα και οι γραφικές παρατηρήσεις πάνω στη συμπεριφορά των νεοελλήνων. Κινούμενος από μιαν εσώτερη ανάγκη που αγνοεί επιδεικτικά τους νόμους της αγοράς, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος κατορθώνει κι επιβάλλει τις επιλογές του, ζώντας και δημιουργώντας, χρόνια τώρα, μ’ έναν τρόπο αντισυμβατικό, «ρεμπέτικο», όπως θα έλεγε κι ο ίδιος.